Skip to main content

„Dobro došli na Znanstveni piknik, pionirsku i najveću  manifestaciju popularizacije znanosti u Hrvatskoj! Evo nas već sedmu godinu za redom, puna tri dana, ove godine na novoj lokaciji, Otoku Univerzijade jezera Jarun u Zagrebu!“ – tako je najavljeno zanimljivo okupljanje pojedinaca, predstavnika udruga, ustanova, tvrtki, fakulteta i muzeja kojiće učenicima osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske te zainteresiranim građanima popularizirati znanost te podizati svijest o potrebi da Hrvatska dobije mjesto na kojem će znanstvena zabava biti dostupna građanima svaki dan. Znanstvenu zabavu ove godine priredio je rekordan broj od tri stotine edukatora na devedeset pozicija. Tema ovogodišnjeg Znanstvenog piknika bila je „Čarolija znanstvene animacije“.

Pozivu se odazvao i Hrvatski radioamaterski savez kojega su na Znanstvenom pikniku predstavili Jelena Tuksar, Željko Ulip, Ivica Vrbanović i EmirMahmutović.

Postavljena je „prava“ kratkovalnu radijska postaja, antena, agregat… izložene radioamaterske QSL-kartice, sakriven jedan odašiljač koega su zainteresirani tražili, pripremljeni ARDF prijamnici. Pokazana ogrlica s odašiljačem, kojom su prije nekoliko godina praćena dva vuka (poklon prof. Hubera s Veterinarskog fakulteta)… ukratko – za svakoga ponešto.
Radijskom postajom posjetiteljima je prezentirano održavanje amaterskih radioveza a put od štanda do sakrivenog ARDF odašiljača prijeđen je bezbroj puta! I mladi i oni stariji željeli su se iskazati u tome. Isto tako, svi su pozorno slušali zanimljivu priču o migriranju divljih zvijeri te ptica selica a u svjetlu amaterske radiogoniometrije.

Čulo se bezbroj zanimljivih pitanja a radioamateri-edukatori bili su spremni odgovoriti na svako od njih…: Pa zar radioamateri još postoje? Zar se i dalje koriste Morzeovi znaci? Koliko vremena treba da se oni nauče? Koliko radioamatera ima u Hrvatskoj? Na kojim frekvencijama radite? Možete li uspostaviti radiovezu s onima koji koriste CB postaju? O čemu sve razgovaraju radioamateri? Koje su najdalje radioamaterske veze? Zašto se prati najtiši signal odašiljača a ne najjači? Kako znate da je sakriveni odašiljač ispred a ne iza vas? Imate li svoj časopis?

U svakom slučaju nije bilo dosadno. Nekoliko stotina posjetitelja prodefiliralo je područjem piknika

(Emir, 9A6AA)