Skip to main content

Radioklub Đakovo na 2. Festivalu tehnike

Početak nove školske godine pravo je vrijeme je za predstaviti klupske aktivnosti.

U gradu Đakovu je 15. rujna 2023. godine u organizaciji osnovne škole Vladimira Nazora organiziran 2. Festival tehnike na koji smo pozvani sudjelovati prigodnim prikazom svojih aktivnosti na vrlo lijepom mjestu, u glavnoj ulici Ivana Pavla II, na Đakovačkom korzu, praktički u centru grada u prigodnom Gradskom prostoru u kući Reichsmann.

Na festivalu tehnike tako se moglo vidjeti ponešto od aktivnosti udruga tehničke kulture koje djeluju u gradu koje su organizirale izložbe i radionice usmjerene za animiranje djece i mladih i ostalih zainteresiranih građana. Pored čuda poput 3D printera, računalom upravljanih glodalica u kućnoj radinosti, lego kockica, radionica i igraonica iz tehnike, izložbe starih bicikala i starije tehničke i foto opreme te ostalih aktivnosti poput radionice za izradu kolača i biskvita uz pomoć starinskih tehničkih naprava koje smo mogli i pojesti (HI) itd, radioklub Đakovo predstavio se posjetiteljima prigodnim prikazima svojih aktivnosti poput radiokomunikacija, amaterske radio goniometrije, starijih radijskih uređaja i antena, prikazima radioamaterske opreme i vlastitih konstrukcija i sl. te organizacijom prigodne radionice iz elektronike na kojoj su posjetitelji mogli izraditi vlastitim rukama prigodan elektronički sklop lemljenjem, kojega su mogli ponijeti kući kao prigodan suvenir, bedž s Festivala.

Radionica iz elektronike izazvala je velik interes djece i mladih tako da smo se kao organizatori morali jako angažirati da uspijemo pomoći svima koji su htjeli izraditi elektronički sklop. Većina djece i mladih koja je sudjelovala na radionici po prvi puta je uopće radila lemilicom za elektroničare te koristila ostali alat uobičajen u takvim poslovima poput stalaka za lemilice, pinceta, kliješta, žice za lemljenje te izrađivala elektronički sklop. Nije im smetala niti velika vrućina koja je vladala u prostoriji koji smo i sami jedva izdržavali. Svim posjetiteljima dijelili smo prigodne materijale na kojima je opširnije opisano kako se mogu uključiti u naš klub gdje mogu sudjelovati u STEM edukacijama i radionicama iz elektronike, edukacijama iz radiokomunikacija te sudjelovati u ostalim aktivnostima u organizaciji kluba. Ovakve radionice organiziramo ne samo zbog potreba obrazovanja mladih u našem klubu, nego općenito zbog animiranja i usmjeravanja djece i mladih za njihova daljnja školovanja za tehnička zanimanja.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u organizaciji i provedbi našeg sudjelovanja na 2. Festivalu tehnike u Đakovu, osnovnoj školi Vladimira Nazora, posebno nastavnici tehničke kulture Sanji Vidović, Gradu Đakovu, ZTK OBŽ, ostalim građanima te mladim radioamaterima, članovima kluba u ulogama prijevoznika, nosača ili utovarivača uređaja i opreme, montera stolova, stolara za brze intervencije, električara, elektroničara, demonstratora, pomagača, redara, nadzornika zaštite na radu, fotografa i snimatelja itd: Ivana Pavla Ratinčevića – 9A3GRI, Marija Lasića – 9A3GLM, Nevena Ratinčevića – 9A3GRN te Eugena Ratinčevića.

Tekst i slike: Davor Perković 9A3SW