Skip to main content

Rekonstrukcija ranih radioprijemnika Lovre Savina

By 05.12.2021.12 prosinca, 2021Iz saveza, Vijesti

U organizaciji Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave – HRO CIGRE, 23. i 24. studenoga 2021. godine u Zagrebu je održan (online) 10. SIMPOZIJ POVIJESTI I FILOZOFIJE TEHNIKE.

Možemo se pohvaliti zbog sudjelovanja na ovom simpoziju kojem je svrha i cilj prvenstveno zapisivanje sjećanja i prikupljanje dokumenata razbacanih po osobnim arhivima i preostalim poduzećima a na kojem su se do sada predstavljale znamenite i poznate osobe iz hrvatske tehničke povijesti.

Dubravko Rogale, Knezić Željko, Dominik Žanić, Sanja Acalija

Lovre Savin − konstruktor pokaznih radio uređaja s ranim elektronkama

Zahvaljujući Prof. dr. sc. Dubravku Rogaleu i Doc. dr. sc. Željku Kneziću uz podršku Muzeja grada Kaštela, muzejske savjetnice Sanje Acalije i studenta Dominika Žanića te susretljivošću obiteljskih nasljednika Mladena Mande i prijatelja Davora Rodina predstavili smo i jednog, javnosti manje poznatog samozatajnog tehničkog stvaratelja s izuzetno kreativnom ostavštinom. Prof. dr. sc. Rogale održao je zanimljivo predavanje grupe autora:
Lovre Savin (1930.–2010.), Kaštelanin, samozatajni konstruktor radio uređaja i opreme, izradio je niz reakcionih radio prijemnika s najčešće dvije elektronke, superheterodinih prijemnika s više elektronki, audio pojačala, ispravljača s elektronkama, vibratorima, selenskim ispravljačima te ručno pokretanim generatorima i jedan nezavršeni odašiljač. Njegovi uređaji su izrađeni genijalnom preciznošću poštivajući izvorna tehnička načela iz doba rane pojave radijske tehnike i sav gradbeni materijal onog doba, uključujući elektronke, promjenjive zračne kondenzatore, blok kondenzatore, otpornike, zavojnice, priključnice, skale, potenciometre pa čak i prve plastične mase tog doba. Obitelj Lovre Savina je njegove uratke donirala Prvoj hrvatskoj zbirci mjerne i telekomunikacijske tehnike gdje su, unatoč nedostatku tehničke dokumentacije, svi uređaji pažljivo pokrenuti, utvrđeni su točni parametri napajanja i njihova tehnička ispravnost, a nezavršeni odašiljač je kompletiran i doveden u funkciju. Zbirka radijskih uređaja Lovre Savina predstavlja impresivnu i najcjelovitiju zbirku pokaznih i funkcionalnih uređaja rane radijske tehnike u nas, a uz to svjedoči i o tehničkoj genijalnosti te nesebičnoj ljubavi za tehničko stvaralaštvo naših ljudi.

Prezentaciju Dubravka Rogale, 9A9DR, pogledajte OVDJE.

Savinov dvocijevni audion za radioamaterske frekvencije s umetajućim variometrom

Savinov koncertni prijemnik