Skip to main content

NOVI MLADI RADIOAMATERI HRVATSKOG DX KLUBA

Kao i proteklih 13 godina, početkom nove školske godine, Hrvatski DX klub je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu organizirao i proveo tečaj za radioamatere „P“ razreda. Nakon tri COVID-19 pandemijske godine tečaj je ponovo organiziran u prostorima škole i to za učenike drugih razreda. Tečaj su pohađala 33 učenika, a vodili su ga Zdravko Balen – 9A9A i Nikola Perčin – 9A5W, tajnik i predsjednik Hrvatskog DX kluba.

Sukladno odredbama Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama ispitu, koji je u prostorijama škole organiziran 09. prosinca 2023., pristupilo je 30 učenika i svi su ga uspješno položili. Drugi ispitni rok će biti početkom novog polugodišta kada će se omogućiti polaganje ispita i ostalim učenicima.

Kao i prošlih godina odmah će se organizirati praktičan rad na amaterskoj radijskoj postaji.

Tijekom zimskih praznika novi mladi radioamateri moći će raditi iz prostorija Hrvatskog DX kluba na Jarunu i to zajedno sa nešto starijim mladim radioamaterima, sadašnjim i bivšim učenicima škole koji su postali radioamateri u periodu 2012. – 2022. g.

Početkom drugog polugodišta planira se ponovo aktivirati amaterska radijska postaja u školi. Zbog situacije s pandemijom COVID-19 nije bila aktivna skoro tri godine.
Mentori će im biti iskusni radioamateri Hrvatskog DX kluba među kojima ima bivših i sadašnjih učenika škole.

Također tijekom vikenda, do kraja školske godine prema dogovoru, omogućiti će im se i rad s postaja koje se nalaze u klupskim prostorijama na Jarunu.

Najbolji među njima sredinom 2024. godine imati će prigodu pridružiti se ekipi mladih radioamatera Hrvatskog DX kluba koja sudjeluje u međunarodnim natjecanjima na kratkom valu, SSB i RTTY.

Tekst i slika: Nikola Perčin 9A5W