Pripreme za 64. Natjecanje mladih tehničara RH OŠ “Ljubljanica”

Počele su pripreme i u osnovnoj školi ”Ljubljanica”. Učenici rade uradak u školskoj učionici. Na početku, da bi se “uključili” u razmišljanje, razgovaramo o radiokomunikacijama i kako su one izgledale prije osamdesetak godina. Bili su začuđeni kako se nekada slušalo sa detektorskim prijemnikom, kako su izgledali prvi radioaparati sa cijevima, kada je izgrađena “ona” antena na Medvednici.

Nakon “napornog” sata i puno novih izraza, od kojih u glavi bruji, slijedi kratki odmor, a domaćice u školi pogostile su učenike sa sokom, kolačem i bananom. Kratki odmor profesorica Vesna i mentor Ivica, iskoristili su za podielu alata i materijala za izradu uradaka.

Drugi sat iskoristili smo za učenje skidanja PVC izolacije sa vodiča te njegovo savijanje. Jasno, ne ide sve po planu pa su i dva prstića ozlijeđena, no ne jako. Svaki početak je težak. Netko je prejako zarezao izolaciju i vodič, pa vodič jednostavno otpadne kod savijanja. Uči se savijanje vodiča da lijepo izgleda. Nakon savladavanja pripreme vodiča slijedi kraćenje, savijanje elemenata i stavljanje na univerzalnu pločicu. Neki su svoje radove završili, neki pogrešno utaknuli koji element, a neki došli tek do napola završenog uradka. Slijedeći puta u učionici slijedi dovršetak i ispitivanje ispravnosti uradka.

Slijedeći puta na rasporedu je i ARG i javljanje preko voki-tokija. Biti će zanimljivo na 0 C°, samo da bude suho vrijeme!

Držimo se maksimalno propisanih epidemioloških mjera, pranja ruku, čišćenja alata, provjetravanja, samo da ne bude nastave na daljinu. Za sada uspijevamo.

Tekst i slike: Ivica Vrbanović 9A2HW