Skip to main content

2. dan radioamaterskog kampa ”Ljeto na Sljemenu”

By 12.07.2022.Rad s mladima, Vijesti

Nakon prve prospavane noći na Sljemenu svi smo se probudili dobro naspavani i željni učenja i rada, pa je nakon doručka pao i dogovor što će sve raditi kroz dan.

Grupa se podijelila na 2 dijela i krenula s radom. Oni koji nemaju položen radioamaterski ispit krenuli su s tečajem za polaganje radioamaterskog ispita, dok su drugi s jednim od voditelja postavljali antene i radiostanicu s koje će tokom trajanja kampa biti aktivne postaje 9A0HRS i 9A0FF koje će ujedno i aktivirati referencu iz programa Hrvatske flore i faune 9AFF-0013 – Park prirode Medvednica.

Učenicima je praktično pokazana izrada, mjerenje i postavljanje antena te spajanje svega skupa u funkcionalnu cjelinu.

Nakon ručka svi skupa su krenuli na jedan mali izlet na vrh Sjeme udaljen 15-ak minuta hoda od kampa odakle smo preko radioamaterskog repetitora odradili par veza, tako da su neki po prvi put u praksi čuli kako se ispravno radi veza.

Nakon povratka u hotel krenuli smo dalje učiti kako ispravno zalemiti elektroničke elemente, a kad smo to naučili red je da i napravimo svoj prvi jednostavni samostalni sklop – Sovu sa svjetlećim očima.

A kako je već kasno i svi smo umorni i puni dojmova od cijelog dana vrijeme je za spavanje i sutra u nove radne pobjede.

Tekst i slike : Ivan 9A6TT