Navedi mi jednog, ma ne, navedi mi po svakoj točci tvoje kritike jednu osobu, radio-amatera ili ne, mlađeg od 50 godina, koji bi se ozbiljno primio riješavanja navedenih problema
ili neka se sam javi pa da vidimo kakva nam je budućnost.
Koliko god neke stvari izgledale crno ne treba se predati. Ako ćemo gledati kao ti onda je najbolje da se HRS ugasi pa ćemo na taj način dati doprinos izlasku Lijepe naše iz krize. Čemu imati milijun kuna troška ako nema rezultata?
Najprije ti moram reći da je zabranjena diskriminacija po godinama. Dakle, ne smiješ postavljati uvjet "mlađi od 50".
Zatim ti moram reći da se stvari ne moraju rješavati na dragovoljnoj osnovi. Tu je i komercijalno rješavanje problema.
Da navedem par primjera :
1. popularizacija radijske tehnike i tehničke kulture u Hrvatskoj
Ako se ne varam to je jedan od zadataka naše tajnice koja je zaposlena za stalno na puno radno vrijeme.
Ako ne izvršava svoje zadatke treba joj se zahvaliti i zaposliti novu osobu koja će ih obavljati.
Prvi problem rješen.
2. održavanje i proširivanje mreže repetitora
Ako UKV manager i njegovi suradnici nisu u stanju srediti da neki repetitor (npr. ovaj naš u Zadru) proradi niti dvije godine nakon prijave kvara koliki je problem angažirati stručnjaka koji će s adekvatnom opremom izaći na teren, odraditi mjerenje i podesiti sve kako treba te za to dobiti pravičnu financijsku naknadu? Po završnim računima HRS ima višak sredstava već dvije godine, zar ne?
3. organiziranje stručnih seminara
Koliki je problem organizirati npr. Contest akademiju negdje u 9A? Pa ako naši ljudi mogu ići držati predavanje u Italiju valjda bi došli i negdje u Hrvatskoj. Sve što treba je zakupiti prostor i platiti predavače. Koordinator - tajnica je već plaćena, zar ne? A sredstava imamo i viška, zar ne?
4. izdavanje stručne radioamaterske literature
Možda griješim ali zar nije priručnik napravljen? Ili barem došao do pred kraj. Čak i da nije zar je problem objaviti natječaj za izradu priručnika i definirati cifru koja se plaća za to uz uvjet da su sva autorska prava nakon toga u vlasništvu HRS-a pa da HRS može u potpunosti besplatno dati pdf svima a tiskani oblik na komercijalnoj osnovi prodavati? Sredstava imamo, zar ne? Tajnicu koja bi trebala sastaviti prijedlog teksta natječaja i dati ga IO na usvajanje imamo i plaćamo, zar ne?
Našlo bi se rješenja i za druge stvari. Pa pogledajmo samo mogućnosti interneta. Prijaviš se i možeš odmah downloadati pdf potvrdu o plaćenoj članarini, o prijedlogu pozivne oznake, možeš pretražiti slobodne pozivne oznake kad želiš dobiti svoju po želji, možeš predati online zahtjev za istu i dobiti sve informacije kako izvršiti uplatu, ...
A kako smo već rekli viška sredstava koje smo mogli utrošiti za web dizajn i programiranje imamo, zar ne?
Ima toliko toga samo ako imaš mašte i volje da nešto napraviš. Ali ako dolaziš na posao samo zato da bi dobio plaću e onda to ne ide naprijed niti puževim korakom. Naravno, to je moguće samo ako ljudi koji su ti dali taj posao ne reagiraju na to. Ali ako je nekoga briga kako se troši novac onda to ne prolazi.
Osobno, ja bih napravio promjenu što se tiče radnih mjesta pa bih umjesto dvije tajnice imao zaposlenog predsjednika i jednu tajnicu. I to na ugovor. Mislim da bi se tada stvari bitno promijenile - nabolje.
A i QSL servis se može outsourcati. Sklopi se ugovor koji bi pokrivao potrebe članica i članova članica HRSa (i koji bi trebao biti javno objavljen a ne da se krije kao zmija noge) i ako ne radiš posao kako je ugovoreno nema ni love.
A tom servisu nitko ne bi branio da ima i svoje druge korisnike npr. radioamatere koji ne žele biti članovi HRSa a žele usluge QSL biroa.
Sve što treba napraviti (nakon potpisivanja ugovora) je dostaviti informaciju o poštanskoj adresi novog 9A QSL biroa ostalim biroima u svijetu. Neš ti velikog troška.
Nadam se da sam barem malo prosvijetlio (moguću) budućnost.
Hvala na uključivanju u diskusiju. Samo tako možemo naprijed.