Skip to main content

Održan Zimski radioamaterski kamp u Cerničkoj Šagovini

By 26.02.2024.28 veljače, 2024Rad s mladima, Vijesti

U hostelu Slavonia Point u Cerničkoj Šagovini pokraj Nove Gradiške od 18. do 20.veljače 2024., uspješno je održan Zimski radioamaterski kamp za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog radioamaterskog saveza te Izvršnog organizatora – Radiokluba Nova Gradiška 9A1AAY uz pomoć radiokluba Jan Hus Daruvar 9A1CCY/9A5Y.

U kamp je došlo 30 djece iz Ludbrega, Zagreba, Zadra, Daruvara, Novske i Nove Gradiške sa ili bez predznanja o radioamaterizmu. Bilo je i djece i mladih s položenim ispitom i manjim ili većim radioamaterskim iskustvom.

Poslije smještaja i večere održana je prezentacija rada na radiouređajima. U okviru programa Mladi u eteru, MUE, mlada ekipa iz 9A1AAY odigrala je utakmicu 2. kruga lige potapanja brodova s ekipom 9A1CBM iz Splita. Poslije utakmice radilo se na radio uređajima do spavanja.

U ponedjeljak prije podne najprije su održane prezentacije radioamaterizma, a poslije se kroz radionice uvježbavala standardna radioamaterska komunikacija na hrvatskom i engleskom jeziku. U tim radionicama u školskim klupama djeca s položenim ispitom vodili su grupe početnika. Kada su uvježbali komunikaciju, primijenili su stečeno znanje na ručnim stanicama malog dometa.

Za to vrijeme iskusniji operatori su radili na radiouređajima pod pozivnim znakom 9A0HRS veze telegrafijom i SSB-om.

Poslije pauze za ručak održana je prezentacija o ARG i traženje skrivenog odašiljača u prirodi.

Opet pauza, pa prijeko potrebna prezentacija o nastanku i širenju radio valova i elektroničkim elementima. Ta je prezentacija bila uvod u izradu tehničkih tvorevina u okviru priprema za Natjecanje mladih tehničara NMT. Dobar pristup tako teškim temama izmamio je pljesak djece. Vježbalo se na materijalima protekle 3 godine NMT. Srednjoškolci su zajedno s mentorima pomagali mlađim prijateljima iz osnovnih škola.

Na večer su neki koji imaju položen ispit, ali su malo i nikako radili na radiouređajima, poželjeli sjesti za radiouređaje, tako da su se izmjenjivali do spavanja.

U utorak su mentori uočili da je objavljen popis materijala za 66. županijsko NMT te pretpostavili o kakvoj se tvorevini radi i na brzinu složili vježbu za jedan primjerak uratka. Izmjenjivali su se u izradi ove tvorevine te izrađivali tvorevine iz prošlih godina.

Dva radioamaterska dana su vrlo brzo protekla. Dosta toga se naučilo u tako malo vremena, ali i družilo pa i odigrale prave utakmice na susjednom školskom igralištu.

Na kraju kampa grupna fotografija i želja da se ovakav kamp ponovi.

Voditelji kampa su bili Željko Ivanišević 9A3GV i Zvonko Franić 9A3BBF.

Tekst i slike: Željko Ivanišević 9A3GV