• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Hrle, s obzirom da ne spada pod temu "broj članova" odgovorio bih u ovoj temi...

Citat: 9A6XX  u 26. Siječanj 2017, 09:11:24
Ako već javno nastupaš s ovakvim izjavama, mislim da bi bilo fer i korektno da kažeš kojom je odlukom "IO rekao" da pojedini član NO ne može tražiti dokumente... ili što već. Ako se ja sjećam dobro, a postoje i mailovi, na ta konkretna i druga pitanja ti je odgovoreno - a nakon toga nije bilo od tebe ni bu ni mu.

Ajmo sad "fer i korektno"
da, istina je da IO nije donio nikakvu odluku kojom pojedini član NO ne može tražiti dokumente.

Istina je da sam vam skrenuo pozornost da mi nije uručen nikakav poslovnik rada NO :
S obzirom da mi nitko nije uručio nikakav poslovnik rada NO niti bilo kakav drugi dokument ne vidim zbog čega bi bio problem da pojedini član NO nešto zatraži na uvid. Pa valjda je normalno da se najprije prikupe i analiziraju materijali a onda donose odluke. Zar tako ne radi i IO?  Sam si rekao "Svi smo mi HRS. Zar isto ne vrijedi i za NO?" Čemu onda uopće  Članak 50. st.4 Statuta HRS-a "Tijela Saveza i stručna služba dužni su Nadzornom odboru pružiti sve tražene i potrebne podatke, te omogućiti uvid u dokumente i osigurati uvjete za rad"?

Istina je da mi je dopredsjednik HRSa na to rekao :
Sam citiras cl.50 Statuta gdje se spominje NO (mnozina) i okreces ga sebi u korist? Podatke i dokumente trazio si  Ti, a ne NO??? Ili je NO = Ivo??
Po mojem shvacanju, Ti bi sa clanovima NO trebao oko toga razgovarati, pa onda imate misljenje, pitanje, odluku, zelite izmjenu..itd? Ako ce svaki clan NO-a pitati za sve sto ga zanima, mimo NO-a,   ( i to IO, a ne tamo gdje treba) gdje ce nam biti kraj?


Kao i Do sada sam citao Statut HRS-a i nigdje nisam vidio da pojedini clan NO-a moze nesto sam? Uvijek se spominje NO ( u mnozini) koji broji 3 clana. Znaci, tvoja pitanja bi trebala ici NO-u, pa kada imate odluku (valjda to trebaju biti dva clana) onda to prezentirate kome ide taj upit? Ovako pausalno traziti od svih da ti svi nesto odgovore nije dobro jer ce to biti "trakavica" bez kraja...

Što sam iz toga trebao zaključiti?

Citat: 9A6XX  u 26. Siječanj 2017, 09:11:24
Dobivaš sve dokumente na pregled koje dobiva i IO, ne vidim da se nešto trsiš da nešto komentiraš, predlažeš i unaprijediš... da, ima nedostataka i problema, ali ajmo malo biti pozitivni i konstruktivni...

Hmmm, ne znam da li živimo u nekim paralelnim svjetovima ali na prvih par dokumenata sam reagirao, s najboljim namjerama i najbolje što sam znao.
Skrenuo sam pozornost na činjenicu da je zakonom zabranjeno strancima istu uslugu naplaćivati više nego domaćima :
Vrlo je upitno i dijeljenje na domaće i strance. Trebalo bi provjeriti da li se takva odredba smatra prekršajem iz Zakona o uslugama temeljem kojeg  se na primatelja usluga ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta
Rezultat - tišina. Nikakav komentar nego - idemo dalje po starome.

Rekao sam da se ne može kažnjavati paušalno za kašnjenje u plaćanju članarine tj. da postoje odluke Ustavnog suda po kojima je paušalna kazna protuzakonita i da se mogu naplaćivati samo zatezne kamate. Dobro znaš što si mi odgovorio na to. A stvar se vrlo lako riješi preformuliranjem teksta odnosno dodavanjem par riječi u odluku o visini članarine. Da li je išta napravljeno - ništa. Samo - idemo dalje po starome.

