Skip to main content

IARU Region 1 program Youngsters On The Air (YOTA) pokrenut je 2012. godine s ciljem okupljanja mladih radioamatera, te njihovog dodatnog educiranja u području radioamaterizma i tehničke kulture. Mjesec Prosinac proglašen je YOTA mjesecom kojeg mladi radioamateri iz zemalja članica IARU R1 obilježavaju radom na radio postajama i održavanjem radioamaterskih veza.

Koordinatorica YOTA programa IARU, Lisa Leenders, PA2LS i ove godine uputila je nacionalnim koordinatorima dopis u svezi provedbe aktivnosti „December YOTA Month“. Iz dopisa je vidljivo da su uvedene novine u pravilima za osvajanje diplome YOTA 2018 koje će zasigurno učiniti ovu aktivnost još interesantnijom kako mladim operatorima tako i starijim kolegama.

Ove godine Hrvatski radioamaterski Savez pružio je priliku svim radio klubovima koji rade s mladima da sudjeluju u ovome projektu pa će tako i ove godine tijekom prosinca iz Hrvatske će biti aktivne (po preporuci iz IARU-a) dvije prigodne pozivne oznake, iako je bilo volje i želje za korištenje više prigodnih oznaka.

Pod pozivnom oznakom 9A18YOTA raditi će mladi operatori iz radioklubova: Hrvatski DX klub, Đakovo, Ozalj i Pazin. Koordinator aktivnosti pod ovim pozivnom oznakom biti će Zdravko Balen – Emil, 9A9A.

Pod pozivnom oznakom 9A0YOTA raditi će mladi operatori iz radioklubova: Kaštilac, Vidova Gora, Novi Bokanjac i Marjan (iz Splita). Koordinator aktivnosti pod ovim pozivnom oznakom biti će Rolando Milin, 9A3MR.