Skip to main content

     Pazinski radioamaterski vikend

Hrvatski radioamaterski savez u suradnji s izvršnim organizatorom Radioklubom “Pazin” iz Pazina, svake godine organizira kamp za mlade pod nazivom “Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade”. Kamp je namijenjen mladima viših razreda osnovne škole koji žele upoznati radioamaterizam i tehničku kulturu, te onima koji već imaju iskustvo ali žele proširiti svoja znanja.

Polaznici kampa pod vodstvom trojice mentora kroz tri dana općenito upoznaju radioamaterski svijet, a detaljnije su obrađuju dvije teme: radiooperator i amaterska radiogoniometrija. Predavanja i prezentacije održavaju se u  prostorijama Radiokluba „Pazin“ i Društvenog Centra „Veli Jože“ Pazin, dok se praktični dio odrađuje na terenima u Tićanu i Bertošima.

Osim predavanja i radionica učenicima se organiziraju i zabavni sadržaji poput kvizova, računalnih igraonica, tjelovježbe, razgledavanja starog dijela grada Pazina i projekcija radioamaterskih filmova s raznih ekspedicija i događanja kako bi im se zadržala koncentracija za učenje i rad.

Po završetku polaznici pristupaju ispitu znanja, nakon čega dobivaju diplomu za uspješno sudjelovanje u kampu.

Ovogodišnji je program, koji traje od 13. do 15. svibnja, osmišljen kao edukativno druženje u kojemu su 24 školska sata raspoređena na tri dana. Ključne teme koje će se obrađivati su radioamaterizam, radiogoniometrija i programiranje komunikacije. Unutar tih tema predviđena su predavanja, radionice, grupni rad, rad na radiouređaju, pronalazak skrivenih odašiljača u prirodi, korištenje osobnog radio uređaja, te za kraj polaganje ispita znanja.

Svaki polaznik tijekom cijelog trajanja programa ima na korištenje ručni radio uređaj kojim može komunicirati s ostalim polaznicima i organizatorima. Na raspolaganju je i sva oprema Radiokluba Pazin potrebna za kvalitetno provođenje edukacije: radiogoniometri, radiouređaji, antene i prostorije, računala za programiranje, te micro:bit računala. Polaznici su slobodni donijeti i vlastito prijenosno računalo, ako smatraju da će im pomoći u učenju. Za praktični dio nastave polaznici se dijele u manje grupe kako bi se osigurao kvalitetan rad i detaljniji pristup svakom polazniku. Ovisno o dobnoj strukturi polaznika, grupe se mogu podijeliti i na početnike i napredne, odnosno 5. i 6. te 7. i 8. razred.

Nastava je organizirana tako da se predavanja i radionice programiranja i radiokomunikacije odvijaju u učionicama riječkog Veleučilišta u neposrednoj blizini spavaonica, dok se praktični dio radiogoniometrije odvija na obližnjem blago pošumljenom terenu. Nadgledani rad na radiouređaju odvija se iz prostorija Radiokluba Pazin. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih događaja, Radioklub Pazin je osigurao zamjenske teme i edukativne aktivnosti koje se mogu obavljati u zatvorenom prostoru.

Tijekom boravka u Pazinu polaznici su smješteni u apartmanima u centru grada u kojima su raspoređeni u sobe po 1 do 3 kreveta. Sam objekt smješten je 3 minuta hoda od centra grada, vrlo blizu radiokluba. Prvi dan (petak) polaznicima je osigurana večera, drugi dan (subota) tri obroka (doručak, ručak i večera), te posljednji dan (nedjelja) doručak i ručak. Tijekom trajanja kampa, u pauzama, predviđene su razne grickalice, voće i sokovi. Prijevoz na terenske radionice i povratak u smještaj u potpunosti su osigurani.

Iznos kotizacije je 150 kn, u što nije uključen prijevoz polaznika u kamp i iz kampa. Maksimalan broj sudionika je 15 osoba, a prednost sudjelovanja na kampu imaju osobe koje se prve prijave za kamp. Za prijavu u kamp potrebno je do 06.05.2022. ispuniti prijavnicu i poslati ju u Hrvatski radioamaterski savez, prema uputama koje ona sadržava.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail mirko.jurman@rkp.hr.

Program kampa 2022 preuzmite OVDJE.

Prijavnicu preuzmite OVDJE.

Marko Pernić , mag. ing. el., 9A8MM – Radioamater je od 1994. godine.
Najviše se bavi satelitskim i svemirskim komunikacijama, dok je istovremeno angažiran i u drugim područjima radioamaterizma. Povezuje radioamaterizam i informatiku, te priprema i održava radionice iz tog područja tehničke kulture.

Ivan Guštin, mag. ing. el, 9A5CLI – Aktivno se bavi novim tehnologijama u informatici i radioamaterizmu. Sudjeluje u obrazovnim procesima u osnovnim i srednjim školama, te Radioklubu Pazin. Specijalnost mu je vođenje timova na raznim radionicama.

Ivica Šuran, mag. ing. el – višegodišnji profesor informatike u srednjim školama, bavi se razvojem IoT uređaja te sudjeluje u obrazovnim procesima u Radioklubu Pazin na temama robotike i STEM-a.

Mirko Jurman, 9A6KX – Zaljubljenik u KV i UKV natjecanja s višegodišnjim iskustvom, mentor poslijednjim generacijama pazinskih radioamatera na tečaju za radiooperatora.

Dominik Anđelini, 9A7MM – Predsjednik Radiokluba Pazin, zaljubljenik u KV i UKV natjecanja te amatersku radiogoniometriju.

Davor Kucelin, 9A1UN – Radioamater od malih nogu, sudjeluje u najvećim svjetskim radioamaterskim natjecanjima (pojedinačno i kao dio ekipe) gdje osvaja prva mjesta u Europi i svijetu, višestruki sudionik WRTC-a (radioamaterskog svjetskog prvenstva).