Spomenuo sam i ugovor s Hakomom :
Naime, ukoliko je HRSu povjereno upravljanje prijedlozima pozivnih oznaka to ne znači nužno da je odobreno uživanje plodova nastalo tim monopolom. Da objasnim jednostavnim primjerom : ako nam susjed povjeri kravu na čuvanje to ne podrazumijeva da nam je dao pravo da je pomuzemo i mlijeko prodamo već nam on to pravo mora izrijekom dati. S obzirom da nemamo uvida u skopljeni ugovor sa Hakomom molio bih onoga kod koga se isti nalazi da nam ga dostavi na uvid.


Odgovor - nikad nikakav ugovor nije napravljen - idemo dalje po starome.

Da li sam reagirao na visinu naknade
Nadalje, već nekoliko godina u RH se smanjuju visine naknada za izdavanje raznoraznih potvrda polazeći od stava da ista mora biti u skladu sa stvarnim troškovima izdavanja. Ne vidim razloga zbog čega se isto načelo ne bi odnosilo i na HRS s obzirom da je finanaciran većinom iz sredstava RH i/ili lokalne samouprave. Gledajući korak dalje, koji bi bili stvarni troškovi izdavanja potvrde? Sigurno ne 200, 300, ili x00 kuna.

Rezultat : tišina. Idemo dalje po starome.

Jesam li reagirao na, po mom mišljenju, "kažnjavanje" vrijednih :
Sada stižemo i do logičkog / moralnog dijela. Naime, što su ciljevi HRS-a? Ako se ne varam jedan od ciljeva je promidžba radioamaterizma i tehničke kulture. Što je bolje za tu promidžbu od dobrih rezultata koje postignu naši radioamateri a koji su preduvjet za dobivanje dvoslovčanog ili jednoslovčanog sufiksa u pozivnoj oznaci ?
Zar ih za postignute uspjehe treba kažnjavati?
Također, da li treba kažnjavati pojedince i/ili klubove koji svojim nesebičnim zalaganjem rade promidžbu kroz obilježavanje neke obljetnice npr. xxx godina od rođenja Nikole Tesle? Ne samo što će uložiti svoj trud i dragocjeno slobodno vrijeme nego će imati i značajne financijske troškove npr. tiskanja prigodnih qsl karata. I umjesto da ih HRS u tome podrži on će im odmoći nabijanjem troška izdavanja potvrde o prijedlogu pozivne oznake koja ruku na srce HRS ne košta niti jedne jedine lipe (ako se pošalje e-mailom).
Po meni krajnje nelogično i nemoralno.


Rezultat : tišina. Idemo dalje po starome.

Jesam li pronašao neispravnost na prijedlogu financijskog plana? Jesam. Svaka čast to je ispravljeno.

Što sam više trebao napraviti da ispadne da se "trsim" kako ti kažeš?


Nije li ovakvo iskustvo dovoljno (čak i glupome čovjeku) da prestane slati svoje komentare i upite? Ili kako ti "fer i korektno" kažeš od tebe ni bu ni mu

I da bude jasno, ne očekujem da na svaku moju IO odmah skoči i nešto napravi ali bi bilo ljudski da se barem da svoj osobni komentar ali ne u stilu ovo nije forum na jamradio.hr.


P.S. Iako sam odavno tražio od stručne službe
molim vas da mi dostavite na uvid analitičke konto kartice konta 11110 Žiro račun, 11310 Blagajna, 1111  Devizni računi za 2012, 2013, 2014, 2015 i do sada proknjiženo u 2016 god., bruto bilance za navedene godine te popise dugotrajne imovine na dan 31.12.2012.,2013.,2014.,2015.

