Skip to main content

Nakon školske završena je i županijska razina 66. natjecanja mladih tehničara (NMT)

By 27.03.2024.Iz saveza, Vijesti

Ove godine imamo povećanje broja natjecatelja za više od 20%. Na školskoj/klupskoj razini 65. NMT-a (šk.god.2022./2023.) sudjelovalo je 166 natjecatelja iz područja radiokomunikacija dok je na ovogodišnjoj školskoj razini 66.NMT-a (šk.god. 2023./2024.) sudjelovalo 200 učenika u cijeloj RH.

Posebno veseli činjenica da se u rad s mladima u ovom programu uključilo još pet klubova: RK Ivanić, RK Zagreb, RK Tehničar iz Zagreba te RK Đurđevac i Zabok. Zahvaljujući radioklubovima Đurđevac i Zabok te uspješnoj suradnji na razini: radioklub – nastavnik – škola, područje radiokomunikacija ušlo je u osnovnoškolski program tehničke kulture, a samim time i u program Natjecanja mladih tehničara u dvije nove županije: Koprivničko-križevačkoj te Krapinsko-zagorskoj.

Prošlogodišnja edukacija mentora za rad s mladima Hrvatskog radioamatrskog saveza, održana u prosincu u Zagrebu, rezultirala je sa 100% učinkom jer su se svi osnovnoškolski nastavnici – sudionici Edukacija uključili u rad s mladima iz područja radiokomunikacija. Svi nastavnici su lokalno povezani s radioamaterima, odnosno radioklubovima s ciljem privlačenja mladih, a i nastavnika u radioklubove i radioamaterizam.

Već postoje i naznake ponovnog pokretanja jednog davno ugašenog radiokluba.
Povezivanje (klub-nastavnik-škola) te podrška radioamatera – mentora nastavnicima tehničke kulture pokazala se ključnom za povećanje broja mladih u području radiokomunikacija. Nadamo se da će otvorena vrata naših radioklubova i nesebičan rad starijih radioamatera zadržati dio ovih natjecatelja i uvesti ih u radioamaterizam na velika vrata.

FOTOGRAFIJE: Biserka Kolić i Krunoslav Stupić