Skip to main content

Mjesec astronautike Đakovo 2023.

By 29.11.2023.6 prosinca, 2023Iz saveza, Vijesti

Predavanje Karla Bermanca, mag.el. „Deep Space Network“
Mjesec astronautike Đakovo 2023.

Pozivamo Vas na predavanje Karla Bermanca, mag.el. „Deep space network“ koje će se održati u utorak, 5. prosinca 2023.g. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo s početkom u 19 sati.

Na predavanju će biti riječi o tehnologiji kojom ostvarujemo dvosmjernu komunikaciju i sa najudaljenijim Zemaljskim svemirskim sondama. Obuhvaća fiziku iza radio-komunikacije, načine i brzine prijenosa podataka u svemiru, telemetrije letjelica i kako primamo slike udaljenih svjetova.

Karlo Bermanec rođen je 1984. g. u Zagrebu gdje je pohađao osnovnu školu Jure Kaštelana i Poštansku i telekomunikacijsku srednju školu, a diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Radiokomunikacije i profesionalna elektronika. Tijekom 2010. g. radio je kao profesor elektrotehničkih predmeta u srednjoj školi Sesvete, a sada je zaposlen u Hrvatskom Telekomu. Početkom akademske godine 2018. g. bio je honorarni asistent na TVZ-u za elektrotehniku. Član je Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska, i održava javna predavanja te sudjeluje u radionicama iz astronomije i geologije u sklopu “Skoka u znanost” u Sisku, Festivala znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapske noći istraživača i Dana asteroida. Koautor je dvije znanstveno-popularne izložbe.

U suradnji s organizatorom Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i suorganizatorima Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Astronomskim astronautičkim društvom „Zadar“ u Đakovu se od 10. studenog do 20. prosinca održava Mjesec astronautike Đakovo 2023., uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Poziv je posebno namijenjen svima zainteresiranim za radio veze, radioamaterima, radio-amaterskim klubovima, kao i elektrotehničarima koje interesira način komunikacije s udaljenim svemirskim sondama, te molimo sve da slobodno proslijede poziv svojim kolegicama i kolegama.

Ulaz slobodan!

Unaprijed zahvaljujemo na odazivu!

Danko Kočiš
predsjednik Astro Orion