• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A3TY

Molio bih što veći broj članova članica HRS-a da se izjasne po ovoj temi kako bismo imali što vjerniju sliku stanja u HRS-u.

Pohvale, pokude i prijedlozi su i više nego dobrodošli.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3IV

Dao 1. zašto?   zaslugom prvenstveno tajnice a onda i UO ne postojimo u zakonu.

Namjerno pišem UO a ne IO jer ništa ne izvršavaju
SVE ILI NIŠTA

9A3TY

Samo jedan komentar. Ne mreš bilivit.
Dobro, led je probijen. Da vas malo ohrabrim evo i par mojih primjedbi (iako sam ih već spominjao) :

- organizacija na nivou srednjeg vijeka

- loša komunikacija sa članstvom

- neizvršavanje zadaća s popisa "Osnovne zadaće HRS-a"
  slaba ili nikakvapopularizacija radijske tehnike i tehničke kulture u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo uređivanje i izdavanje stručnoga radioamaterskoga časopisa Radio HRS
  slaba ili nikakva zaštita amaterskih valnih područja
  slabo ili nikakvo održavanje i proširivanje mreže 2-metarskih i 70-centimetarskih repetitora u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo održavanje i proširivanje digitalne radijske mreže u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo postavljanje i održavanje magistralnih radiofarova
  slabo ili nikakvo razvijanje sustava amaterske televizije (ATV)
  katastrofalno loše organiziranje nacionalnih i međunarodnih KV natjecanja
  slabo ili nikakvo organiziranje tečajeva, radionica i predavanja za nastavnike i učenike
  katastrofalno loše organiziranje i vođenje QSL službe
  nikakvo organiziranje KV i UKV ekspedicija
  slabo ili nikakvo koordiniranje i uspostavljanje radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama, te suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje
  slabo ili nikakvo organiziranje sustava veza u humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama, te u pružanju nesebične pomoći u prirodnim, tehnološkim i ostalim nesrećama.
  nikakvo organiziranje redovitih stručnih seminara i skupova za radioamatere, pretežito za uvođenje novih tehnologija
  nikakvo izdavanje stručne radioamaterske literature, ponajprije za mlade operatore i konstruktore
  slabo ili nikakvo njegovanje radioamaterskog duha i vrijednosti radioamaterizma, poticanje dobre volje i prijateljstva među građanima svih zemalja svijeta, neovisno o njihovim političkim, rasnim , nacionalnim i vjerskim pripadnostima i svjetonazorima,

- kontinuirane blamaže odgovornih nakon kojih nema nikakvih promjena

Vi nastavite popis ili kontrirajte, samo nemojte biti ravnodušni.
Pojedinac ne može ništa ali hrpa pojedinaca može nešto ! !

73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Ajmo curice, ajmo dječaci, ....
Nemojte se sramiti.
Iako je glasovalo oko 1% članova članica HRS-a po meni je to još nedovoljno veliki broj da bi bio pravi pokazatelj.
(Iako na komercijalnim televizijama prikazuju rezultate anketa s udjelom od samo 0.4% populacije ili biračkog tijela).

Za sada uvjerljivo vodi ocjena 1 - katastrofa, gore ne može sa 42,1% glasova
a za njom slijedi ocjena 2 - zadovoljavajuće, nismo još dotakli dno sa 26.3% glasova.
Dakle, čak 68,4% ispitanika daje lošu ocjenu.

