Skip to main content

HAMRADIO 2023 @Hfn

By 05.07.2023.14 veljače, 2024Iz saveza, Rad s mladima, Vijesti

Od 23. lipnja do 25. lipnja 2023. godine održao se 46. radioamaterski sajam u Friedrichshafenu u Njemačkoj na obali Bodenskog jezera. Kao i prijašnjih godina Hrvatski radioamaterski savez imao je svoj štand na kojem je imao priliku predstaviti rad saveza sudionicima i posjetiteljima iz više od 50 država iz cijelog svijeta. Ove godine savez je predstavljala grupa od 6 mladih radioamatera, Filip, 9A3BCW, Mihael, 9A3BWP, Petar, 9A7PP, Emil, 9A7EU, Ivan, 9A2ZI i Josipa, 9A3GVJ, u pratnji tajnice saveza, Marije Sorić i ovo je njihova priča iz Friedrichshafena.

Na put prema Fiedrishchafenu krenuli smo već dan prije, u četvrtak 22. lipnja u šest sati ujutro iz Zagreba. Pomalo pospani, ali uzbuđeni zbog svega što je pred nama. Nakon nekoliko usputnih stajanja na putu kroz Sloveniju, Austriju i dio Njemačke i prijeđenih 750km sigurno smo stigli do našeg odredišta, Friedrichshafen messe. Glavni zadaci po dolasku su bili smještanje u HamCamp te slaganje našeg štanda u prostoru održavanja sajma. Ove godine tema štanda je bila “9A0HQ Run by youth”. HamCamp je bio organiziran od strane mladih radioamatera DARC-a te je okupio 50-ak mladih radioamatera iz cijele IARU Regije 1. Nakon uspješno postavljenog štanda odvezli smo se do Tettnanga u kojem smo pojeli večeru i prošetali gradom. Prvi dan završili smo umorniji nego što smo bili kad smo krenuli, ali i još uzbuđeniji.

Drugo jutro našeg putovanja bilo je rezervirano za finalno uređenje štanda, dogovor oko smjena i naravno otvaranje sajma. Već od 9 sati ujutro posjetitelji sajma krenuli su u obilazak te i posjet nama. Tradicionalna razmjena QSL karti nije izostala ni ove godine te su naši dečki, Emil, 9A7EU i Ivan 9A2ZI uspješno dostavili QSL karte pojedinim savezima. Uz QSL-ke podijelili su i plakete pobjednicima 9ACW natjecanja od prijašnjih godina.

Poslijepodne bilo je ispunjeno prvim događajem u organizaciji IARU Youth WG-a, dodjela plaketa pobjednicima YOTA contesta u 2022. godini i posebne plakete za December Yota Month 2022. Na naše veliko iznenađenje Hrvatski mladi radioamateri ponijeli su kući čak pet plaketa.

prva runda YOTA contest
1.mjesto u M/S kategoriji: 9A22Y stanica

druga runda YOTA contest
1.mjesto u M/S kategoriji: 9A1A stanica; 9A3BOX, 9A7AS, 9A7EU, 9A7PP
1.mjesto u SO 3 Band kategoriji: 9A5Y – operator Matej, 9A3BVE
1.mjesto u SO AB kategoriji: Srđan, 9A3SMS

DYM 2022
Najbolji ukupni plasman od mladih operatora: Ivan, 9A2ZI

Plakete su po dolasku u Hrvatsku poslane svojim vlasnicima.

Nismo zapostavili niti prodajni dio sajma na koji smo došli spremni sa popisom stvari za sebe ali i za naše kolege koji nisu mogli sa nama na sajam. Nakon uspješno odrađenog prvog dana sajma zaputili smo prema Meersburgu. Prvo smo posjetili vidikovac visine 40 m s kojeg se pruža pogled na cijelo Bodensko jezero. Nakon vidikovca nastavili smo prema Meersburgu gdje smo uživali u šetnji kraj jezera i odmorili od doživljaja sa sajma. Dan smo završili druženjem s ostalim mladim radioamaterima koji su također bili u HamCampu.

