• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5HZ

Hrle hvala na informacijama.
Prije nekoliko mjeseci Martin (9A2JK) je pokrenuo raspravu o promjeni loga HRS-a i nakon nekoliko tjedana došlo se do novog rješenja koje je bilo na tragu ili slično kako imaju to druge zemlje. U tom rješenju i ja sam dao svoj skromni doprinos pa je sada prilika da se kod promjene Statuta predloži i novi logo HRS a na članovima Skupštine je da prihvate ili ne tu promjenu. Za sve oko loga i rješenja tu sam.
Zahvaljujem
73
9A5HZ Zlatko   
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 16. Ožujak 2017, 17:45:04
Kakvo sudjelovanje na skupštinama? Oni koji ne žele biti članovi niti jednog radiokluba,
to čine dobrovoljno i iz sebičnih razloga (da bi konzumirali usluge HRS-a). Zato oni i ne
trebaju na niti jedan način sudjelovati u radu skupština HRS-a...

U stvari, HRS će promjenom Statuta legalizirati ono što je mimo njega radio zadnjih desetak godina.
Nije to rezultat brige za pojedinca već jadan način da se sakupi lova. Naime, znamo za pojavu da se oni koji ne žele "konzumirati usluge HRS-a", pojave svakih 5 godina, kad treba produljiti dozvolu za rad. Neki ni tada.
"DX never sleeps..."

9A3TY

Vau, čuda se događaju....
Baš me interesira što se to promijenilo da prije nije moglo a sad može.
Možda ste odlučili izaći iz sustava tehničke kulture?
Članak 27 Zakona o tehničkoj kulturi lijepo kaže : Udruge tehničke kulture slobodno se udružuju u zajednice i saveze tehničke kulture.
Nigdje ni spomena u Zakonu da se u saveze mogu udružiti i fizičke osobe.
Dapače, uvijek se spominju samo pravne osobe, čak i posredno poput "...i druge pravne osobe koje ostvaruju programe tehničke kulture u skladu s ovim Zakonom" (Ako kome nije jasno - da bi ove pravne osobe bile druge i one prve moraju biti pravne osobe.

Očito imamo dobrog pravnog zastupnika koji zna kvalitetno tumačiti zakone. Već provjereno na slučaju Severinac.  ;D

A pravo glasa će tek biti interesantno vidjeti. Već zamišljam situaciju gdje pojedinac uplati direktnu članarinu ali i njegov klub uplati članski doprinos za njega. Ovo će biti ka "Dinastija" i to ne ona Žikina.  ;D

Čavao u lijes klubovima? Ajme meni koja promašena prognoza. Pa što više pojedinci imaju od HRS-a?
Velika većina amatera s kojima kontaktiram mišljenja je da nemamo ništa.
Pa u klubu je ekipa. Klub sudjeluje u natjecanjima, ide na aktivacije, organizira predavanja, tečajeve, hamfeste, gradi antene, antenske kutije, raznoraznu elektroniku, ... U klubu se razmjenjuje znanje i prenosi iskustvo.
Zar nam za to služi HRS? Iz iskustva znam da nije tako. Trebao bi ali ne služi.

Samo ne zaboravite : klubovi plaćaju 500 kn članarine za klub a samo po 100 kuna članskih doprinosa za pojedince. Računica je jednostavna - jedan klub ne plati članarinu i treba vam 5 amatera "izvan sustava" da namiri taj gubitak.
A QSL servis (čitaj: jedino što HRS trenutno pruža) treba najviše pojedincima a najmanje klubovima. A trend smanjenja QSL prometa (što bi znali kad bi QSL manager objavljivao podatke o njemu ali nije već duže od desetljeća) ne ide na ruku HRSu.

Netko će naravno reći što će vam uopće članarine kad će se ukoro sliti juropski milijuni u kasicu prasicu .... Živi bili pa vidili.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Citat: 9A6AA  u 17. Ožujak 2017, 07:27:24
U stvari, HRS će promjenom Statuta legalizirati ono što je mimo njega radio zadnjih desetak godina.

