63. Natjecanje mladih tehničara RH

63. natjecanje mladih tehničara održano je na daljinu u matičnim osnovnim školama
od 5. do 7. svibnja 2021. Pobjednik iz područja radiokomunikacija je MISLAV SLAČANAC, učenik OŠ Tituš Brezovački iz Zagreba, sa mentorom Ivicom Vrbanovićem, 9A2HW iz Radiokluba “Hrvatska Flora Fauna”.

Natjecanje se sastojalo od pisane provjere znanja te izrade i prezentacije tehničke tvorevine. Natjecatelji i članovi ocjenjivačkog povjerenstava koji su pratili sve dijelove natjecanja koristili su za održavanje natjecanja i međusobnu komunikaciju platformu ZOOM. Tema je bila AM predajnik za 80-metarsko područje. Radi se o predajniku sa integriranim krugom i kvarc kristalom 3.579 KHz. Predajnik je ugrađen u plastičnu kutiju, a izrađeni primjerci ostali su kao uspomena i natjecateljima.

Da bi se došlo do Državne razine, predavanja, vježbe i ARG održavali su se od siječnja u osnovnim školama, a izlučno natjecanje za osnovne škole održano je 05.03.2021. Županijsko natjecanje bilo je 03.05.2021. g. Radilo se u otežanim uvjetima zbog pandemije, dosta često na otvorenom prostoru, no natejcatelji su odlično prihvatila izazov natjecanja. Zainteresiranost je bila na visokom nivou za konstrukcije i ARG.

U posljednje četiri godine radioklub “HFF” iz Zagreba zaslužan je za osvajanje dva puta prva mjesta, jedno treće i jedno četvrto mjesto na Državnim natjecanjima mladih tehničara iz Radiokomunikacija.

Tekst i slike: Ivica Vrbanović, 9A2HW