Skip to main content

Održan Pazinski radioamaterski vikend 2023

By 26.10.2023.Rad s mladima, Vijesti

Između 13. i 15. listopada, uspješno je održan šesti po redu kamp Pazinski radioamaterski vikend 2023. za djecu i mlade u organizaciji HRS-a te Radiokluba Pazin, 9A1CEI.

Šesnaestero mladih polaznika iz Zagreba, Ozlja, Zadra, Kaštela i Pazina je za vrijeme trajanja kampa upoznato s osnovama ili je pak prošireno znanje iz tema kao što su KV i UKV propagacije, KV i UKV radioamaterska natjecanja, elektronsko vođenje natjecateljskog dnevnika pomoću DXLog.net programa i dr. Polaznici su također savladali (poneki uz malo lošiji SWR) praktičan dio izrade jednostavnih žičanih antena, CW međusklopa za kucanje telegrafije pomoću računala, lemljenje konektora i kablova te priprema opreme za rad iz portabla.

Najzabavniji trenutci vikenda polaznicima su bili sudjelovanje u natjecanju Kup Jadrana s više lokacija, gdje su podijeljeni u manje grupe aktivirali 17 pozivnih oznaka u različitim periodima natjecanja, neki iz portabla, neki kao gosti na postojećim lokacijama istarskih amatera, formiravši tako međusobno nadmetanje, u kojem se najviše istaknuo Roko Listeš 9A3AHQ radeći telegrafijom, te Jure Barun 9A3BQQ fonijom. Nedjeljno jutro iskorišteno je za sudjelovanje u 9A Activity natjecanju na 144 MHz sa 9A1P lokacije (JN65VG), evaluaciju naučenog te izmjenu dojmova.

Tijekom vikenda su mladi polaznici ostvarili oko 400 veza na KV i UKV opsezima, izradili i postavili nekoliko dipol antena od kojih je mladima bila najupečatljivija demonstracija splitskog mentora Željka Agnića 9A3DZK o penjanju na stupove i korištenju opreme za osiguranje, koji se time skoro svakodnevno profesionalno bavi.

Voditelj kampa bio je Mirko Jurman 9A6KX s asistentima Deanom Dubovac 9A5AFF, Aleksandrom Sošić 9A8XX, Teodorom Tiani 9A3EOT i Davorom Kucelin 9A1UN koji su i ugostili postaje koje su radile u porablu u Kupu Jadrana.

Tekst i slike: Mirko Jurman 9A6KX