Emire, odakle ti to? Pa zar nije (osim ovlaštenog revizora) i Nadzorni odbor ustvrdio da se radilo po Statutu i zakonima?  ;D

Nego, može li mi neki stručnjak objasniti tekst iz natječaja na naslovnoj stranici weba.
Kaže najprije Na natječaj se mogu prijaviti sve radioamaterske udruge – članovi Hrvatskoga radioamaterskog saveza a onda Za prijavu na natječaj potrebno je priložiti: Izvod iz registra udruga (ili potvrdu da je podnesen zahtjev za registraciju)

Ono što mi nije jasno, ako je netko već član HRS-a zašto treba priložiti Izvod iz registra udruga. A može imati pravo glasa na Skupštini bez prilaganja Izvoda? Samo birokracije radi? Registar udruga nije javno dostupan na internetu? Stručnim službenicama je teško samostalno provjeriti tih par podataka?

Ali ono što me još više interesira je kako netko tko je tek podnio zahtjev za registraciju može biti član HRS-a?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2NO

Bok!

Da malo rezimiram ulogu HRS-a, što bi bila dužnost HRS-a a što klubova:

HRS:
Zastupati radioamatere na pravnoj osnovi, njihov status u državi, IARU,
dakle ITU, voditi QSL biro, izdavati časopis,
nuditi razne pogodnosti (kao jeftinije tiskanje QSL kartica, dnevnika...),
organizirati i sufinancirati ARG, QRQ, KV i UKV takmičenja,
izdavanje diploma... marketing i popularizacija radioamaterizma,
suradnja sa HAKOM-om.
Dakle, nastojati da ima što veći broj članova, preko klubova ili direktno,
za financiranje i realizaciju programa. HRS ne financira rad radio klubova.

RADIOKLUB:
Radioklub je dobrovoljna, interesna udruga.
Radioklub se sam financira putem članarina, programima prema HZTK,
lokalnoj samoupravi i time prema državi. Bolji rad i program - više novaca.
Klubovi moraju sami iznaći načine kako financirati svoj rad. Pojedinac
odlučuje što mu je interes i prema tome zanima li ga rad u klubu ili ne,
a na klubu je da mu ponudi dodatne mogućnosti osim obveze plaćanja članarine.

Dakle, tko će izgubiti mogućnošću direktnog učlanjenja pojedinaca u HRS:
Neradom - svi, i klub i HRS. Ako HRS ne nudi ništa, ako klub ne nudi ništa,
zašto bi netko bio nečiji član. Zašto bi netko plaćao za nešto što ga ne zanima.

Država financira prvenstveno rad sa mladima i programe od državnog interesa,
ne financira naš privatni hobi. Lov, ribolov, filateliju... ne financira
država, ali financira rad sa mladina...

A tko će biti zastupnik sa pravom glasa na skupštini tek treba razraditi, ali...
Na skupštini jedan dioničar nema pravo glasa, odlučuju samo udruge
dioničara (većinski "vlasnici" iliti udruge članova HRS-a).
Koga ne zanima rad HRS-a neće biti član HRS-a.

Glede QSL biroa - Samim učlanjenjem u HRS pojedinac ne dobiva ništa osim QSL biroa a i to može postati upitno zbog dodatnog troška slanja karata na pojednačne adrese.
LotW, sam po sebi je besplatan, e-QSL također, ali ako želiš
imati neku korist moraš platiti... hi. Praktičan je, možeš uštediti puno
na papirnatim QSL-kama, ali diplome se plaćaju. To ide u neku drugu temu.

Samo razmišljanje oko rada HRS-a

73 Dino,

PS: Jesam za promjenu loga HRS-a.

9A6AA

Citat: 9A3TY  u 17. Ožujak 2017, 10:03:54
Citat: 9A6AA  u 17. Ožujak 2017, 07:27:24

Emire, odakle ti to? Pa zar nije (osim ovlaštenog revizora) i Nadzorni odbor ustvrdio da se radilo po Statutu i zakonima?  ;D...

Ivo, ti si postao vicmaher.
I dan-danas kod pojedinaca u HRS-ovoj bazi podataka, pod rubrikom "matični klub", piše: HRS.
Novi Statut će sve to ispeglati...
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 17. Ožujak 2017, 09:14:34
...
Pa što više pojedinci imaju od HRS-a?
Velika većina amatera s kojima kontaktiram mišljenja je da nemamo ništa.
...
Ivo, ti bar voliš konkretno, pa te zato molim (i onu ''veliku većinu'') nabrojite bar pet stvari
koje bi članovi trebali dobivati od saveza. I, molim lijepo, definirajte tko bi trebao to pružiti:
Predsjednik HRS-a, članovi Izvršnog odbora, članovi Nadzornog odbora, tajnica ili netko
drugi.