Dajte svoj glas, dignite svoj glas, napišite nešto, bilo što, recite da ste odustali od svega, da se ne nadate nikakvim promjenama, recite što su za vas gorući problemi ili pohvalite nešto ili nekoga ili recite da ne trebate nikakve promjene, pošaljite me kvragu (molim moderatora da ne reagira na to jer sam sam pozvao na takvo izjašnjavanje  :) ) bilo što, samo se izjasnite, ne budite samo pasivni promatrači događanja oko sebe. Uzmite aktivnu ulogu jer samo tako se to može zvati demokracijom i građanskim društvom.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3LI

Citat: 9a3ty  u 08. Travanj 2016, 10:08:10

- neizvršavanje zadaća s popisa "Osnovne zadaće HRS-a"
  slaba ili nikakvapopularizacija radijske tehnike i tehničke kulture u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo uređivanje i izdavanje stručnoga radioamaterskoga časopisa Radio HRS
  slaba ili nikakva zaštita amaterskih valnih područja
  slabo ili nikakvo održavanje i proširivanje mreže 2-metarskih i 70-centimetarskih repetitora u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo održavanje i proširivanje digitalne radijske mreže u Hrvatskoj
  slabo ili nikakvo postavljanje i održavanje magistralnih radiofarova
  slabo ili nikakvo razvijanje sustava amaterske televizije (ATV)
  katastrofalno loše organiziranje nacionalnih i međunarodnih KV natjecanja
  slabo ili nikakvo organiziranje tečajeva, radionica i predavanja za nastavnike i učenike
  katastrofalno loše organiziranje i vođenje QSL službe
  nikakvo organiziranje KV i UKV ekspedicija
  slabo ili nikakvo koordiniranje i uspostavljanje radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama, te suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje
  slabo ili nikakvo organiziranje sustava veza u humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama, te u pružanju nesebične pomoći u prirodnim, tehnološkim i ostalim nesrećama.
  nikakvo organiziranje redovitih stručnih seminara i skupova za radioamatere, pretežito za uvođenje novih tehnologija
  nikakvo izdavanje stručne radioamaterske literature, ponajprije za mlade operatore i konstruktore
  slabo ili nikakvo njegovanje radioamaterskog duha i vrijednosti radioamaterizma, poticanje dobre volje i prijateljstva među građanima svih zemalja svijeta, neovisno o njihovim političkim, rasnim , nacionalnim i vjerskim pripadnostima i svjetonazorima,

Navedi mi jednog, ma ne, navedi mi po svakoj točci tvoje kritike jednu osobu, radio-amatera ili ne, mlađeg od 50 godina, koji bi se ozbiljno primio riješavanja navedenih problema
ili neka se sam javi pa da vidimo kakva nam je budućnost.

9A4QV

Kasno Marko na .......
Darko, mislim da si okrenuo pilu naopako....

Mislim da se treba zapitati tko, kako i zasto je doveo do ove situacije koju ti propitujes. Sad postavljati takva pitanja tipa "daj mi pokazi tko ce.." bez da se upitas zasto je do toga doslo je isto kao da pitas zasto se nitko ne bi prihvatio mjesanja govana bez gas maske  8)

Za projekte ovakvog tipa moras imati puno love i malo entuzijasta ili malo love i puno entizijasta.
Danas nemas ni jednog ni drugog.

Love je bilo, mislim da sam zakacio tablicu sredstava odvajanih kroz godine za UKV, a i entuzijasta je bilo. Medjutim, lova je usmjeravana u krivo, a entuzijasti su marginalizirani.

Ishod je trenutno stanje (slovo T zamijeni sa R).

9A3TY

Citat: 9A3LI  u 11. Travanj 2016, 09:33:21
Navedi mi jednog, ma ne, navedi mi po svakoj točci tvoje kritike jednu osobu, radio-amatera ili ne, mlađeg od 50 godina, koji bi se ozbiljno primio riješavanja navedenih problema
ili neka se sam javi pa da vidimo kakva nam je budućnost.

Koliko god neke stvari izgledale crno ne treba se predati. Ako ćemo gledati kao ti onda je najbolje da se HRS ugasi pa ćemo na taj način dati doprinos izlasku Lijepe naše iz krize. Čemu imati milijun kuna troška ako nema rezultata?

