Skip to main content

     QSL služba

Potvrda svake radioamaterske veze je QSL kartica. Oba sudionika radio veze (ili više, ako ih ima) pošalju karticu nalik na razglednicu onoj drugoj strani. Takva kartica sadržava sve podatke o vezi, a često je i dizajnirana na način na primatelju prikaže i približi radio uređaje, antene, opremu ili kraj iz kojeg pošiljatelj dolazi.

U sklopu Hrvatskog radioamaterskog saveza djeluje QSL ured kojeg trenutno vodi Zlatko Matičić (9A2EU).

QSL ured radi na principu prikupljanja karata od radioamatera koji svoje ispisane kartice dostavljaju u Savez. Te se kartice sortiraju po zemljama koje imaju svoje QSL urede, te se šalju na adrese stranih Saveza. Kada Hrvatski radioamaterski savez dobije kartice iz drugih saveza, one se sortiraju po pripadnosti klubovima u Hrvatskoj i na taj način dostavljaju članstvu. Vrijeme potrebno da karta napravi puni krug od pošiljatelja i nazad je oko 2 godine.

QSL karta je jedina opipljiva potvrda održane radio veze, te ima veliku važnost u radioamaterskom svijetu i cijenjena je kod mnogih radioamatera. Na žalost, mnogi danas to ne znaju i ne cijene dovoljno mogućnost što preko QSL ureda mogu slati i primati svoje kartice.

Napisane karte je potrebno složiti po DXCC entitetima, no prije treba provjeriti put koji pojedini operatori traže za primanje karata na za to primjerenim mjestima: QRZ.com, CLUB LOG i slični. Ovdje želimo posebno naglasiti potrebu objave svoje pozivne oznake s točnom adresom na stranici QRZ.com, jer se na taj način bitno olakšava slanje i prijem kartica! Tamo napišite da li i kako želite primati QSL kartice i tako pomozite drugima kao što će njihova informacija pomoći Vama. Skrivanje adrese danas nema smisla ako se bavite ovim hvale vrijednim hobijem!

Prilikom izrade vlastite QSL karte treba voditi računa o njezinim dimenzijama koje bi trebale biti 9 x 14 cm. Tako se olakšava njihovo pakiranje i slanje.

QSL manager povremeno objavljuje novosti o radu ureda
Saznaj više