Skip to main content

Prelazak HRS-ovih domena na HTTPS

By 20.08.2017.Web

Ovog su vikenda sve domene u vlasništvu Hrvatskog radioamaterskog saveza, te većina usluga smještenih na njima, prebačeni na HTTPS protokol, iz dosadašnjeg HTTP protokola. Krajnjem korisniku to znači dodatni nivo sigurnosti, jer se podaci između poslužitelja i krajnjeg korisnika prenose kriptirano, a ne više otvoreno. Korišteni su certifikati koje je izdala tvrtka cPanel, a koji su za sve domene koje su smještene na PLUS hostingu besplatne.

Vi kao korisnici ne trebate ništa dodatno napraviti. U trenutku kada u vaš web preglednik upišete www.hamradio.hr, sustav će vas automatski prebaciti na https://www.hamradio.hr. Potvrdu da se koristi sigurni protokol vidjet ćete u obliku zelene riječi “Sigurno” lijevo od adrese u adresnoj traci, ukoliko koristite Google Chrome. Slično je s ostalim preglednicima.

Domene / webovi koji su prebačeni na HTTPS:

 • www.hamradio.hr
  • ioca.hamradio.hr
  • www.hamradio.hr/pokuplje
  • arg.hamradio.hr
 • www.hrvhf.net
 • www.cro-cc.net
 • www.bardf2015.com
 • www.alpe-adria-contest.net
 • www.9acw.org

Kod nekih je servisa (npr. www.hamradio.hr/forum) prelazak još uvijek u tijeku. Kod naslovnice neki portala (npr. www.cro-cc.net) ne postoji oznaka “Sigurno”, jer se povlače podaci iz drugih webova (npr. propagacije) koje nemaju HTTPS protokol.

HTTPS je protokol nastao kombinacijom HTTP i SSL/TLS protokola. Omogućava potvrdu autentičnosti posjećene web stranice, zaštitu privatnosti te očuvanje integriteta podataka koji se razmjenjuju. U narednim godinama se očekuje kako će većina web stranica koristiti HTTPS protokol, prema statistikama Googleovog Chrome web preglednika trenutno se preko 50% stranica prikazuje preko HTTPS protokola i na takvim, sigurnim stranicama korisnici provode 2/3 vremena ukupnog surfanja.

SSL certifikati opće su prihvaćeni mehanizam podizanja sigurnosti internetskih stranica na višu razinu i današnja su norma za jamstvo sigurnosti na internetu. SSL certifikatom možete nenametljivo i provjereno potvrditi da je vaša internetska stranica sigurna. Naime, kada je certifikat uspješno instaliran na poslužitelju, protokol HTTP izmijenit će se u HTTPS (gdje S stoji za „siguran“) a preglednik će pokazati uočljivu ikonu lokota.

edan od bitnijih razloga zašto je važno imati SSL certifikat te koristiti HTTPS protokol je zbog sigurnosti. Web trgovinama i web stranicama koje vrše naplatu proizvoda i usluga putem kreditnih i debitnih kartica SSL certifikat je neophodan zbog potrebe za enkriptiranim prijenosom povjerljivih podataka. Za neke od stranica bitan razlog je zaštita administracijskog sučelja – npr. kod WordPress login stranica korisničko ime i lozinka se ne šalju direktno iz vašeg web preglednika na web poslužitelj, već prolaze kroz mnogo drugih uređaja na Internetu. Ako ne koristite HTTPS, podaci nisu enkriptirani, već u obliku običnog teksta što znači da se tako poslani korisnički podaci mogu presresti na putu do odredišta.