nisam ništa dobio.
Pretpostavljam da ćeš to komentirati tako da ćeš reći da sam nakon ulaska u NO to ponovno trebao tražiti. Jesmo li možda mala djeca?
Kako bi NO trebao provoditi kontrolu taksativno navedenu u Statutu ako nema uvid u dokumente?
Da li je 2016. godina gotova? Da. Da li ovaj saziv NO treba izvršiti kontrolu. Treba. Zar je toliki problem u današnje doba instalirati pdf printer driver i dati print svega što se treba kontrolirati? Koliko vremena treba za to 15 min.? Koliko to košta? Ništa. A koliko košta dolazak članova NO (onih s prebivaljištem izvan ZG) u Zagreb na x dana? Po mom mišljenju previše. Zar onda nije bolje napraviti nešto za nula kuna? Ili se, da sad budem zločest, računa da će NO linijom manjeg otpora jednostavno preskočiti kontrolu?

Uh, mogu samo zamisliti kako bi reagirali kad bi predložio da se svaki račun skenira...

Svima je jasno da nadzor nikome nije ugodan, koliko god "čisti" bili. Ali moramo se svi naučiti da je riječ o normalnoj pojavi i da nema nitko ništa osobno protiv nekoga zato jer mu je pronašao neku grešku u radu.
Ja prvi priznajem da znam pogriješiti. Najčešće nesvjesno ili zbog neznanja. Ali zato kad mi netko argumentirano ukaže na grešku ja je ispravim i nastojim više ne griješiti tako. Radite li tako i vi? Nešto nemam takav feeling.


P.S. Nemoj misliti da zato jer se više ne javljam ne radim koliko god mogu. Evo, već sam primjetio neka kršenja Statuta pa skupljam kao hrčak zabilješke za sjednicu NO kad god da je predsjednik sazove.

Nisam optimista jer znam da IO ne mora uopće reagirati na primjedbe NO i da ga samo Skupština zbog toga može sankcionirati.
A kako je Skupština pokazala da ne sankcionira nerad i pogreške (najbolji dokaz je izbor ovog predsjednika) onda nemam što ni po tom planu očekivati. Stoga mi pomalo ostaje "gorak okus u ustima" da samo bez veze trošim svoje dragocjeno slobodno vrijeme.

Zdravi i veseli bili ...
73 de Ivo, 9A3TY

9A6XX

Ivo, na sva si pitanja dobio odgovore (koji se tebi sviđaju ili ne sviđaju), za konta, bilance i dr. si dobio odgovore još na Skupštini. Skeniranje, e-glasanje i e-skupštine i slične teme su i meni atraktivne, pa čak i primjena jedan član-jedan glas, ali tim temama se treba ozbiljno pozabaviti i vidjeti koliko bi to HRS koštalo i koji su efekti. Ja nikako nisam za to da se u ovom trenutku, pod ovakvim uvjetima šalju dokumenti šakom i kapom, kao što sam neki dan izrazio negodovanje za slučaj AKL. Ako treba izglasati da se pojaviš u Zagrebu i provjeriš sve što ti treba - moj glas imaš.

Što se HAKOMa tiče, nezadovoljan si jer se nešto naplaćuje ili naplaćuje u razini kojoj se naplaćuje. Ovaj IO je raspravljao o svim točkama koje si ti iznio (bili su i drugi članovi NO prisutni pa možeš provjeriti i s njima) i za sada se išlo u smjeru u kojem se išlo - stranci su izjednačeni po uvjetima sa domaćima, smanjena je i unificirana naknada za domaće i za sada smo svi jednoglasno išli s ovim pravilnikom o naknadama koji je morao izaći van prije nove godine. Dakle, došlo je do promjena ODMAH, a bit će ih vjerojatno još. Ja nisam i neću biti za to da se prijedlozi pozivnih oznaka daju besplatno - ne treba to biti 500kn (zato smo smanjili), ali ne želim ni da bude besplatno. Evidencija košta, zaposlenik košta, računalo košta, ured košta, povjerenstvo košta, pravilnik košta, komunikacija sa HAKOM-om košta. To što HRS ima ljude koji besplatno odrade dobar dio posla, a sva sreća djelatnike ne plaćamo iz naših članarina, to ne znači da taj rad i resursi ne vrijede ništa.

