Skip to main content

     ARDF World Championship – Opatija 2010

Svjetsko prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji (ARG-u) održalo se sredinom rujna 2010 godine u Opatiji i Gorskom kotaru. Na prvenstvu je bilo preko 450 sudionika, od čega (rekordnih) 385 trkača. Kroz prvenstvo natjecatelji su bili stacionirani u hotelima u Opatiji, a treninzi i natjecanja su održani na terenima u Gorskom kotaru. Zanimljivosti prvenstva su kako su bili prisutni i natjecatelji iz Izraela i Španjolske, a koji do tada nisu bili zastupljeni na međunarodnim prvenstvima, a došli su i natjecatelji iz Mongolije koji rijetko kad dolaze. Druga zanimljivost je to što je ovo prvenstvo bilo zadnje koje je u rasporedu imalo samo dvije klasične ARG utrke, već je sljedeće imalo u rasporedu i sprint natjecanje. Broj natjecatelja na prvenstvu je (još uvijek) najveći od svih ARG svjetskih prvenstava, te je stvarao neke logističke probleme u transportu.

Prije samog prvenstva natjecateljima su pružene mogućnosti treniranja na terenima na Platku te Delnicama, koji su iskoristile reprezentacije radioamaterskih udruženja država koje su geografski udaljenije i kojima je trebalo vremena za aklimatizaciju.

Natjecatelji su 14. rujna imali službeni trening u Fužinama, na terenima kraj jezera Bajer. U popodnevnim satima je na nogometnim terenima u Opatiji održano i prvo svjetsko prvenstvo u radiogoniometriji za slijepe, gdje je pregršt medalja osvojila upravo reprezentacija Hrvatskog radioamaterskog saveza. Na kraju tog dana je prvenstvo otvoreno u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, te su dodjeljene medalje najboljima u goniometriji za slijepe.

Teren Lividraga kraj nacionalnog parka Risnjak je bio poprište prvog dana natjecanja klasike, a natjecalo se istovremeno na oba fekvencijska područja, što je ovisilo o kategoriji natjecatelja. Dan je bio prekrasan, te se natjecanje održalo bez ikakvih problema.

Između dvije trke natjecatelji su imali izlet u Pulu, gdje su obišli znamenitosti tog grada.

Teren Crni lug, koji djelomično zalazi u nacionalni park Risnjak je bio lokacija drugog dana natjecanja. Tog je dana padala kiša, te se natjecanje održalo teškom mukom. Natjecatelji na startu su jedva pronalazili suho mjesto za čekanje svojeg reda, kvar na jednom odašiljaču je čak zaprijetio poništavanjem cijelog natjecanja, a i obrada rezultata na cilju je dovedena u pitanje kad je nestalo struje (jedan je strujni produžni kabel završio u vodi)). Na sreću sve je prošlo dobro, a o događajima s tog natjecanja se još uvijek priča.

Dodjelom medalja i hamfestom (zabavom) tog dana zatvoreno je ovo svjetsko prvenstvo.

Od hrvatskih natjecatelja i natjecateljica su u kategorijama slijepih medalje osvojile Štefanović Sanja (zlato) i Krešić Vesna (broncu) u kategoriji žena.  Bunić Davor, Dadasović Žarko i Lilić Tomislav su osvojili zlato, srebro i broncu u kategoriji seniora, dok su iste medalje u kategoriji veterana osvojili Punoš Emil, Topić Milutin i Bunčić Milan.

U klasičnim je utrkama Anita Žerjav osvojila srebro u kategoriji žena do 19 godina na frekvencijskom području 144MHz.