• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Nebi se složio da je ZTK i HRS kao način rada loš. Dapače, dobar je i treba ga sačuvati. Sad se svi pitate pa od kud je ovaj, pa zar nezna u kojem vremenu živimo? Pa, baš zato što znam to i kažem. Svi ovdje govore da ako nešto želiš to trebaš i platiti. I na tome inzistiraju. Pa ako se svi političari zaklinju da su za to da se radi sa mladima, da se radi sa starima, da se radi sa onima srednje dobi, da se razvija ljubav prema tehnici, sportu, istraživanju, nauci što ti ja sve neznam pa onda neka država to i plati. I gle čuda, država to i radi. Preko ZTK mi, radioamateri imamo dvoje stalno zaposlenih djelatnika i HRS veliki proračun da razvijmo svoje aktivnosti, da se širimo, privlačimo u ovaj naš hobi nove članove.

Na papiru to izgleda dobro i kao ideja je dobro. Ali realizacija nije dobra.

Nemojmo se buniti protiv ZTK i HRS-a. Ovo je dobar sistem i treba ga održati i sačuvati. 2BX ti bi to trebao naročito znati. To što su drugi odustali ne znači da je sistem loš. Ako svi skaču u ponor neću i ja za njima.

I mi radioamateri smo ljudi. Ono što se dešava u radioamaterizmu je posljedica toga da se nitko nikom ne želi zamjeriti. Pa nitko nikom ne kaže čuj, ti to loše radiš. Nemoj više. Prijatelji smo, ostat ćemo prijatelji i dalje. Što se dešava na frekvenciji, na repetitorima. I tko je kad kolegi radioamateru rekao nemoj više. Druga stvar je ta što kad se radioamateri kao ljudi posvade (vjerovali ili ne i to se dešava  ;D) onda to što su se posvadili prenose u radioamaterizam i podmeću klipove jedan drugome u radioamaterizmu.

Što je doživio Miličić kad je isključio iz HRS-a ljude koji su ometali na R6? Ja, na svoje uši na opsegu čuo kako se govori ma tko jebe tog kretena, ja sam produžio dozvolu i nitko mi ništa nemože. Pokušao je srediti nešto a od nas nije dobio podršku. I mi polako tonemo.

Izbori su blizu. Svi koji se misle kandidirati neka malo prolistaju forum, pogledaju na što se članovi žale, što članovi žele, dodaju svoje viđenje i to je to.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9A2BX  u 02. Rujan 2016, 11:27:45
HRS je trenutno udruga koja okuplja najveći broj amatera.
Brojčano stanje ne znači i vrijednost.
...

Tonći, slažem se da brojčano stanje ne znači i vrijednost. Ali brojčano stanje je izuzetno važno
i nikako nije svejedno da li udruga broji 1000 ili 2000 članova, pri čemu je savršeno nevažno
koliko su članovi udruge aktivni u svojem hobiju. Da ne obrazlažem zašto tako mislim, činjenica
je da najveći nacionalni radioamaterski savez u Evropi – DARC, stalno barata s brojkom svojih
članova. Očito imaju razloga

Citat: 9A2BX  u 02. Rujan 2016, 11:27:45
...
Budućnost i očuvanje zajednice (udruge) radioamatera jest u samostalnosti, dragovoljnosti, predanosti i ljubavi prema hobby-u, uz osobnu žrtvu.

S ovim se apsolutno slažem i podržavam. Nije pitanje što HRS može učiniti za tebe, nego je
pravo pitanje što ti možeš učiniti za HRS.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

uvijek je među radioamaterima bila dragovoljnost, predanost i ljubav prema hobiju uz osobnu žrtvu. Ne samo među radioamaterima nego u bilo kojem hobiju. S tim mislim da se slažete.

Samostalnost? HRS ima proračun iznad pola miliona kuna godišnje, možda i milion. Ne sjećam se točnih brojki, može se pogledati. Ljudi se bune zbog 100 kn godišnje članarine, puno im je. Bez države nema HRS-a, sviđalo se to nekom ili ne. Pa odbacimo svoje osobne razmirice i uvrijeđenosti za dobrobit radioamaterizma. Bez ZTK nema ni HRS-a, nema ničega.