Zakon o uslugama se odnosi na citiram: »usluga« je svaka samostalna gospodarska djelatnost koja se uobičajeno obavlja za naknadu, ukoliko nije obuhvaćena pravnim propisima vezanim uz slobodu kretanja roba, kapitala i osoba;". Izdavanje prijedloga pozivne oznake kako ja vidim nije gospodarska djelatnost jer odredbama Općeg poreznog zakona pojašnjeno je "da se gospodarskom djelatnošću smatra razmjena dobara i usluga na tržištu radi ostvarivanja prihoda, dohotka, dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi".

Također Zakonom o uslugama ne obuhvaćaju se 1) negospodarske usluge od općeg interesa, i 9) djelatnosti povezane s izvršavanjem službenih ovlasti.

Svako tvoje pitanje smo proučili (barem ja), i još ćemo proučiti, ali ništa nije 5 minuta (koliko god ti to sebi protumačio).

No, drago mi je da smo zaključili kako te IO nijednom odlukom nije uputio na NO

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 26. Siječanj 2017, 10:28:04
...
Skrenuo sam pozornost na činjenicu da je zakonom zabranjeno strancima istu uslugu naplaćivati više nego domaćima :
Vrlo je upitno i dijeljenje na domaće i strance. Trebalo bi provjeriti da li se takva odredba smatra prekršajem iz Zakona o uslugama temeljem kojeg  se na primatelja usluga ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta
...
Kako je onda moguće da ja za istu uslugu u npr. DL plaćam više nego državljanin DL?
Konkretno mislim na cijenu mobilnih telefonskih usluga. Predlažem da o tome ne raspravljamo,
jer ćemo se početi baviti stvarima koje ne spadaju u naš hobi.

Također mislim da HRS i dalje treba izdavati prijedlog pozivne oznake.
To je tako bilo i u bivšoj državi (SFRJ) i za nas je samo dobro.
Nitko razuman se ne bi trebao odreći onoga što je dobro.

Također HRS i dalje treba redovno slati Potvrdu o prijedlogu pozivne oznake sa razredom
amaterskog radio-operatora. To je dokument potreban za izdavanje ili produljenje dozvole.
Kome taj dokument ne treba, slobodno ga može baciti u smeće.  ::)

Onima koji nisu članovi HRS-a (državljani Hrvatske ili stranci, svejedno) treba uslugu
posebno naplaćivati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2017, 15:55:07
Kako je onda moguće da ja za istu uslugu u npr. DL plaćam više nego državljanin DL?
Konkretno mislim na cijenu mobilnih telefonskih usluga.

Martine, totalno si promašio. Uslugu ti ne naplaćuje strani operater već tvoj. Da stranac kupi karticu u Hrvatskoj i ode vani u svoju zemlju s tom karticom bi plaćao skuplje isto kao i ti, dakle nema razlike.

Citat: 9A6XX  u 26. Siječanj 2017, 14:41:12
Ivo, na sva si pitanja dobio odgovore (koji se tebi sviđaju ili ne sviđaju), za konta, bilance i dr. si dobio odgovore još na Skupštini.

Hrle, o kojem odgovoru govoriš? Išao sam skinuti tonski zapis da se malo podsjetim ali je u međuvremenu, gle čuda, obrisan.
Ja se sjećam da je bivši predsjednik u jednom trenutku rekao da sam zatražio stotinjak listova i da bi to koštalo da se isprinta (a nije mi ponudio opciju da platim troškove jer bih sigurno platio te strašne troškove ili jednostavnije donio bih vam toner i 2500 listova papira) a rekao je i da je sve u ZTK, da se moram naručiti za termin i da u konačnici ne bih smio iznijeti te papire iz tog prostora. Ako je to za vas ispravno ponašanje i način davanja na uvid očito nemamo iste pojmove o transparentnosti, demokraciji, pravu na pristup informacijama i dokumentima a samim tim nemam što ni tražiti u takvom okruženju jer ja smatram da članice HRS-a imaju pravo na pristup SVIM dokumentima.
Pa što je uopće HRS? Udruga koju čine neke članice. Sredstva s kojima HRS raspolaže su ZAJEDNIČKA sredstva i pravo je svake članice da zna što se i kako s tim sredstvima radi. Pravo je svake članice da nadzire isrpavnost i legalnost rada udruge. A vi to pravo uskraćujete ne davanjem dokumenata na uvid. Nažalost jedini pravni lijek je pokretanje sudskog spora pred Općinskim sudom u Zagrebu a tko ima love i vremena na bacanje da za desetak godina dobije zadovoljštinu na sudu ?!?

