Skip to main content

U nedjelju 27. kolovoza završen je u deveti po redu Radioamaterski kamp “Zvjezdano selo Mosor”. Kamp je ove godine okupio 18 polaznika iz cijele Hrvatske o kojima su, od 20. do 27. kolovoza, brinula tri voditelja: Alen Desanić – 9A3MA, Branko Martinčić – 9A3ST i Rolando Milin – 9A3MR.

Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine. Skupinu A su činili „poletarci“, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su sudjelovali u tečaju telegrafije i izradi praktičnog rada – elektroničkih uređaja u kitu. U elektroničkoj radionici su s promjenjivim uspjehom izrađivali bežični mikrofoni, te prijemnici za FM i zrakoplovnu komunikaciju.

Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS, s koje je uspostavljeno više od tristo veza,  uglavnom na 7 MHz. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, popularne radioamaterske aktivnosti na otvorenom.

Popodneva su pripala odlascima na kupanje. Jedno od njih je bilo posvećeno i posjetu Pomorskom muzeju u Splitu i obilasku stare gradske jezgre. Za svemir zainteresirane polaznike upriličena su promatranja Mjeseca i drugih nebeskih tijela velikim teleskopom zvjezdarnice.

Više slika sa ovogodišnjeg kampa možete pogledati na web stranici ZSM.