Skip to main content

Iz pera predsjednika HRS-a

By 30.03.2021.Vijesti

Pozdrav kolege skupštinari, radioamateri !

– održana je 2. sjednica IO sa dosta opširnim dnevnim redom. Zapisnik je dostupan ovdje. Izgleda da je najzanimljivija stavka bila raspodjela sredstava za rad sa mladima. Sredstva koja smo imali na raspolaganju smo raspodjelili po tri “ključa”: mentoriranje natjecatelja u natjecanjima mladih tehničara, “dovođenje” mladih do ispita za P razred i po prijavama na Natječaj koji je raspisao prethodni saziv IO.

– jedna od primjedbi koje sam čuo na terenu je bila i primjedba na Natječaj, jer klupski volonteri trebaju odraditi tečaj, ispit, obuku i nakon toga generirati papire za Natječaj. Ubuduće će Stručna služba krenuti aktivno prema klubovima i pratiti rad sa mladima (NMT, ispiti za P) i u skladu sa realizacijom podijeliti sredstva uz, naravno, javno objavljivanje tablice, a Natječaj u dosadašnjem obliku neće biti raspisivan.

– tijekom preuređenja prostorija u zgradi u Dalmatinskoj 12 nekako je nestala jedna prostorija na trećem katu, tako da bi ubuduće Stručna služba koristila dvije umjesto dosadašnje 3 prostorije. Intervenirano je u tajništvu HZTK, nikakav papir ni službeno obrazloženje nismo dobili već je dogovoreno da HRS dobije dvije prostorije u prizemlju zgrade površine cca 10 metara kvadratnih za potrebe skladišta i QSL biroa. Navodno bi prostorije trebale biti gotove do kraja ljeta pa ćemo se do tada strpjeti i nećemo tražiti nove prostore.

– 350 000 kuna koje smo kratkoročno posudili HZTK vraćeni su na račun HRS.

– ARG kamp koji se trebao organizirati u Bjelovaru otkazan je uslijed epidemiološke situacije, kamp koji se trebao organizirati u Brezovici održat će se u Petrinji uz povećane mjere opreza. Trenutna epidemiološka situacija otežava rad klubova i saveza. Ipak, ne bi trebali se prepustiti apatiji već se truditi da u okviru trenutnih mogućnosti odradimo zacrtane programe i eventualno otvorimo neke nove.

– zamolio bi vas da prenesete svojim kolegama u klubovima zamolbu da ne plaćaju članski doprinos direktno na račun HRS-a, već da to rade preko klubova. Klubove molim da prilikom uplate zajedničkog članskog doprinosa pošalju Stručnoj službi popis članova za koje se uplaćuje doprinos. Dosta je teško pohvatati konce i razlučiti kojem klubu pripada taj koji je platio direktno i tko su članovi kluba koji je uplatio bez popisa.

– broj članskih doprinosa već godinama pada, mislim da ćemo teško ove godine doći do 1000 članova. Svjestan sam da je gro članstva nezadovoljno zbivanjima oko Saveza proteklih godina, prvenstveno mislim na aljkav rad Stručne službe te na činjenicu da su pojedinci gledali na Savez kao na kasicu prasicu. Truditi ću se promijeniti percepciju Saveza koliko god budem u mogućnosti.

73, Rolando 9A3MR