Nisam zadovoljan radom HRS-a. Ali bez njega radioamaterizam će uginuti sam po sebi. I ovako je skoro gotov ali dok imamo HRS bit će i amatera. Bez njega ne ide.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6C

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2016, 19:01:24
Nije pitanje što HRS može učiniti za tebe, nego je

73
Martin 9A2JK

Ma koliko ova JFK teza i danas zvuči scrderapateljno, ne mislim da imam ikakvu obavezu uraditi išta za HRS. S druge strane, posve mi je nelogično da moram platiti članarinu i nakon toga još imati obavezu u to ime nešto i uraditi? Ne kažem da neću, ali obavezu a priori ne prihvaćam. Osobito ako se ima u vidu izrazito nipodaštavajući odnos i HRS i Stručne službe prema članstvu, od neispunjavanja elementarnih obaveza i nepružanja obećanih usluga.

Sorry, možda djelujem destruktivno, a za nekog i drugačije, obzirom na svojedobno obavljanje nekih poslova u ime HRS, ali zbilja tako mislim.

U sustavu u kakvom jesmo imamo premalo oruđa za drastične izmjene, a ruku na srce ljudi koje se volonterski i s nekim JFK ambicijama uhvate određenih poslova na određeno vrijeme nemaju ni volje za rezove jedino rješenje koje nam preostaje je na prvi pogled daleko dramatičnije, ali dugoročno gledano propulzivnije - ostaviti ovakakv HRS sa svom imovinom i ljudstvom HZTK pa nek radi s njim što hoće, a osnovati novi izvorno radioamaterski savez na posve drugim i vremenu primjerenim osnovama.

Što se, naravno, neće dogoditi, jer smo previše inertni i nerado se izlažemo, a rado iz zavjetrine dijelimo savjete, prognoze, mišljenja i sudove.
Pa ćemo do daljnjeg biti CBradioamateri i taj oksimoron neće nikog smetati, jer bi suprotno značilo dosta truda se državnoj administraciji pojasni u čemu je zabluda, razlika i ako ćemo pošteno - prijevara.

Po mom skromnom sudu, onaj tko u svoj program rada za naredne četiri godine ovu stvar ne istakne na prvo mjesto, bolje da se ne gura na poziciju predsjednika HRS.

A imajući u vidu listu potencijalnih kandidata i njhova dosadašnja dostignuća imam dojam da će jedan po običaju odustati prije starta, a druga dvojica će bez imalo ambicija  pokušati izlobirati skupštinsku većinu, pri čemu će dokazani nesposobnjaković biti na žalost uspješniji pa će svojoj niski funkcija na kojima se dokazao i još manje iskazao dodati još jednu koja će mu pružiti priliku da svoju nesposobnost podigne na još višu potenciju.

BTW - ne mislim da će se radioamaterizam urušiti ili ugasiti bez saveza, ali da nam savez treba - TREBA. Samo ne u ovakvom karikaturalnom obliku. Nije ni počeo sa savezom, pa snjim neće ni završiti.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2JK

Citat: 9a6c  u 03. Rujan 2016, 07:43:01
Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2016, 19:01:24
Nije pitanje što HRS može učiniti za tebe, nego je

73
Martin 9A2JK

Ma koliko ova JFK teza i danas zvuči scrderapateljno, ne mislim da imam ikakvu obavezu uraditi išta za HRS. S druge strane, posve mi je nelogično da moram platiti članarinu i nakon toga još imati obavezu u to ime nešto i uraditi? Ne kažem da neću, ali obavezu a priori ne prihvaćam. Osobito ako se ima u vidu izrazito nipodaštavajući odnos i HRS i Stručne službe prema članstvu, od neispunjavanja elementarnih obaveza i nepružanja obećanih usluga.