Da ne ispadne kako ti ''kontriram'',  ;) malo komentara na Dinov, 9A2NO post, s kojim
se u većem dijelu slažem, osim u ovome (osim ako nisam pogrešno shvatio  :-[ ):

Citat: 9A2NO  u 17. Ožujak 2017, 12:46:09
...
Glede QSL biroa - Samim učlanjenjem u HRS pojedinac ne dobiva ništa osim QSL biroa a i to može postati upitno zbog dodatnog troška slanja karata na pojednačne adrese.
...

Naime, Dino je na samom početku nabrojio što bi bila dužnost HRS-a:
Da malo rezimiram ulogu HRS-a, što bi bila dužnost HRS-a a što klubova:

HRS:
Zastupati radioamatere na pravnoj osnovi, njihov status u državi, IARU,
dakle ITU, voditi QSL biro, izdavati časopis,
nuditi razne pogodnosti (kao jeftinije tiskanje QSL kartica, dnevnika...),
organizirati i sufinancirati ARG, QRQ, KV i UKV takmičenja,
izdavanje diploma... marketing i popularizacija radioamaterizma,
suradnja sa HAKOM-om.
Dakle, nastojati da ima što veći broj članova, preko klubova ili direktno,
za financiranje i realizaciju programa. HRS ne financira rad radio klubova.

Skoro sve nabrojeno HRS obavlja:
Zastupa radioamatere u državi, IARU i ITU
Surađuje sa HAKOM-om (ocjena: odličan, šest!)
QSL biro (ocjena: odličan, šest, iako je to zasluga Marinka, 9A3JB)
Organizira natjecanja
Izdaje diplome
Izdaje časopis (raspravu o časopisu predlažem nastaviti u drugoj temi!)
Tiskanje QSL karata imamo u Varaždinu, po cijeni 300% jeftinije nego bilo gdje u svijetu.
(Ne znam točno da li za to osim Marinka, 9A3JB ima zasluge i HRS)

...
Ako HRS ne nudi ništa, ako klub ne nudi ništa,
zašto bi netko bio nečiji član. Zašto bi netko plaćao za nešto što ga ne zanima.
...

Ako si radioamater, onda je normalno da te zanima mogućnost korištenja radijskog
frekvencijskog spektra. Korištenje RF spektra regulirano je ITU Radijskim propisima,
a interese svakog pojedinog radioamatera zastupa nacionalni savez kroz IARU.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3LI

Citat: 9A6XX  u 16. Ožujak 2017, 09:40:57
Na stranu toga što ja osobno mislim da bi to mogao bit čavao u lijes mnogih klubova - tako očito rezonira jedan veliki dio članstva.

Zašto? Tko voli raditi po klubovima nema razloga za brigu i tako većina klubova postoji samo na papiru.
Pitam ponovo, dok ne dobijem odgovor od nekog profesionalno zaposlenog u HRSu, zašto HRS ne osnuje "Hrvatski Radio Klub"
u koji će se moći učlaniti svaki građanin RH, zapravo ne samo RH već i svijeta, da ne kompliciramo.
Koliko imamo osoba na plaći u HRSu, jednu, dvije? Vjerojatno dovoljno da taj "posao" odradi bez imalo muke.
Ne treba izmišljati toplu vodu, dobar primjer toga je HAK (Hrvatski Auto Klub)
Zajednice, savezi, stotine klubova sa tri člana, koja je svrha toga, zlatna vremena za radio klubove su završila prije 2000. godine
možda i 1990. Vremena su druga, navike su druge, treba se prolagoditi i mjenjati, na bolje naravno.
Ne sanjajmo o onome što smo davno odbacili, kažu svi da nije dobro.

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 17. Ožujak 2017, 16:54:32
...
Surađuje sa HAKOM-om (ocjena: odličan, šest!)
QSL biro (ocjena: odličan, šest, iako je to zasluga Marinka, 9A3JB)
Organizira natjecanja
Izdaje diplome
Izdaje časopis (raspravu o časopisu predlažem nastaviti u drugoj temi!)
Tiskanje QSL karata imamo u Varaždinu, po cijeni 300% jeftinije nego bilo gdje u svijetu.
...

Martine,
Ja te ne stignem pratiti i komentiranjem odbaciti kao netočne neke tvoje tvrdnje. Prebrz si u tome:
- S HAKOMO-m i moj klub surađuje, i to odlično
- I mi organiziramo natjecanje
- I mi izdajemo diplome
- Ni mi ne izdajemo časopis
- HRS nema blage veze s tiskanjem QSL-ki u Varaždinu. S Težakom surađujemo odlično. I bez HRS-a.

