Fiera Radioamatore Pordenone 2019

Hrvatski radioamaterski savez se  je i ove godine predstavio na međunarodnom sajmu u Pordenoneu. Više o tome pročitajete u izvješću predsjednika HRS-a, Željka Pilata 9A2R :

“Sajam je održan 27 i 28. travnja, a na sajam dolazi dosta radioamatera iz Hrvatske. Organizirano dolaze kao i ranijih godina članovi Radio kluba Zagreb i Radio kluba Karlovac koji su predvođeni svojim predsjednicima Borisom 9A2JY i Lacijem 9A3PG. Naš izložbeni prostor: stol s pregledom diploma koja daje Hrvatski radioamaterski savez, IOCA programom, kartama  i prospektima o Hrvatskoj, prezentacijom o radu  Hrvatskom radioamaterskog saveza i aktivnostima naših članova, posjetili su osim hrvatskih radioamatera i radioamateri  iz  S5, E7 i domaćini  radioamateri Italije kojih je naravno bilo najviše.

Na sajmu smo obišli  izložbene prostore domaćina radioamatera Italije, zanimljivi su bili prostori  YOTA, razgovarali o radu  talijanskih radioamatera u hitnim situacijama Leo, I3RKE prezentirao nam je organizaciju i načine korištenje njihove mreže za hitne  situacije,  prezentacije digitalnih komunikacija, komunikacije preko stacionarnog satelita Quatarskih radioamatera koju je predstavIO Andrea IW3SSD i  udruga ASA (Associazione Sacilese di Astronomia) , opremljeno mjesto za testiranje radioamaterskih prijamnika i odašiljača na kojem je jedan od naših domaćina Daniele , IV3TDM, provjeravao  tvorničke uređaje, ali i neke radioamaterske samogradnje.

Predsjednik  kluba iz Pordenonea  Franko, IU3ADL  je ujedno i vlasnik tvrtke ELAD koja proizvodi  SDR uređaje, a u razgovorima s njim saznali smo  da želi svoju opremu predstaviti i u Hrvatskoj.

Od proizvođača posjetili smo i mjesto na kojem je poznati mađarski radioamater HA8UG predstavljao svoju opremu, tu su još bili i predstavnici Messi i Paoloni i znani nam I0JXX s antenama i drugom radioamaterskom opremom.

Kiša, koja je padala i subotu i nedjelju , držala nas je u zatvorenom tako da smo naizmjence obišli većinu  izložaka.  Naravno da je ostalo još toga za vidjeti, što zbog obaveza na našem izložbenom prostoru nismo mogli.

Nadamo se da ćemo i na Zagreb radio festu vidjeti  predstavnike  talijanskih radioamatera i proizvođače  radioamaterske opreme iz Italije.”