Skip to main content

Humana sigurnost za sve, HS4A

By 07.04.2023.SRVKS, Vijesti

Tema Svjetskog dana radioamatera 18. travnja 2023. biti će humana sigurnost i isticanje uloge radioamaterizma u pomaganju u događajima uvjetovanim klimatskim promjenama, terorizmom i ratnim razaranjima.

Koncept i pojam Humana sigurnost prvi put je uveden od strane UN-a 1994. godine, koncept identificira sedam međusobno povezanih dimenzija sigurnosti koje su ključne za dobrobit pojedinca: ekonomska, prehrambena, zdravstvena, ekološka, osobna, društvena i politička.

Međunarodna unija radioamatera najavljuje da će Humana sigurnost za sve, HS4A, biti tema Svjetskog dana radioamatera 18. travnja 2023. Po prvi put, Zaklada Ujedinjenih naroda za humanu sigurnost, Svjetska akademija umjetnosti i znanosti i IARU partneri su u kampanji za isticanje uloge koju radioamaterstvo igra u rješavanju najhitnijih svjetskih potreba.

Partneri vjeruju da su radioamaterizam kao hobi i radioamateri jedinstveno usmjereni na rješavanje sigurnosnih izazova u humanitarnom smislu, a specifični u kontekstu promicanja tehničkog znanja, praktičnih vještina, inovativne tehnologije i postavljanja rezervnih komunikacijskih sustava na razini lokalne, regionalne i nacionalne zajednice koji se mogu pozivati i koristiti u hitnim slučajevima. Pandemija, klimatske promjene, prirodne katastrofe i oružani sukobi na nekoliko kontinenata potkopavaju našu sigurnost i ne poštuju granice. Radioamateri su opetovano pokazali svoju sposobnost rješavanja sigurnosnih potreba ljudi. To je istinski globalni komunikacijski medij koji uključuje oko tri milijuna radijskih entuzijasta koji povezuju zajednice i narode svijeta.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana radioamatera, IARU i njezine članice održat će poseban dvotjedni događaj u eteru od 11. do 25. travnja. Postaje za posebne događaje radit će iz cijelog svijeta kako bi skrenuli pozornost na kampanju HS4A.

Postaje koje vrše provjeru veza iz sustava veza u kriznim situacijama HRS-a pridružit će se ovom događaju radeći pod oznakom 9A0EMCOR na svim opsezima, svim dozvoljenim i raspoloživim vrstama rada.

Radit će postaje iz Ozlja, Poljane, Slavonskog Broda, Draganića, Požege, Garešnice, Virovitice, Nove Gradiške.

Tekst: Dragutin Kralj 9A4DK