I nemoj više širiti floskule kako HRS zastupa interese naših radioamatera kroz IARU, itd. Kak drugi dogovore i odluče tak bu bilo. HRS je nebitan.
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 17. Ožujak 2017, 23:20:51
...
I nemoj više širiti floskule kako HRS zastupa interese naših radioamatera kroz IARU, itd. Kak drugi dogovore i odluče tak bu bilo. HRS je nebitan.

Svaki nacionalni savez je bitan.
Dakle, HRS je vrlo bitan u zastupanju interesa radioamatera u ITU.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 17. Ožujak 2017, 16:54:32
Ivo, ti bar voliš konkretno, pa te zato molim (i onu ''veliku većinu'') nabrojite bar pet stvari
koje bi članovi trebali dobivati od saveza. I, molim lijepo, definirajte tko bi trebao to pružiti:
Predsjednik HRS-a, članovi Izvršnog odbora, članovi Nadzornog odbora, tajnica ili netko
drugi.

Martine, nije nikakav problem odgovoriti na to.

1. Trebali bi dobiti priručnik za školovanje mladih radioamatera. Ne znam zašto su neki dobili u pdf-u radnu verziju priručnika koji nikako da ugleda svjetlo dana a drugi (poput našeg kluba) nisu. Koliko godina treba da se isti pošalje klubovima e-mailom?
Koji je problem naručiti tiskanje određenog broja primjeraka (može i kod Težaka) i podijeliti besplatno po klubovima?
Tko treba napraviti? Izvršni odbor donijeti odluku, tajnica koordinirati naručivanje i realizaciju, administrativna djelatnica spakirati i poslati. Da tekst nije napisan onda bi trebalo raspisati natječaj za njega i liepo platiti autoru zasluženu naknadu.

2. Ako netko zastupa mene (pred ITU, IARU, HAKOMOM, RH, ...) onda želim i mogućnost utjecanja na stavove koje zastupa na tim i takvim sastancima i Skupštinama. Dakle, ne želim da npr. Darko ode u Beč bez da je prethodno informirao članstvo o skupu, proveo javnu raspravu po pitanjima o kojima će se odlučivati te da obvezno po povratku podnese javno izvješće.
Sada imamo situaciju da nas netko "zastupa" a u biti samo idu na besplaten izlete jer nitko na ništa ne može utjecati niti itko zna što se konkretno događalo na tim skupovima niti zna da li je izaslanik uopće otvorio usta na tom skupu. 

3. Da se brine o infrastrukturi od "važnosti za RH". Ako se prijavi da neki repetitor ne funkcionira da se promptno reagira i riješi. Neprihvatljivo je da npr. jedini repetiror na našem području ne radi godinama. Ako je problem u odgovornom operatoru istoga treba po hitnom postupku promijeniti. Ako se u određenom trenutku ne može pronaći novi treba ga privremeno zamjenjivati UKV manager a po potrebi i profesionalnac (tvrtka ili pojedinac) kao i u slučajevima problema koji izlaze iz okvira amaterskog znanja.
Isti vrijedi i za infrastrukturu koja nije od važnosti za RH al je za malog čo'eka radioamatera.
Naravno, treba voditi računa o praćenju stanja u svijetu. Uvoditi modetne tehnologije a ne gurati zastarjele ili za većinu neprihvatljive.

4. Aktivna promičba radioamaterizma. Izrada reklamnih materijala (plakata, letaka, video zapisa, ...). Redovno izvješćivanje medija (tiskovina, portala, radija i televizija) o aktivnostima i postignućima. To je po Statutu obveza tajnice. Na temelju odluke IO angažirati profesionalce za izradu materijala. Tajnica = "časnik za vezu" (kako se neki vole kititi) sa grafičkim i audio-vizualnim dizajnerima.

5. "Školovanje školovatelja" - organizacija seminara gdje bi pedagozi osposobili ljude po klubovima koji drže ili bi držali tečajeve kako ostvariti kvalitetnu komunikaciju s maldima (i ostalima) i kako najbolje prenijeti svoje znanje na njih. Organizirati seminare gdje bi marketinški stručnjaci i psiholozi prenijeli svoje znanje kako privući mlade u ovaj prekrasan hobi. Pronaći egzaktne primjere povezanosti znanja koje se dobije sa poslovima na kojima bi mladi sutra mogli raditi. Odluke IO, koordinator tajnica, angažman vanjskih suradnika (naručen posao).

