Skip to main content

ODRŽAN 14. ARG KAMP ZA MLADE

By 03.10.2023.Vijesti

U Sportsko-rekreacijskom centru “Kukavica” u općini Veliki Grđevac održan je od 29. rujna. do 1. listopada 2023. godine ARG kamp za mlade, koji su po 14. put organizirali Hrvatski radioamaterski savez i RK “Nikola Tesla” Bjelovar. Ovaj je kamp okupio 16 mladih iz 7 radioklubova – “Jan Hus“ Daruvar, Kaštilac, Ludbreg, Međimurje, Ozalj, Zadar i “Tehničar“ Zagreb. Prvi puta bilo je više djevojaka nego momaka. Voditelj kampa bio je međunarodni ARG sudac Stipe Predanić s asistentima Željkom Belajem, Krunoslavom Stupićem i Zvonkom Gudeljem.

Za razliku od proljetnog kampa, ovaj je održan po idealnom toplom i sunčanom vremenu, pa su se sve aktivnosti odvijale vani. Podijeljeni u četiri skupine, početnici su naučili kako koristiti orijentacijsku kartu i orijentirati se u prirodi pomoću nje. Vježbali su određivanje frekvencije, primanje signala i prepoznavanje koji odašiljač odašilje, a potom su prošli zajedničku orijentaciju na terenu.

Poslijepodne su početnici također u grupama s instruktorima prošli skraćenu stazu ARG treninga na 3,5 MHz. Metoda individualne poduke (jedan instruktor + četiri natjecatelja) ponovno se pokazala uspješnom, jer su polaznici kampa na terenu s instruktorom rješavali probleme na koje su nailazili.

U nedjelju je staza ARG treninga na 3,5 MHz postavljena u dužini i kvaliteti kao da je klasična natjecateljska utrka. Svi polaznici su stazu prošli samostalno kako bi provjerili stečeno znanje.

U Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu ispred vlaka u kojem je sniman kultni dječji film “Vlak u snijegu“, predsjednik RK “Nikola Tesla“ Željko Bukvić zahvalio je polaznicima na sudjelovanju u kampu i pozvao ih da dođu i na sljedeći u proljeće 2024. godine.

Tekst i slike: Seida Obarčanin Bukvić