Najprije ti moram reći da je zabranjena diskriminacija po godinama. Dakle, ne smiješ postavljati uvjet "mlađi od 50".
Zatim ti moram reći da se stvari ne moraju rješavati na dragovoljnoj osnovi. Tu je i komercijalno rješavanje problema.

Da navedem par primjera :

1. popularizacija radijske tehnike i tehničke kulture u Hrvatskoj

Ako se ne varam to je jedan od zadataka naše tajnice koja je zaposlena za stalno na puno radno vrijeme.
Ako ne izvršava svoje zadatke treba joj se zahvaliti i zaposliti novu osobu koja će ih obavljati.
Prvi problem rješen.

2. održavanje i proširivanje mreže repetitora

Ako UKV manager i njegovi suradnici nisu u stanju srediti da neki repetitor (npr. ovaj naš u Zadru) proradi niti dvije godine nakon prijave kvara koliki je problem angažirati stručnjaka koji će s adekvatnom opremom izaći na teren, odraditi mjerenje i podesiti sve kako treba te za to dobiti pravičnu financijsku naknadu? Po završnim računima HRS ima višak sredstava već dvije godine, zar ne?

3. organiziranje stručnih seminara

Koliki je problem organizirati npr. Contest akademiju negdje u 9A? Pa ako naši ljudi mogu ići držati predavanje u Italiju valjda bi došli i negdje u Hrvatskoj. Sve što treba je zakupiti prostor i platiti predavače. Koordinator - tajnica je već plaćena, zar ne? A sredstava imamo i viška, zar ne?

4. izdavanje stručne radioamaterske literature

Možda griješim ali zar nije priručnik napravljen? Ili barem došao do pred kraj. Čak i da nije zar je problem objaviti natječaj za izradu priručnika i definirati cifru koja se plaća za to uz uvjet da su sva autorska prava nakon toga u vlasništvu HRS-a pa da HRS može u potpunosti besplatno dati pdf svima a tiskani oblik na komercijalnoj osnovi prodavati? Sredstava imamo, zar ne? Tajnicu koja bi trebala sastaviti prijedlog teksta natječaja i dati ga IO na usvajanje imamo i plaćamo, zar ne?

Našlo bi se rješenja i za druge stvari. Pa pogledajmo samo mogućnosti interneta. Prijaviš se i možeš odmah downloadati pdf potvrdu o plaćenoj članarini, o prijedlogu pozivne oznake, možeš pretražiti slobodne pozivne oznake kad želiš dobiti svoju po želji, možeš predati online zahtjev za istu i dobiti sve informacije kako izvršiti uplatu, ...
A kako smo već rekli viška sredstava koje smo mogli utrošiti za web dizajn i programiranje imamo, zar ne?

Ima toliko toga samo ako imaš mašte i volje da nešto napraviš. Ali ako dolaziš na posao samo zato da bi dobio plaću e onda to ne ide naprijed niti puževim korakom. Naravno, to je moguće samo ako ljudi koji su ti dali taj posao ne reagiraju na to. Ali ako je nekoga briga kako se troši novac onda to ne prolazi.

Osobno, ja bih napravio promjenu što se tiče radnih mjesta pa bih umjesto dvije tajnice imao zaposlenog predsjednika i jednu tajnicu. I to na ugovor. Mislim da bi se tada stvari bitno promijenile - nabolje.

A i QSL servis se može outsourcati. Sklopi se ugovor  koji bi pokrivao potrebe članica i članova članica HRSa (i koji bi trebao biti javno objavljen a ne da se krije kao zmija noge) i ako ne radiš posao kako je ugovoreno nema ni love.
A tom servisu nitko ne bi branio da ima i svoje druge korisnike npr. radioamatere koji ne žele biti članovi HRSa a žele usluge QSL biroa.
Sve što treba napraviti (nakon potpisivanja ugovora) je dostaviti informaciju o poštanskoj adresi novog 9A QSL biroa ostalim biroima u svijetu. Neš ti velikog troška.