6. Modernizacija HRS-a u svim pogledima. Izbacivanje evidencija po bilježnicama. Izdavanje svih potrebnih dokumentata online. Uvid u sve podatke online. Sastanci, Skupštine, tečajevi, predavanja - online. Dostupno svima. Smanjeni troškovi poslovanja - nema putnih troškova za sastanke IO na trošak HRS-a, nema troškova Skupštinara na teret klubova (ili osobni trošak),  Odluka Skupštine, IO, koordinator provedbe tajnica, izvršitelji : dragovoljci i plaćenici :-) .

7. Organizacija contest akademije ili sličnih predavanja. Osigurati da budu dostupni svim zainteresiranim.

8. Modernizacija natjecanja u organizaciji HRS-a. Uvesti nova, promijeniti stara. Dodati malo žara. Umjesto "dasaka" mladima a i siromašnim klubovima za nagradu dijeliti Baofeng, lemilice, konektore, ...Tko? Svi. IO, tajnica, povjerenstva, administrativna djelatnica.

9. Organizirati povoljne grupne nabavke uređaja i raznoraznih kitova. Tko - tajnica i administrativna djelatnica.

10. Izboriti se pred Hakomom da je pozivna oznaka=pojedinac ili klub a ne radijska postaja. Izbaciti nepotrebno iz procedure. Kakve veze ima da li radim sa TS-440 ili sa TS-2000 i u čijem je vlasništvu? Ako imam ovlasti za rad s jednom imam i za rad s drugom. Ionako ja stojim iza kvalitete rada i poštivanja zakonskih okvira i u konačnici odgovaram za to dok god moja pozivna oznaka ide u eter.  Tko: Predsjednik u suradnji sa IO i tajnicom.

Ovo je samo djelić stvari koje su mi pale na pamet i redoslijed nije po važnosti.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, da bi reč rekel!  8)
Uglavnom se slažem s tobom, samo mi stavka br. 10 baš i nije jasna.
Gledam svoju dozvolu, sa očalama i bez, i lijepo piše, debelim, masnim slovima:
DOZVOLA ZA UPORABU RADIOFREKVENCIJSKOG SPEKTRA U AMATERSKOJ SLUŽBI.

Nigdje nema model i vrsta uređaja, ali ima operatorski razred. Ukratko, jer se bojim da bi
nas to moglo odvesti izvan teme, sa tom dozvolom možeš raditi na svim uređajima, jer je
dozvola izdana tebi, ne uređaju. Jedino ograničenje je frekvencija, snaga i vrsta emisije.

73
Martin 9A2JK

9A6AA

Meni fajnali nije jasno tko je ovdje član IO HRS-a, Martin ili Ivo (9A3TY).
:D

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Misliš članovi HRS-a, ne i IO HRS-a?
Ivo,9A3TY, je član NO, a samo mali (mislim nizak rastom  ;D ) član HRS-a,
ali to si znao, pa te molim ''popravi'' pitanje.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 18. Ožujak 2017, 10:38:34
Ivo, da bi reč rekel!  8)
Uglavnom se slažem s tobom, samo mi stavka br. 10 baš i nije jasna.

Kad bi se ti slagao sa mnom onda ne bi bio zadovoljan sa sadašnjim stanjem i radom u HRSu.  :(

Da ti pojasnim stavku 10. (iako bih volio da si se "zakačio" na nešto bitnije od toga).
U nekim zemljama (npr. Švedskoj ako se ne varam) regulator izda dozvolu radioamateru samo jednom. Ne mora je produljiti nikada. Vrijedi mu dok je živ. Ili dok ne položi neku višu kategoriju. Ako se odobri neki novi band za njegovu kategoriju ne mora raditi novu dozvolu. Ako se preseli ne mora raditi novu dozvolu. Ako kupi novi uređaj ne mora raditi novu dozvolu. Ja bih volio da tako bude i kod nas.

Dozvola za uporabu spektra ne znači da je 9A2JK = Martin jer kako smo već imali prilike čuti mladi hamleti ne mogu dobiti dozvolu bez da imaju radijsku postaju. A bilo bi lijepo da mogu. Pa da od prvog dana mogu na npr. klupskoj postaji ili postaji svog susjeda ili prijatelja rabiti svoju vlastitu pozivnu oznaku i loviti DXCC diplomu i sl.
Kod nas je, nažalost, pozivna oznaka=lokacija+oprema.

73 de Ivo, 9A3TY