Skip to main content

     Amaterska radiogoniometrija

Amaterska radiogoniometrija (ARG) je sportsko tehnička disciplina, u kojoj pomoću tehničkih pomagala (radio-prijemnika, karte i kompasa) treba u što kraćem vremenu pronaći zadani broj odašiljača skrivenih u prirodi. Osim ovog naziva, ova disciplina poznata je i pod nazivom „Lova na lisice“, radio-orijentacija ili radio-sport.

Riječ goniometrija dolazi od grčkih riječi gonio (kut) i metrein (mjeriti), što bi značilo mjerenje kutova. Prema tome radiogoniometrija je disciplina koja se bavi određivanjem izvora položaja radiovalova, odnosno odašiljača na karti metodom mjerenja azimuta.

Disciplina se razvila početkom 50-ih godina u sjevernoj i istočnoj Europi. Interes za amatersku radiogoniometriju počeo se je širiti po Skandinaviji, Sovjetskom Savezu, Narodnoj Republici Kini i drugim zemljama. Prva formalna pravila ovog sporta predložena su u Engleskoj i Danskoj 1950.

Prvo Europsko prvenstvo održano je 1961.g. u Stockholmu, Švedska, a prvo Svjetsko prvenstvo 1980.g. u Cetniewu, Poljska. Europska prvenstva se u pravilu održavaju svake neparne godine, a Svjetska prvenstva svake parne godine. Iako postoji jedna iznimka, 1996. godine održano je Europsko prvenstvo a 1997. Svjetsko. 2000.g. održano je prvo Svjetsko prvenstvo izvan Europe, održano je u Nanjingu, Kina.

Hrvatska je bila domaćin jednog Europskog prvenstva 1999. g. u Varaždinskim Toplicama i jednog Svjetskog prvenstva 2010. g. u Opatiji. Oba prvenstva se ističu u odnosu na održana prvenstva.

1999. u Varaždinskim Toplicama je po prvi put na natjecanjima predstavljen i primijenjen Sport Ident kao način praćenja rezultata i registracije pronalaska odašiljača, dok je na Svjetskom prvenstvu 2010. u Opatiju sudjelovalo najviše zemalja i najveći broj natjecatelja.

S godinama se ARG sve više razvio te su od klasičnih disciplina (144 MHz i 3,5 MHZ) nastale još dvije discipline (priznate od međunarodne ARDF organizacije) Sprint i Foxoring. Također, i sve ove discipline počele su se održavati i noću.

Hrvatski radioamaterski savez ima stranice specijalizirane za ARG
Posjeti stranicu
ARG natjecanja