Imam dojam da se baš nismo nabolje razumjeli. Gogo, ja nikako ne govorim o obavezi i protiv
sam da netko nešto mora, osim ako je za to plaćen.
Zato sam i neki dan napisao da sve više mislim da bi HRS svaki doprinos svojega člana HRS
trebao platiti. Uostalom tako radi i ARRL (s kojim se volimo uspoređivati, posebno kad je
časopis u pitanju  ::) ).

Ostalo što si napisao u gornjem postu, mislim da si dobro napisao.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6C

Da, razlika je između možeš i trebaš, to svakako, ali mislim ni da o "možeš" ne treba razbijati glavu.

Ja s druge strane o savezu razmišljam na način da se sve radi amaterski-volonterski pa kako nam bude. Ali s jasno u startu postavljenim planovima, kriterijima i ograničenjima i tak oan kraju nema bune - imamo koliko smo spremni dati.

Ne vjerujem da bi plaćanje usluga članovima bilo dobro rješenje i po mom to ubija volju za ikakakv volonterski doprinos. Nismo ARRL i nismo na tržištu, i ako sam u klubu tečajeve vodio bez naknade, mogu tako nešto učiniti i za savez, ali ne za svaki savez i za svaki klub, nego za onaj koji mi se sviđa i koji je po mom guštu pa mi neće biti teško odraditi bilo što u tom smislu.

Budemo li počeli s cjenicima za svaku stvar koja se uradi za savez, nema od toga ništa, jer jednostavno nema para i za koju godinu neće ih biti ni od HZTK.

Slažem se da neke poslove u HRS treba platiti, poput tajnikovanja i uz to vezanih poslova ili baratanja qsl kartama, jer 3000 kila papira premetati po rukama kroz godinu nije nešto što bi itko normalan radio bez naknade.

Ali nekakve druge poslove možemo odraditi u duhu hamspirita i dati svoj doprinos u okviru svojih mogućnosti, naravno uz naknadu stvarnih materijalnih troškova (za gorivo, putne karte i slično).Dnevnice i 2kn/km za osobno vozilo bih ustavom zabranio...

Možda zvuči prenaivno, ali eto...
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2BX

Tijek novca:

Pogrešno je shvaćanje da HRS dobiva novac od HZTK.
HRS dobiva novac iz Državnog proračuna, a ne od HZTK.
HZTK samo transferira/raspoređuje novac.

Potrebno je utvrditi koliki iznos se doznačuje HZTK iz Državnog proračuna, kako se taj novac raspoređuje unutar HZTK, i koliko od "input" iznosa dobiva HRS.

Tko knjigovodstveno izvrši ovu analizu, zaslužio je nagradu "Faust Vrančić".

9A2UK

Alkar Tonči 9A2BX tri punta /u sridu/

Bravo majstore.

Željko 9a2uk

9A6AA

Citat: 9A2BX  u 03. Rujan 2016, 18:08:42
... Pogrešno je shvaćanje da HRS dobiva novac od HZTK.
HRS dobiva novac iz Državnog proračuna, a ne od HZTK.
HZTK samo transferira/raspoređuje novac.

Potrebno je utvrditi koliki iznos se doznačuje HZTK iz Državnog proračuna, kako se taj novac raspoređuje unutar HZTK, i koliko od "input" iznosa dobiva HRS...

E pa sad... nije isto je li se transferira ili raspoređuje.
Bit će da je ovo drugo po srijedi.

To ti je slično kao da meni moja kćerka kaže: Tata moj džeparac nije iz tvoje mirovine već iz državnog proračuna. Ti samo "transferiraš/raspoređuješ"
Bit će da je ovo drugo.
"DX never sleeps..."

9A4QV

A može li mi netko objasniti stavku amortizacija (60.000 kn) u financijskom planu HRS-a ?

9A3TY

Mogu ja pokušati ako imaš popis dugotrajne imovine HRS-a  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

Bajdvej, na Skupštini 25.5.2016. usvojena su izvješća za 2015. godinu no do današnjeg dana ista nisu javno objavljena na (službenom?) webu HRS-a (trebala bi biti na http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2231&Itemid=917 ) .