A nek se svi odgovorni i svi članovi članica HRSa koji imaju iti malo savjesti zapitaju koje se to velike tajne kriju u npr. popisu dugotrajne imovine da ne smiju ugledati svjetlo dana.

Ja i dalje stojim pri tome da ako netko nešto skriva onda nešto i mulja.

BTW, uspoređivati davanje dokumentacije o kojoj pričamo na uvid članstvu s nečijim osobnim obračunom u javnosti je krajnje degutantno (kao i sam taj obračun).

73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

#79
Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2017, 15:55:07
...Onima koji nisu članovi HRS-a (državljani Hrvatske ili stranci, svejedno) treba uslugu
posebno naplaćivati.


Opet!
U one koji nisu članovi HRS-a, opet si uvrstio strance!
Svi stranci, članovi našega kluba su i članovi HRS-a (ako ćemo one koji plaćaju čl. doprinos, tako zvati)!

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2017, 15:55:07
Onima koji nisu članovi HRS-a (državljani Hrvatske ili stranci, svejedno) treba uslugu
posebno naplaćivati.

Martine, ne znam kako bih ti to nježno priopćio da te herc ne strefi ali ni ti nisi član HRS-a.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, fala na brizi,  8) 8) ali ja jesam član HRS-a tj. Hrvatskog radioamaterskog saveza.  8)

Emire, ako je netko član HRS-a, znači da plaća i članarinu i za takvoga državljanstvo
ne bi trebalo biti važno. Ili možda državljanstvo jeste važno?
Da li negdje piše da strani državljanin ne može biti član HRS-a ?
Ili, drugačije rečeno, svi članovi HRS-a su potpuno ravnopravni, bez obzira na
državljanstvo. Po meni bi tako trebalo biti (uz pretpostavku da strani državljanin može
biti član HRS-a).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Ovo je iscrpljujuće...
Po 100. put tratimo vrijeme oko toga tko je član HRSa, npr. Martin ili njegov klub.
Odustajem!
"DX never sleeps..."

9A3TY

I ja po 100-ti put iznosim činjenice a Martin i još neki pojedinci alternativne činjenice u stilu "što se babi 'tilo to se babi snilo" ;D

Pa da ponovimo gradivo. U Statutu lijepo piše :

Članak 16.
Članicom Saveza mogu pod jednakim uvjetima utvrđenim ovim Statutom postati pravne osobe iz članka 2. ovog
Statuta i to: radioamaterske udruge (radio klubovi), radioamaterski savezi i druge pravne osobe koje ostvaruju
programe tehničke kulture iz područja radijske komunikacijske tehnike u skladu sa Zakonom o tehničkoj kulturi,
čije je sjedište na području Republike Hrvatske.


U mojoj ulici i vrapci ovo već cvrkuću (Morseovim znakovima)  ;D al nekima nikako da uđe u glavu.
I onda se ja čudim što ni predsjednik nije usvojio potrebno znanje.

A bilo bi lijepo da utvrdimo barem ovaj dio gradiva i da imamo nacionalni konsenzus oko toga pa da imamo solidne temelje za "goruća" pitanja koja slijede kao npr. što je to članarina a što članski doprinos, koja je bitna razlika između to dvoje i da li klub ima pravo na obeštećenje ako za svog člana uplati doživotni članski doprinos HRSu a on ode iz kluba prije nego je umro ;D

A pitanje za državnu maturu ili barem za "milijunaša" će biti da li je usluga QSL biroa pružena pojedincu (fizičkoj osobi) ili klubu.