Nadam se da sam barem malo prosvijetlio (moguću) budućnost.

Hvala na uključivanju u diskusiju. Samo tako možemo naprijed.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat iz druge teme:

Citat: 9a4ww  u 31. Kolovoz 2016, 13:42:17
Poštovani kolege!

Da podsjetim u tijeku je izrada google mape sa podacima o aktivnim repetitorima u Hrvatskoj.

Mapa se može vidjeti na linku : https://www.google.com/maps/d/edit?mid=12aRgr-HpUCZfCtesXc3eFrDFEoc

Napominjem da izrada ove mape nije nikakva "službena" akcija HRS-a nego plod zainteresiranosti NAS radioamatera za ažuriranim podacima. Dakle to je "naša" mapa.

Dijelite informacije o njoj, javite mi ako ima još neki aktivan repetitor. Podatke možete dostaviti na 9a4ww (at) hamradio.hr ili ovdje na forumu.

Kao što je vidljivo na mapi, nema podataka za regiju Slavonije i oko Dubrovnika.

Lijep Vam pozdrav!

Alen, 9A4WW

Zašto bi to trebala biti ''službena'' akcija HRS-a?
Naravno da ne bi. HRS smo svi mi!

Alene, ovo je školski primjer kako svatko od nas može napraviti nešto i svima će biti bolje.
Ne treba nam nikakvo ''vodstvo koje bi nas vodilo'', nismo ovce. A i vrijeme '' velikih vođa''
je iza nas, bar se ja tako nadam.  ::)

73 i čestitke na pravoj akciji!

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Pridružujem se čestitkama.

A čestitam i tebi Martine jer si upravo dokazao kako nam HRS ne treba.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 01. Rujan 2016, 09:38:39
...
A čestitam i tebi Martine jer si upravo dokazao kako nam HRS ne treba.
;) ;) ;)
Treba, treba.
Pažljivi čitatelj foruma (a ti si jedan od tih) prijetio je da sam ja dovoljno pisao zašto nam
treba Hrvatski radioamaterski savez i zašto bi svi trebali biti članovi HRS-a.

Usput, (prilika je   :) ), sve više dolazim do zaključka da mnogi još nisu shvatili da živimo u
kapitalizmu gdje nema ništa zabadava.

Sve si više mislim da bi HRS trebao platiti sve ono što uzima od članova. Tako npr. sve članke
koje članovi napišu i objavi se na web ili u časopisu, sve akcije u kojima radioamateri nastupaju
i u njima predstavljaju i Savez i sve drugo što nisam napisao, sve bi to HRS trebao platiti
članovima.

Isto tako članovi bi trebali plaćati sve usluge koje dobivaju od Saveza, po usluzi tj. učinku.

Članarina koju plaćamo ne pokriva ni dio onoga što danas dobivamo, a ni približno ono što
bi htjeli dobivati od HRS-a.

73
Martin 9A3JK

9A2NO

Bok!
Koji kapitalizam, Martine.
HRS nije ništa zaradio ni privredio da nam to može prodavati. Još uvijek
živi na državnim jaslama ( tj. od novca svih građana).
A za ono što pruža, ili bolje ne pruža, a morao bi, ima dovoljno od naše članarine.

73 Dino

PS. Svaka čast na trudu za kartu repetirora... I to je morao odraditi HRS
(UKV manager), pa nije.

9A2JK

Citat: 9A2JK  u 01. Rujan 2016, 13:18:29
...
Pažljivi čitatelj foruma (a ti si jedan od tih) prijetio je da sam ja dovoljno pisao zašto nam
treba Hrvatski radioamaterski savez i zašto bi svi trebali biti članovi HRS-a.

Auuuu, greške, pogrješke.  :-[
Umjesto ''prijetio'' treba pisati ''primijetio''.

