64. NTM u OŠ ”Ljubljanica”, ”Tituš Brezovački” i ”Borovje”

64. Natjecanje mladih tehničara u Osnovnim školama:
”Ljubljanica”, “Tituš Brezovački” i “Borovje”

Približava se kraj predavanja, učenja i praktičnog rada amaterske radiogoniometrije i već drugi tjedan počinju ispiti koji se sastoje iz pismenog dijela, izrade uratka i amaterske radiogoniometrije. Po drugi puta naglašavam da su to “specijalci sa zadatkom više”. Zašto? Jedini su koji imaju DVA praktična ispita na cijelom natjecanju, a praktična obuka se izvodi na otvorenom!. Bilo je hladno i snježno, a neki su vježbali po kišici i blatu. Nema znanja u toj sportsko-tehničkoj discipline bez vježbanja. No naučila se nova disciplina ARG, zanimljiva grana radioamaterizma.

Dok su neki upijali zadnje lekcije iz amaterske radiogoniometrije, drugi su završavali svoje uratke u učionici uoči samih ispita iz radiokomunikacija. Vidi se naočigled spretnost izrade kratkospojnika, savijanja elemenata te montaže na eksperimentalnu pločicu. Već letimičnim pogledom na pločicu vidi se znanje za uloženi trud. Vodovi su ravni elementi jednake visine, a ono najvažnije svi sklopovi prorade odmah.

Prošli tjedan Covid 19 je napravio nered u pohađanju izvanškolske nastave iz radiokomunikacija. Do zadnjega momenta nije se znalo koliko će učenika biti na nastavi. Dok je prošli cijeli tjedan bilo problema u OŠ Borovje i Špansko, ovaj tjedan grupa u OŠ Ljubljanica se smanjila upola. Profesorice Tehničkog odgoja Silvana, Andreja i Vesna, pored redovne nastave, imaju problema i sa izvanškolskom aktivnošću za pripremu učenika.

Neopaženo je prošla obuka učenika u O.Š. Posavski bregi, kod Ivanić grada gdje profesor Tomislav drži nastavu iz radiokomunikacija. Kao i u Zagrebu problem je sa izostancima zbog pandemije, a nastavnik je bio također bolestan. Žao nam je što nismo mogli bar malo pripomoći u nastavi. To su divni učenici, koji su se prije dvije godine prvi puta sreli sa radiokomunikacijama, zavoljeli takav rad i eto ih opet u natjecanju. Tomislav je član radio kluba “Hrvatska Flora Fauna”. Bravo za učenike i vrijednog profesora Tomislava.

Dočekali smo Školsko natjecanje, koje je započelo 1.2.2022 godine. Umjesto dvadesetak učenika u radiokomunikacijama iz tri osnovne škole, nekolicina nije bila spremna suočiti se sa problemom izrade i testom znanja. Kumovala je pandemija. U O.Š. Borovje najbolji je bio učenik osmoga razreda Leon. Izradio je vrlo lijep uradak, opisao ga i obrazložio. Iz radiogoniometrije Leon je postigao odličan rezultat, a “nagrada” je bila – blatnjave cipele.

U popodnevnim satima, već kada je test bio napisan, U O.Š. Tituš Brezovački počinje izrada sklopa. Proučava se dokumentacija i već nakon pola sata prvi rad učenika Mislava je završen, ispitan i sklop radi ispravno. Slijedi rad učenika Luke pa onda učenik Jakov. Ne može se ocijeniti čiji je uradak ljepši. Svi dobivaju najviše ocjene. Bravo za Mislava, Luku i Jakova. Jakov je od prošle godine neprepoznatljiv; vrlo uredan u izradi i taktičan u radiogoniometriji. Slijedi amaterska radiogoniometrija. Prvi na startu je Jakov. Pomoglo mu iskustvo iz prošle godine. Starta ravno prema predajniku, pronalazi ga, javlja se i trči prema cilju. Odlično Jakov. Luka kreće drugi sa cilja. Trči točno prema najjačem signalu, javlja se i postiže još bolje vrijeme. Mislav je treći na startu, ali već na početku počinje krivudati po dvorištu i umjesto da se pouzda u svoje uho, okom traži skriveni predajnik i gubi dragocjene sekunde. Na cilju priznaje pogreške, ali sat je neumoljiv.

Na kraju Školskog natjecanja, nisam sretan sa nizom okolnosti tijekom rada sa učenicima. U prvom redu to je problem Pandemije, koja je eskalirala pred kraj siječnja i izolacija učenika. Tu je i rad OnLine, a bilo je i hladno vrijeme tijekom radiogoniometrije. Sve zajedno rezultiralo je nedovoljnim brojem predavanja, prekidima u konstantnosti rada i odustajanjem dijela učenika od natjecanja.

Tekst i slike: Ivica Vrbanović, 9A2HW