Skip to main content

     IOCA – Islands Of Croatia Award

IOCA – Islands Of Croatia Award – je najatraktivniji program Hrvatskog radioamaterskog saveza, pokrenut 1994. godine, s ciljem poticanja radioamaterske aktivnosti s Hrvatskih otoka i njihovom promocijom širom svijeta.

Istočna obala Jadranskog mora jedinstveni je svijetski fenomen razvedene obale. Tako se na području od Savudrijske vale na sjeveroistoku do rta Privlake na jugoistoku Jadranskog mora nalazi 1247 otoka od kojih 1246 pripada Hrvatskoj a 1 Bosni i Hercegovini.

Po broju otoka 1. mjesto na svijetu pripada Norveškoj s više od 240000 otoka dok se Hrvatska s obzirom na geografsku veličinu nalazi na zavidnom 19. mjestu. Prema klasifikaciji Hrvatskog Hidrografskog instituta broj 1246 podjeljen je na 79 otoka, 525 otočića i 642 hridi i grebena.

Radioamateri koji u sudjeluju u IOCA programu podjeljeni su u dvije grupe: aktivatori odnosno lovci. Aktivatori su radioamateri koji rade s otoka a lovci radioamateri koji s njima održavaju veze. Otok se smatra aktiviranima ako aktivator održao najmanje 50 veza i dokazao svoj rad s otoka prema IOCA pravilima.

IOCA programom su obuhvaćeni samo otoci koji zadovoljavaju uvijete prema IOCA pravilima. Svi otoci i pripadajući CI brojevi koji vrijede za IOCA program nalazi se u IOCA listi otoka. S obzirom da lista otoka broji više od 1000 referenci, IOCA program može se smatrati cijeloživotnom aktivnošću.

Raznolikost hrvatskih otoka omogućuje portable rad radioamatera svih dobnih skupina i afiniteta. Nastanjeni otoci pružaju ležerne višednevne portable aktivnost radioamaterima koji ljetuju na nekom od tih otoka. Kako su naseljeni otoci povezani s kopnom mostovima, brodskim i/ili trajektnim linijama, radioamateri stacionirani na kopnu željni portable rada i kratkotrajnog uživanja u „pile up“-u mogu svoje želje ispuniti kraćim izletima na neki od njih.

Nasuprot ležerne aktivnosti sa nastanjenih otoka, mnogobrojne grupe otoka, otočići i hridi zadovoljiti će najzahtjevnije radioamatere -„otočne skakače“ na kojima mogu testirati svoju fizičku izdržljivost, plovidbene vještine, brzinu postavljana opreme i rada u „pile up“-u s ciljem aktivacija što većeg broja otoka u jednom danu što će, s druge strane, IOCA lovce dovesti do euforije.

Kako većina otoka ima IOTA reference, radioamateri skloni kontestima mogu iskušati svoje vještine u popularnom IOTA natjecanju.

Udaljeni pučinski otoci (Palagruže, Svetac itd.) idealna su mjesta za male DX ekspedicije jer na tim otocima možete očekivati samo krov nad glavom dok sve ostalo (jelo, piće, opremu, gorivo itd.) morate donjeti sami.

Za postignuća u IOCA programu, Hrvatski radioamaterski savez je predvidio cijeli niz nagrada u obliku diploma, naljepnica, pehara i plaketa. S obzirom na svoj uloženi rad i financijska sredstva, aktivatori dobivaju zaslužene nagrade besplatno. Najaktivnijim sudionicima u toku jedne kalendarske godine dodjeljuju se Godišnje nagrade IOCA programa.

U proteklih 20+ godina IOCA program ostvario je zavidne rezultate u broju radioamatera, sudionika u programu. Izdano je stotine diploma, naljepnica, pehara i plaketa hrvatskim i inozemnim radioamaterima u kategorijama aktivatora i lovaca. Do sada je „on the air“ bilo preko 800 hrvatskih otoka ali ostalo je još dosta „new one“ referenci što samo ukazuje da je IOCA program „nepotrošiv“.

IOCA program povezan je s više internacionalnih programa kao što su IOTA, WLH, WFF, SOTA itd. što ga čini još zanimljivijim radioamaterima širom svijeta.

Svi detalji o IOCA programu (Pravila, Lista otoka, IOCA log, Honor roll, najavljene aktivnosti itd.) dostupni su radioamaterima na posebnom web-u IOCA programa: ioca.hamradio.hr .

Dosadašnji IOCA rekordi:

  • Aktivatori – Tomislav Dugeč, 9A2AA   –  618 otoka
  • Lovci – Tomislav Dugeč, 9A2AA   –  784 otoka
  • Najbrža aktivacija – Tomislav Dugeč, 9A2AA   –  50 veza / 6 min.
  • Broj veza s jedne aktivacije (osobni pozivni znak) – Nenad Rotter, 9A5AN –  2674 veze (Palagruža)
  • Broj aktivacija u jednoj godini  – Nenad Rotter, 9A5AN –  87 otoka (2009.)
  • Broj aktivacija u jednom danu (min. 50 veza) – Nenad Rotter, 9A5N –  11 otoka (2013.)