Skip to main content

Održan Radioamaterski kamp „Zvjezdano selo Mosor 2023.“

By 30.08.2023.Vijesti

U zvjezdarnici u Gornjem Sitnom je u vremenu od 20. do 27. kolovoza održan je Radioamaterski kamp za mlade “Zvjezdano selo Mosor 2023“, u organizaciji Hrvatskog radioamaterskog Saveza. Ove godine je to bio 15. kamp po redu kojeg HRS organizira na mosorskoj zvjezdarnici. Kamp je ove godine okupio 18 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Velike Gorice, Nove Gradiške, Pazina, Pićana, Zadra, Vodica, Šibenika, Supetra i Splita. O njima su se brinuli i podučavali ih iskusni instruktori Mirko Jurman 9A6KX, Alen Desanić 9A3MA, Natalija Kapović, te Branko Martinčić 9A3ST, koji je ujedno bio i voditelj kampa. Svoj doprinos je dao i Rolando Milin 9A3MR. Učesnici su bili podijeljeni u dvije skupine: u skupini A su bili početnici, polaznici tečaja za P razred, dok su u skupini B bili oni iskusniji, koji su postavili postaju i podigli antene te sudjelovali u tečaju telegrafije i radionici osnova elektronike.

Ove godine je podignuto više antena: 7 elementna Yagi za 6m, multiband vertikalka DX Commander, vertikalni delta loop za 40m te „inverted V“ za 80m. Tijekom rada Kampa, njegovi stariji polaznici su bili aktivni s postaje 9A0HRS. Načinjeno je ukupno oko 400 veza i to na kratkovalnim frekvencijama. Pokušana je i EME veza na 6m ali bez uspjeha, tijekom kampa je bio prilično visok šum na prijemu što je poprilično otežavalo rad. Demonstriran je i „portabl rad“ s radiostanicom (SOTA) – posljednjih godina vrlo popularna djelatnost koja od radioamatera zahtijeva visok nivo fizičke spreme i operatorsku vještinu. U okolici zvjezdarnice je provedena i pokazna vježba iz ARG-a, omiljene aktivnosti mladih radioamatera na otvorenom, popularni „lov na lisice“. Dio spretnijih polaznika je u radionici elektronike od materijala dostupnog „u kitu“ izrađivao različite sklopove, poput FM prijemnika, FM predajnika, VU metra, sirene za maglu i bezžičnog mikrofona. I na kraju, trinaestero najmlađih polaznika je polagalo ispit, te položilo početnički „P“ razred.

Za polaznike su u popodnevnim satima bili organizirani odlasci na kupanje u Stobreč i Omiš. U večernjim satima, pak, za njih su upriličena i uobičajena predavanja iz astronomije i astronomska promatranja nebeskih objekata. U okularu teleskopa su se našli Mjesec i Saturn, neki od objekata dalekog svemira, dok su danju promatrane i pjege na Suncu. Te je aktivnosti vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. U organizaciji kampa je sudjelovao i tajnik udruge ZSM-a Tomislav Nikolić.

Kamp je protekao u intenzivnom radu i veselom druženju. Bilo je zadovoljstvo vidjeti mlade iz svih krajeva Hrvatske kako se druže i usvajaju radioamaterska znanja. Čestitke mentorima koji su svoj dio posla odradili vrhunski.

Tekst i slike: Rolando Milin 9A3MR