Skip to main content

Edukacija mentora

By 20.12.2023.Iz saveza, Vijesti

Od 16. do 17. prosinca 2023.g. održan je stručni seminar – Edukacija mentora iz područja radiokomunikacija u organizaciji Hrvatskog radioamaterskog saveza i suradnji s Radioklubom Zagreb. Edukacija je održana u prostorijama RK Zagreb i ZARS-a.

Na seminar se odazvao veliki broj polaznika, 14 nastavnika tehničke kulture (i tehničke grupe predmeta) i 9 radioamatera, ukupno 23. Zbog iznimno velikog interesa, a ograničenih kapaciteta, dio zainteresiranih, nažalost, nije mogao prisustvovati.

Većina nastavnika radi u više škola, čak 22, čime se geografska rasprostranjenost ozbiljno povećava te uključuje: Split, Zadar, Perušić Brinje, Ogulin, Josipdol, Zagreb, Zabok, Stubicu, Koprivnicu, Đurđevac, Čazmu, Posavske Brege, Lipovljane, Kutinu, Jasenovac, Novsku, Rajić, Garešnicu, Vinkovce i Drenovce te Stare Mikanovce.

Polaznici radioamateri došli su iz RK Duga Resa, RK Nova Gradiška, RK Ogulin, RK Zagreb, RK Veza te Radiokluba Jan Hus Daruvar.

Za sva predavanja i prezentacije pobrinuo se sjajni dvojac, Jelena Tuksar i Željko Ulip.

Nastavnici su upoznati s radom HRS-a, s natjecanjem mladih tehničara – područjem radokomunikacija te radioamaterskim aktivnostima, čime su im odškrinuta vrata radioamaterizma.

Svi nastavnici su spojeni s lokalnim radoklubovima s ciljem daljnje međusobne suradnje i podrške. Svaki nastavnik dobiva na korištenje odašiljač i goniometar kako bi imali osnovni alat za svakodnevni rad u školama. Klubovima pak na raspolaganju stoji Savez kroz niz oblika podrške za rad s mladima.

Predavanja su bila zanimljiva, klopa izdašna, atmosfera odlična o čemu svjedoči i evaluacija polaznika s ocjenom 5,0.

Tekst i slike: Marija Sorić