Skip to main content

Mladi radiooperateri i nova oprema u RK ”Ludbreg”

By 18.06.2024.Iz klubova, Vijesti

Radio klub Ludbreg osnovan je 29.07.1954. godine i ove godine obilježava 70 godina rada.

Prošle i ove godine organizirana su 2 tečaja za operatere P razreda koje je završilo 12 učenika osnovne i srednje škole.

Da mladim operaterima pristup radio stanici bude što lakši, odlučili smo da krenemo u nabavu novog, modernog uređaja kojem je osnova digitalna tehnika. Odlučili smo da to bude Kenwood TS-890S. Do sada smo radili na uređaju FT 1000MP koji je nabavljen je prije 20 tak godina.

U prvo vrijeme činilo nam se da će to biti nemoguća misija, ali smo ipak pronašli način i sakupili sredstva za njegovu nabavu. Prvo smo odlučili prodati imovinu radiokluba koja se ne koristi (automobil Lada niva), starije stanice koje ne koristimo i vojne uređaje koji su bili deponirani u skladištu.

Pomogao nam je i Grad Ludbreg i donatori: Varkom Varaždin, Magić net i Oprema PIT. Monitor za stanicu donirala je firma IN Servis. Dobro su nam došle i pregovaračke sposobnosti, te smo uspjeli sniziti početnu ponuđenu cijenu.

Kod prvog uključivanja stanice okupili su se gotovo svi članovi Kluba. Čast da raspakiraju stanicu dobili su Velimir Jež 9A2V, Filip Schmitlehner 9A3CCQ i naš najmlađi operator Teo Jug 9A3CLW.

Prvu vezu preko nove stanice odradio je Velimir 9A2V pod posebnom pozivnom oznakom 9A70EZA.

Tekst i slike: Željko Roščić 9A3DF