Skip to main content

ODRŽANA PROMOCIJA ZVUČNIH KNJIGA INTERVJUA SAVE GOLIĆA, 9A2GS (1947.-2019.)

By 21.09.2023.Iz klubova, Vijesti

Radioklub slijepih „Louis Braille“, 9A1CBT, je organizirao promociju zvučnih knjiga intervjua Save Golića, 9A2GS, na jubilarnom dvadesetpetom ZAGREB RADIO FESTU, održanom 15. i 16. rujna 2023. na ŠRC Jarun u Domu tehnike.

Promocija je održana u subotu 16. rujna u 10.30. Savo Golić, 9A2GS, je bio jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Radiokluba slijepih „Louis Braille“, a od 1995. je radio intervjue i njih je objavljivao u zvučnom časopisu za slijepe „CQ radioamateri“, čiji je bio urednik. Intervjuirao je mnoge osobe iz raznih područja tehničke kulture i znanosti, ali najčešće radioamatere. U ovim zvučnim zapisima ostat će za budućnost zabilježeni glasovi i postignuća mnogih značajnih osoba koje nažalost više nisu sa nama, a radioamatere će sjetiti na prošla vremena kada je radioamaterizam bio jako popularan hobi.

Kako su mnogi intervjui koji su bili objavljivani u zvučnom časopisu za slijepe „CQ radioamateri“ trajali i po sat i pol, u ovim zvučnim knjigama su neki skraćeni.

Savo je planirao da se promocija održi 2018., no nažalost, to zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja nije bilo moguće. Drago nam je da je na ovom jubilarnom ZAGREB RADIO FESTU to konačno realizirano.

Svi zainteresirani dobili su stik u obliku kartice na kojoj se nalaze te dvije zvučne knjige intervjua, 1. zvučna knjiga „Slijepi u eteru“ ima 91 datoteku, a 2. zvučna knjiga „Intervjui, priče i sjećanja“ 119 datoteka . Na kartici je otisnuto ime autora, naziv zvučnih knjiga, ime izdavača i mjesec i godina izdanja te logo Hrvatskoga radioamaterskog saveza i logo Hrvatskog saveza slijepih.

Promociju je otvorio Mihael Đurašin, 9A6JWM, predsjednik Radiokluba slijepih „Louis Braille“, sa par riječi se okupljenim radioamaterima obratila i Višnja Golić, 9A6LVB, tajnica kluba i supruga autora zvučnih knjiga. Nakon njih je govorio Boris Vrbanović, 9A2JY, predsjednik Radiokluba Zagreb i instruktor slijepim radioamaterima, koji je između ostalog rekao da će mu ovi zvučni intervjui pomoći kod pisanja monografije povodom 100 godina Radiokluba Zagreb. Na kraju je govorio član našega kluba Gradimir Kragić, E73KG, koji je uložio puno truda i vremena da se zvučne knjige prezentiraju u ovakvom izdanju. Hrvatska knjižnica za slijepe je napravila pripremu za snimanje.

Moderator promocije je bio dugogodišnji prijatelj, suradnik i naš počasni član Željko Ulip, 9A2EY, koji je napravio prezentaciju na kojoj smo mogli vidjeti fotografije pojedinih intervjuiranih osoba (Štefana Bugara, 9A2GE; Marijana Horna, 9A2CO; Božidara Pasarića, 9A2HL, i znanstvene novinarke Jutarnjeg lista Tanje Rudež). Uz to su se čuli i kraći inserti iz ta četiri intervjua, a nakon toga su bile prikazane i fotografije koje su nas informirale o nekim radioamaterskim aktivnostima autora zvučnih knjiga, a Željko je to još dodatno komentirao.

Posebno nam je drago što su promociji prisustvovale unuka i snaha Štefana Bugara, 9A2GE, osnivača, predsjednika prvog radiokluba slijepih još 1958., i našeg počasnog predsjednika. Štefan je preminuo 1995., samo nekoliko mjeseci nakon intervjua, a kada je čula glas svoga djeda Štefana unuku Aleksandru Bugar su svladale emocije.

Nakon promocije još smo se nekoliko sati družili sa radioamaterima iz cijele Hrvatske i susjednih država.

Tekst i slike: Višnja Golić 9A6LVB

NAPOMENA web urednika: Svi intervjui će se uskoro moći preuzeti s naše web stranice