Dakle, rečenica treba glasiti:
Pažljivi čitatelj foruma (a ti si jedan od tih) primijetio je da sam ja dovoljno pisao zašto
nam treba Hrvatski radioamaterski savez i zašto bi svi trebali biti članovi HRS-a

73 uz ispriku
Martin 9A2JK

9A3TY

Sve si više mislim da bi HRS trebao platiti sve ono što uzima od članova.

Ako smo HRS svi mi znači da bi sami sebi plaćali. Zvuči mi nekako ... errr .... glupo.

Članarina koju plaćamo ne pokriva ni dio onoga što danas dobivamo

Prosvijetli nas. Što to danas dobivamo?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

HRS je trenutno udruga koja okuplja najveći broj amatera.
Brojčano stanje ne znači i vrijednost.
HRS jest nasljeđe SRH po prirodi događaja 1990 -tih.
Naslijeđena je i logika bivšeg sustava, a koja je danas ugrađena činjenicom da je statutarno HRS član HZTK, organizacionog oblika kojeg su se sve države nakon pada Berlinskog zida odbacile.
Budućnost i očuvanje zajednice (udruge) radioamatera jest u samostalnosti, dragovoljnosti, predanosti i ljubavi prema hobby-u, uz osobnu žrtvu.
Sve ostalo je povijest.

9A3TY

Citat: 9A2BX  u 02. Rujan 2016, 11:27:45
Budućnost i očuvanje zajednice (udruge) radioamatera jest u samostalnosti, dragovoljnosti, predanosti i ljubavi prema hobby-u, uz osobnu žrtvu.
Sve ostalo je povijest.

S ovim prvim se slažem, s drugim baš i ne. Za sada nema baš govora o ukidanju ZTK i sustava financiranja.
Stoga nema naznaka niti da će dvoje djelatnika u HRSu koji plaću primaju transferom iz ZTK ostati bez zaposlenja. Ono što ja mislim je da su to dvoje djelatnika premalo iskorišteni tj. da većinu vremena stoje skrštenih ruku ili rade uzaludne poslove (poput printanja i slanja beskorisnih potvrda o članstvu).
Jasno je da netko tko radi na dobrovoljnoj osnovi i iz ljubavi prema hobiju ne može uložiti 170 sati rada mjesečno ali plaćeni djelatnici mogu i trebaju.

Normalno je i da ćemo svi mi, zainteresirani za napredak, dati svoj doprinos, no pri tome ne bi trebali doživljavati zapreke sa strane vlastitih djelatnika i upravljačkih struktura.

Zar netko od nas, umjesto HRS-a, treba organizirati nabavku dijelova za najjednostavniji SDR prijemnik kako bi klinci u školi mogli učiti lemiti i nakon toga poslušati malo neki radioamaterski band?
Zar netko od nas, umjesto HRS-a, treba organizirati izradu kvalitetnog priručnika za učenje?
Zar netko od nas, umjesto HRS-a, treba tražiti i ugovarati lokacije za postavljanje magistralnih repetitora, digitalnih mreža, ...
Zar netko od nas, umjesto HRS-a, treba organizirati školovanje tutora za rad s djecom?
Zar netko od nas, umjesto HRS-a, treba organizirati contest akademiju u 9A ?
,,, (dodajte sami :-) )

Ako tajnica ne želi ili ne može raditi stvari od koristi za svekoliki radioamaterski puk ajmo onda promijeniti sistematizaciju radnih mjesta i statut i staviti da je predsjednik zaposlena osoba pa pronaći kvalitetnu osobu za to radno mjesto a nova administrativna djelatnica će bez problema odraditi sve ono što su do sada radile i tajnica i administrativna djelatnica zajedno. I još puno više.

A ako mislite kao neki da nigdar ni bilo ... i boli vas briga što će biti i nećete prstom mrdnuti da se nešto promijeni, mogu vam reći da ćete upravo vi biti razlog propasti HRSa.

73 de Ivo, 9A3TY