HRSVKS aktiviran 22. ožujka – uključeno više od 500 radioamatera

U svojim temeljnim ciljevima i zadacima Hrvatski radioamaterski savez između ostalog ima i sudjelovanje članova udruga u humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama, te u pružanju nesebične pomoći u prirodnim, tehnološkim i ostalim nesrećama.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa COVID-19 i potresa u gradu Zagrebu aktiviran je Hrvatski radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama (HRSVKS) ili engleski CAREN (Croatian Amateur Radio Emergency Network). Od 22. ožujka do 18. svibnja, svakog dana u 8,00 i 20,00 sati održavan je SKED (od engleskog schedule), provjera čujnosti, za vrijeme kojeg su radioklubovi, okupljeni u Hrvatski radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama, provjeravali mogućnost uspostave veza  na kratkovalnom području (KV) na frekvenciji 3675 kHz, te na ultrakratkovalnom području (UKV i UHF), koristeći radioamaterske repetitore. Od 18. svibnja SKED se održavao dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom u 20,00 sati, a od 18. lipnja samo četvrtkom u 20,00 sati i to u skladu s tablicom rada klubova. Klub koji po rasporedu vodi SKED je upravna stanica, poziva županije po abecednom redu i koristi pozivni znak Hrvatskog radioamaterskog saveza 9A0HRS.

Već od prvog dana bio je veliki odaziv radioamatera iz svih županija, pa je bilo dana kada ih je bilo na vezi i više od 120. Ostvareno je do sada više od 7000 veza.

S obzirom na to da su na snazi bile odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kojima je bilo onemogućeno kretanje iz mjesta prebivališta i stalnog boravišta, svakodnevna provjera čujnosti omogućila je radioamaterima međusobnu komunikaciju i izmjenu informacija. Posebno moramo naglasiti da su prvih dana prednjačili radioamateri iz Zadarske i Varaždinske županije. Iz samog Zadra, kao i s više mjesta u okolici koju pokriva repetitor s otoka Ugljana, javljali su se redom operatori iz Kijeva, Drniša, Rijeke, Murtera, Tisnog, Vodica, Karlobaga, Velog Iža i Šibenika, te  s Čiova.

Posebno se istaknuo mladi operator iz RK Ozalj Ivan Živčić 9A2ZI zamjenjujući, kad god je zatrebalo, predviđenu upravnu stanicu, tako da je do sada vodio SKED 15 puta.

Tomislav Jarmić 9A3UZ, povjerenik za HRSVKS

 

Ivan 9A2ZI