Koga nagraditi bonusom za to?
73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

Ja znam tko nije kriv zašto na Izvješća na webu a ti imenjače pokušaj pogoditi kome ide bonus ;)
73, Ivo 9A1AA

9A3TY

Kaže Mark - Svi smo mi HRS-a.

Može li mi onda netko objasniti zašto ja, kao zastupnik u Skupštini HRS-a, ne mogu dobiti od tajnice HRS-a na uvid dokumente iako je pravo na uvid u spise jasno definirano Statutom HRS-a u čl.13 kao i obveza tajnika u čl. 55.

Zatražio sam (i dobio odbijenicu) :

analitičke konto kartice konta (za 2012, 2013, 2014, 2015 i do sada proknjiženo u 2016 god.)
  11110 Žiro račun,
  11310 Blagajna,
  1111 Devizni računi ,

bruto bilance za navedene godine te

popise dugotrajne imovine na dan 31.12.2012.,2013.,2014.,2015.

Posebno ovim putem pozivam predsjednika HRS-a , predsjednika NO (koji su upoznati sa cijelim ovim slučajem) i članove IO da se javno očituju.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3TY

S obzirom da mi je tajnica odbila dati dokumente, predsjednik se nije niti udostojio odgovoriti a predsjednik NO je također odbio nije mi preostalo ništa drugo nego krenuti rješavati stvari pravnim putem.

Ako može pomoći nekom drugom evo i prvog naputka kojeg sam dobio iz Ureda za udruge Vlade RH :

---------------------
Sukladno odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14), točnije prema članku 42. spomenutog Zakona, članovi udruge samostalno nadziru rad udruge, odnosno, ako član udruge smatra da je udruga povrijedila statut ili drugi opći akt udruge, ovlašten je na to upozoriti statutom određeno tijelo udruge (ili skupštinu ako statut ne određuje nadležno tijelo) te zahtijevati da se nepravilnosti otklone.  Ako se upozorenje člana udruge ne razmotri u roku od 30 dana od dana dostavljenog pisanog zahtjeva i po zahtjevu ne postupi, odnosno ako se u tom roku ne sazove nadležno tijelo ili skupština i nepravilnosti ne uklone u daljnjem roku od 30 dana, član može podnijeti tužbu općinskom sudu nadležnom prema sjedištu udruge radi zaštite svojih prava propisanih statutom udruge.

Uredima državne u županijama odnosno gradskom uredu za opću upravu u Zagrebu, nadležnima prema sjedištu udruge, u svrhu provedbe inspekcijskog nadzora, prijavljuju se sljedeće moguće nepravilnosti u radu udruge:

ne prijavljuje promjene statuta, naziva, adrese sjedišta, izbor osoba ovlaštenih za zastupanje i prestanak rada
    rabi u pravnom prometu podatke o promjenama, odnosno postupaju po promjenama prije nego što su upisane u registar udruga
    ne rabi naziv pod kojim su upisane u registar udruga
    ne održava sjednice skupštine i ne dostavlja zapisnike s redovnih sjednica skupštine udruge
    ne vodi popis članova udruge na način propisan Zakonom.

Ministarstvu financija prijavljuju se nepravilnosti u financijskom poslovanju, računovodstvenim poslovima, predaji financijskih izvještaja, zakonitim pribavljanjem financijskih sredstava iz javnih i drugih izvora, upravljanjem financijskim sredstvima te utvrđivanjem koriste li se sredstva za ostvarivanje ciljeva zbog kojih je osnovana udruga odnosno druga neprofitna organizacija.

Kontakti na koje možete prijaviti nepravilnosti:

Sektor za financijski i proračunski nadzor
Veslačka ulica 4
tel: 01/4591-042, fax: 01/4591-123
e-mail: nepravilnosti@mfin.hr

Osim Ministarstvu financija, nepravilnosti u upravljanju financijskim sredstvima iz javnih izvora prijavljuju se i nadležnim državnim tijelima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te drugim javnim institucijama koje odobravaju ta sredstva.

---------------------

Idemo dalje ....
73 de Ivo, 9A3TY