Ujutro Drugog dana sajma na rasporedu je bio YOUTH meeting u organizaciji IARU Youth WG-a. Okupilo nas se preko 60 mladih radioamatera i proveli smo sat vremena upoznavajući se. Članovi Youth WG-a su prezentirali svoje sadašnje i buduće projekte, a dobili smo i sneak peek onoga što nas čeka u Yota Summer Camp-u u Mađarskoj u kolovozu.

S obzirom na to što smo bili organizatori i domaćini YOTA Summer Camp-a 2022 poslijepodne nas je dočekala još jedna obaveza. Ceremonija predaje službene YOTA zastave i Begali tipkala organizatorima ovogodišnjeg kampa. Josipa, 9A3GVJ i Petar, 9A7PP izvijestili su o tome kako nam je bilo u kampu u Hrvatskoj i što smo sve radili i naučili. Mađarski predstavnici dali su nam mali uvod u to što nas čeka u ovogodišnjem kampu te se zastava uspješno predala njima. Želimo im sreću u organiziranju kampa i puno zabave u provedbi.

Večer smo posvetili opet druženju s mladim radioamaterima iz drugih zemalja. Najprije smo svi zajedno otišli na večeru u restoran na obali jezera u Friedrichshafenu, a zatim druženje nastavili u HamCamp-u. U samom kampu smo imali i priliku voziti se go-cart autičima, a priliku za malo natjecateljskog duha u utrkama autićima nismo nikako mogli propustili.

Poslednji dan sajma, kampa, a i našeg putovanja je bila nedjelja koju smo započeli ARG trkom. U sklopu sajma organizirana je ARG trka foxoringa, novija vrsta trke. Sudjelovalo nas je čak 5, već iskusni Ivan, 9A2ZI, Mihael, 9A3BWP i Josipa, 9A3GVJ dok su Petar, 9A7PP i Emil, 9A7EU isprobali ARG po prvi put. Moguće je bilo birati između kraće i dulje staze, a svi naši sudionici su odabrali dulju stazu sa čak 12 skrivenih odašiljača. Svih naših 5 natjecatelja je uspješno završilo utrku u predviđenom vremenu, a u ozbiljnoj konkurenciji iskusnijih trkača i trkačica, kojih je ove godine bilo više nego prošle ostvarili su super rezultate. Emilu i Petru se svidjelo natjecanje te se veselimo potencijalno novim ARG-ašima.

dulja staza, muškarci
Mihael, 9A3BWP – 6. mjesto
Ivan, 9A2ZI – 8. mjesto
Petar, 9A7PP – 15. mjesto
Emil, 9A7EU – 19. mjesto

dulja staza, žene
Josipa, 9A3GVJ – 8. mjesto

Nakon što smo došli do zraka nakon utrke krenuli smo u spremanje štanda i polagano se pakirali kako bi mogli krenuti prema Zagrebu, ali naša avantura tu nije bila gotova. Nakon što smo posljednji put škicnuli prodajni dio sajma i provjerili jesu li možda spustili cijenu za stvari koje su nam zapele za oko i pozdravili smo se sa svim novih i starim prijateljima koje smo stekli u Hafenu krenuli smo prema gradu Lindau. U Lindau smo se prošetali po otoku na kojem se nalazi stara jezgra grada, uživali u posljednjim pogledima na jezero do iduće godine (nadamo se).

Nakon Lindau nastavili smo put prema Hrvatskoj, a iduća postaja je bila Salzburg, rodni grad Mozarta. Prošetali smo centrom grada, pronašli gdje se nalazi rodna kuća Mozarta, razmišljali hoćemo li smoćiti noge u rijeci i pojeli sladoled s marshmellov-ima.

Puni dojmova od svih novih iskustava i poznanstva koje smo sklopili na sajmu krenuli smo na zadnju etapu puta, do Zagreba. Prespavavši većinu puta do Zagreba dok nas je naš Petar, 9A7PP sigurno vozio do Zagreba, sat i pol nakon ponoći stigli smo u Zagreb. Nakon par dobro prospavanih noći možemo reći da je ovo bilo odlično iskustvo, predstavili smo naš savez u njegovom najboljem svjetlu, mladima, upoznali mnoge radioamatere i sklopili par novih prijateljstva. Želimo iduće godine vidjeti što više mladih na sajmu i još bolje predstavljanje saveza.

Još slika sa sajma i kako nam je bilo pogledajte u galeriji.