Skip to main content

     HST – brza telegrafija

HST (eng. High Speed Telegraphy) grana je radioamaterizma koja se bavi vrlo brzim odašiljanjem i primanjem telegrafije (morseovog koda).

Iako disciplina datira od samog izuma Morseovog koda 1836. godine i potreba i želja ljudi da poruke odašilju što je brže moguće. Prva ozbiljna upotreba Morseovog koda u natjecateljske svrhe datira iz sredine 20. stoljeća, uglavnom kao natjecateljska disciplina između vojnog osoblja istočne Europe. U to vrijeme, natjecanja su bila poznatija pod nazivom QRQ (QRQ je skraćenica iz popisa Q-kodova koja znači “odašilji brže”).

Ovaj je sport i dalje vrlo popularan u istočnoj Europi, a Međunarodna radioamaterska zajednica (IARU) sponzorira većinu natjecanja. Prvo takvo natjecanje održano je u Moskvi 1983. godine. Od 2004. godine svjetska natjecanja u brzoj telegrafiji se održavaju svake neparne godine, dok se IARU Region 1 natjecanja u brzoj telegrafiji održavaju svake parne godine.

Osim stjecanja jedne nove vještine, brza telegrafija omogućuje i putovanje svijetom, te stjecanje novih poznanstava. U Hrvatskoj prošlosti na Europskom prvenstvu u brzoj telegrafiji su kao predstavnici Hrvatske sudjelovali Ante Šikić koji je tada imao 14 godina, Vedran Čarapović, Ivan Brkljačić i Ante Bogdan. Nedavno je na svjetskom prvenstvu sudjelovao i slijepi radioamater Zvonimir Stanečić, koji je svojim uspjehom izborio poziv Omanskog radioamaterskog saveza za natjecanje na sljedećem svjetskom prvenstvu.

RufzXP

Promociji brze telegrafija zasigurno je pridonio program RufzXP (http://www.rufzxp.net/) koji je namijenjen upravo tome. Na navedenoj web stranici postoji i top lista koja se ažurira jednom tjedno i na kojoj svi imaju mogućnost objaviti svoj ostvareni rezultat. Ideja programa je primiti odaslane pozivne oznake što točnije, a cilj je primiti pozivnu oznaku odaslanu što većom brzinom.

Morse Runner

Drugi vrlo poznat program za vježbanje brze telegrafije, koji se koristi u HST natjecanjima je Morse Runner (http://www.dxatlas.com/morserunner/). Ovaj program simulira natjecanje na radioamaterskim opsezima u kojemu se natjecatelju javlja više stanica različite jačine i brzine odašiljanja istovremeno, a na njemu je da u 10 minuta odradi što više veza.

Elektronsko tipkalo napredni je uređaj za slanje Morseovog koda (telegrafije). Pritisak na jednu ručicu emitira kratke signale, a na drugu duže. Ako se ručica drži, emitira se slijed “signal – pauza”. Ovisno o elektronici na koju su ručice spojene, može se zapamtiti određeni slijed (primjerice, pozivna oznaka) odnosno podešavati trajanje pojedinih signala i brzina odašiljanja.

Ručno tipkalo najstariji je oblik alata za slanje Morseovog koda – telegrafije. Operator pritisne tipkalo, te sam odlučuje o dužini odašiljanog signala. Brzina odašiljanja ovisi o spretnosti operatora, kao i kvaliteta odašiljanog signala. Ovo je tipkalo odlično za učenje telegrafije, jer razvija smisao za ritam i trajanje.

Natjecanja u brzoj telegrafiji svake se godine održavaju u drugom mjestu u Europi
Posjeti stranicu
Zanima vas telegrafija i želite naučiti morseov kod?
Saznaj više