Skip to main content

Prvi radioamaterski telegrafski vikend

U Cerničkoj Šagovini pokraj Nove Gradiške, od 22. do 24. travnja održan je ”Prvi radioamaterski telegrafski vikend za mlade”. Sudjelovalo je 11 polaznika, od toga devetero djece 7. i 8. razred i dvojica punoljetnih.

Na početku rada pušten je pozdravni video iz Crne Gore HST koordinatora 1. regiona IARU Olivera Tabakovskog Z32TO . Rad s djecom i mladima vodila su četvorica mentora iz radio klubova ”Nova Gradiška” i ”Jan Hus” Daruvar. Nakon praktičnog rada u kojem su izradili zujalice za telegrafiju, radilo se po grupama koristeći svatko svoj uradak.

Lovro, učenik 7 razreda OŠ iz Nove Gradiške učio je Morseov kod od samog početka.
Mentor Željko 9A3GV odašiljao je ručno znakove, poslije je Lovro vježbao brzinu i točnost na računalu programom ”Just Learn Morse Code”, što mu se posebno svidjelo. Kasnije se prešlo se na vježbe kucanja. Lovro je otišao zadovoljan kući sa željom da sebi instalira taj program i da može sam kod kuće vježbati, ponijevši zujalicu kući.

Četvero djece iz radio kluba ”Jan Hus Daruvar”, učenici 7.i 8 razreda već su u klubu na tečaju naučila 10-ak znakova. Poslije vježbi primanja i kucanja sa mentorom Krunom 9A5CM, vježbali su u parovima, koristeći izrađene zujalice. Zujalice i način rada u parovima im se toliko svidio, da su za vrijeme ručka kopali po internetu tražeći tipkala, jer će zujalice ponijeti kući, ali nemaju svoja tipkala.

Iz radio klubova Đakovo i Nova Gradiška došla su djeca i mladi sa položenim radioamaterskim ispitom, iskustvom u SSB natjecanjima i naučenim svim znakovima Morseovog koda, ali bez dovoljne brzine za održavanje radio veza telegrafijom. Kod mentora Željka 9A2UK svi su se izmijenili u odašiljanju ručnim tipkalom i izgrađenom zujalicom, dok su ostali primali. Kući su otišli razmijenivši iskustva učenja telegrafije.

Vedran 9A7DX je kao mentor radio sa Filipom 9A3BCW , a online sa Aronom 9A7AS vježbe po HST pravilima. Filip je od mentora upijao iskustvo rada u programima za HST, dok je Aron utvrdio online način rada sa mentorom.

Na vikendu su se razmijenila iskustva i mentora i djece, stekla nova prijateljstva, a na radio uređajima se radilo poslije večere, strpljivo slušajući one koji su nešto više znali.

U subotu poslije podne, otišli smo na kratki jednosatni izlet u obližnji Cernik i posjetili poznati Franjevački samostan i muzej sa bogatom zbirkom biblijske povijesti i autentičnih predmeta sa šireg područja drevnog Bliskog istoka.

Rastali su se sa željom da se ovakav vikend ponovi.

Tekst i slike: Željko Ivanišević 9A3GV