73 de Ivo, 9A3TY

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2017, 15:55:07
...
Također HRS i dalje treba redovno slati Potvrdu o prijedlogu pozivne oznake sa razredom
amaterskog radio-operatora. To je dokument potreban za izdavanje ili produljenje dozvole.
Kome taj dokument ne treba, slobodno ga može baciti u smeće.  ::)
...

A po 101. prvi put tratimo vrijeme i oko toga!
Za produljenje Dozvole za rad NE TREBA taj famozni (nije štapski dokument) već prijedlog pozivne oznake!
Pa, koliko puta će tebi (ili HAKOM-u) HRS predlagati jednu te istu pozivnu oznaku?
Definitivno odustajem!
"DX never sleeps..."

9A2JK

Zanimljivo. Malo bi u raznim propisima ''sjeckali dlaku po pola'', i istodobno bi ih grubo kršili.
Razlog? Nepoznat.

Na HAKOM-ovoj web stranici, pod Amaterska služba – Naputak za izdavanje dozvole za
uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi masnim slovima lijepo piše da
prilikom podnošenja zahtjeva za dozvolu treba priložiti potvrdu o prijedlogu pozivne
oznake i razredu amaterskog radio-operatora
koju izdaje Hrvatski radioamaterski savez
i dokaz o položenom radioamaterskom ispitu za A ili P razred.

Sve piše na linku:
https://www.hakom.hr/default.aspx?id=348

Naravno da se može dogoditi da vas u HAKOM-u možda neće tražiti ovu potvrdu,
jer vas ''već poznaju'', a potvrdu imaju od ranije. Ali, to ne važi za svakoga. Ono što
može Emir ne mogu ja. Vrijedi i obratno.

Što je u situacijama kada netko traži dozvolu prvi puta ili kad je nekome istekla
dozvola prije pet godina i sad ponovno ide tražiti dozvolu? Zar bi HRS trebao voditi
evidenciju kad nekome prestaje vrijediti dozvola? Naravno da NE!

Da li član HRS-a kojemu je izdana Potvrda o prijedlogu znaka mora tražiti dozvolu za
rad? Ako ne radi na svojoj stanici, taj znak ne može koristiti i ne treba mu nikakva
dozvola. Da li u tim situacijama HRS treba voditi evidenciju? Naravno da NE!

Trenutna situacija ide nama u korist, a promjena samo na veliku štetu.

73
Martin 9A2JK

P.S. Ako nekome ova potvrda smeta, može je slobodno baciti.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2TE

Citat: 9A2JK  u 27. Siječanj 2017, 09:19:12

Trenutna situacija ide nama u korist, a promjena samo na veliku štetu.

P.S. Ako nekome ova potvrda smeta, može je slobodno baciti.


Upravo tako Martine
a moze je stavit u neki registrator i ima lijepu arhivu koliko je puta platio clanski doprinos
bez da si cuva uplatnice
ako nist drugo lijepse je
73 Stjepan

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 27. Siječanj 2017, 09:19:12
...
i dokaz o položenom radioamaterskom ispitu za A ili P razred.
...

Je li i ovo prilažeš?
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 27. Siječanj 2017, 09:47:29
Citat: 9A2JK  u 27. Siječanj 2017, 09:19:12
...
i dokaz o položenom radioamaterskom ispitu za A ili P razred.
...

Je li i ovo prilažeš?

Naravno.
To je sastavni dio Potvrde koju izdaje HRS.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 27. Siječanj 2017, 10:50:31
...
Naravno.
To je sastavni dio Potvrde koju izdaje HRS.

A kak to izgleda?
U pitanju su dva dokumenta jer veznik "i" na to upućuje (...i dokaz o položenom ...)
"DX never sleeps..."