Skip to main content

FT8 SuperFox

By 01.07.2024.KV, Vijesti

Upravo je izašla najnovija verzija WSJT-X programa, WSJT-X 2.7.0-rc5, s puno novosti i poboljšanja. Za DX rad najvažnija novost je FT8 SuperFox način rada. Ekspedicija na Jarvis, N5J, (od 5. do 17. kolovoza 2024.) neće se moči raditi sa ni jednim od trenutno postojećih softvera, jedino sa WSJT-X 2.7.0-rc5 u FT8 SuperFox načinu.

WSJT-X 2.7.0-rc5 preuzmite OVDJE.

Važno je znati da je ovo još uvijek testna verzija, ali FT8 SuperFox radi dobro.
SuperFox način rada omogućuje ekspediciji raditi digitalne QSO-e brzinama višim od mogućih s prethodnim verzijama WSJT-X. U prijašnjim verzijama DX bi odašiljao do 5 signala, a svaki signal je bio širine 50 Hz. SuperFox odašilje signal širine 1512 Hz punom snagom i može slati raporte ili potvrde RR73 čak devetorici lovaca istovremeno.

Na vodopadu SuperFox signal izgleda kao na slici:

Zahtjevi (osim softvera) su isti kao i za dosadašnji FT8 rad – iste postavke računala i isti radio uređaj.

Lovci pozivaju normalnim FT8 signalom kao i u starom F/H načinu. Samo DX odašilja široki SuperFox signal.

Lovci mogu pozivati na bilo kojoj frekvenciji u DX-ovom prijemnom propusnom opsegu, uključujući i frekvencije ispod 1000 Hz i frekvencije na kojima DX emitira. Frekvencija lovca se ne mijenja nakon što ga DX pozove. Cijeli QSO se radi na izvornoj pozivnoj frekvenciji lovca.

Još jedno značajno poboljšanje je digitalni potpis uključen u SuperFox poruku koji omogućuje prijemnom softveru da provjeri legitimitet DX ekspedicije. Svaka SuperFox poruka sadrži informaciju npr. N5J verified. DX ekspedicija odašilja poseban kod, koji dobiva od ”The Northern California DX Foundation” temeljem kojega softver provjerava je li se radi o pravom DX-u ili piratu.

Nova verzija WSJT-X sada nudi tri načina FT8 rada: standardni FT8 način, uhodani F/H način i FT8 SuperFox.

Prije upoznavanja s novostima koje nudi SuperFox, autori preporučuju dobro se upoznati s starim F/H načinom koji je opisan u uputama OVDJE.