Hrle, s obzirom da ne spada pod temu "broj članova" odgovorio bih u ovoj temi...
Ako već javno nastupaš s ovakvim izjavama, mislim da bi bilo fer i korektno da kažeš kojom je odlukom "IO rekao" da pojedini član NO ne može tražiti dokumente... ili što već. Ako se ja sjećam dobro, a postoje i mailovi, na ta konkretna i druga pitanja ti je odgovoreno - a nakon toga nije bilo od tebe ni bu ni mu.
Ajmo sad "fer i korektno"
da, istina je da IO nije donio nikakvu odluku kojom pojedini član NO ne može tražiti dokumente.
Istina je da sam vam skrenuo pozornost da mi nije uručen nikakav poslovnik rada NO :
S obzirom da mi nitko nije uručio nikakav poslovnik rada NO niti bilo kakav drugi dokument ne vidim zbog čega bi bio problem da pojedini član NO nešto zatraži na uvid. Pa valjda je normalno da se najprije prikupe i analiziraju materijali a onda donose odluke. Zar tako ne radi i IO? Sam si rekao "Svi smo mi HRS. Zar isto ne vrijedi i za NO?" Čemu onda uopće Članak 50. st.4 Statuta HRS-a "Tijela Saveza i stručna služba dužni su Nadzornom odboru pružiti sve tražene i potrebne podatke, te omogućiti uvid u dokumente i osigurati uvjete za rad"? Istina je da mi je dopredsjednik HRSa na to rekao :
Sam citiras cl.50 Statuta gdje se spominje NO (mnozina) i okreces ga sebi u korist? Podatke i dokumente trazio si Ti, a ne NO??? Ili je NO = Ivo??
Po mojem shvacanju, Ti bi sa clanovima NO trebao oko toga razgovarati, pa onda imate misljenje, pitanje, odluku, zelite izmjenu..itd? Ako ce svaki clan NO-a pitati za sve sto ga zanima, mimo NO-a, ( i to IO, a ne tamo gdje treba) gdje ce nam biti kraj?Kao i
Do sada sam citao Statut HRS-a i nigdje nisam vidio da pojedini clan NO-a moze nesto sam? Uvijek se spominje NO ( u mnozini) koji broji 3 clana. Znaci, tvoja pitanja bi trebala ici NO-u, pa kada imate odluku (valjda to trebaju biti dva clana) onda to prezentirate kome ide taj upit? Ovako pausalno traziti od svih da ti svi nesto odgovore nije dobro jer ce to biti "trakavica" bez kraja...Što sam iz toga trebao zaključiti?
Dobivaš sve dokumente na pregled koje dobiva i IO, ne vidim da se nešto trsiš da nešto komentiraš, predlažeš i unaprijediš... da, ima nedostataka i problema, ali ajmo malo biti pozitivni i konstruktivni...
Hmmm, ne znam da li živimo u nekim paralelnim svjetovima ali na prvih par dokumenata sam reagirao, s najboljim namjerama i najbolje što sam znao.
Skrenuo sam pozornost na činjenicu da je zakonom zabranjeno strancima istu uslugu naplaćivati više nego domaćima :
Vrlo je upitno i dijeljenje na domaće i strance. Trebalo bi provjeriti da li se takva odredba smatra prekršajem iz Zakona o uslugama temeljem kojeg se na primatelja usluga ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta Rezultat - tišina. Nikakav komentar nego - idemo dalje po starome.
Rekao sam da se ne može kažnjavati paušalno za kašnjenje u plaćanju članarine tj. da postoje odluke Ustavnog suda po kojima je paušalna kazna protuzakonita i da se mogu naplaćivati samo zatezne kamate. Dobro znaš što si mi odgovorio na to. A stvar se vrlo lako riješi preformuliranjem teksta odnosno dodavanjem par riječi u odluku o visini članarine. Da li je išta napravljeno - ništa. Samo - idemo dalje po starome.
Spomenuo sam i ugovor s Hakomom :
Naime, ukoliko je HRSu povjereno upravljanje prijedlozima pozivnih oznaka to ne znači nužno da je odobreno uživanje plodova nastalo tim monopolom. Da objasnim jednostavnim primjerom : ako nam susjed povjeri kravu na čuvanje to ne podrazumijeva da nam je dao pravo da je pomuzemo i mlijeko prodamo već nam on to pravo mora izrijekom dati. S obzirom da nemamo uvida u skopljeni ugovor sa Hakomom molio bih onoga kod koga se isti nalazi da nam ga dostavi na uvid.
Odgovor - nikad nikakav ugovor nije napravljen - idemo dalje po starome.
Da li sam reagirao na visinu naknade
Nadalje, već nekoliko godina u RH se smanjuju visine naknada za izdavanje raznoraznih potvrda polazeći od stava da ista mora biti u skladu sa stvarnim troškovima izdavanja. Ne vidim razloga zbog čega se isto načelo ne bi odnosilo i na HRS s obzirom da je finanaciran većinom iz sredstava RH i/ili lokalne samouprave. Gledajući korak dalje, koji bi bili stvarni troškovi izdavanja potvrde? Sigurno ne 200, 300, ili x00 kuna. Rezultat : tišina. Idemo dalje po starome.
Jesam li reagirao na, po mom mišljenju, "kažnjavanje" vrijednih :
Sada stižemo i do logičkog / moralnog dijela. Naime, što su ciljevi HRS-a? Ako se ne varam jedan od ciljeva je promidžba radioamaterizma i tehničke kulture. Što je bolje za tu promidžbu od dobrih rezultata koje postignu naši radioamateri a koji su preduvjet za dobivanje dvoslovčanog ili jednoslovčanog sufiksa u pozivnoj oznaci ?
Zar ih za postignute uspjehe treba kažnjavati?
Također, da li treba kažnjavati pojedince i/ili klubove koji svojim nesebičnim zalaganjem rade promidžbu kroz obilježavanje neke obljetnice npr. xxx godina od rođenja Nikole Tesle? Ne samo što će uložiti svoj trud i dragocjeno slobodno vrijeme nego će imati i značajne financijske troškove npr. tiskanja prigodnih qsl karata. I umjesto da ih HRS u tome podrži on će im odmoći nabijanjem troška izdavanja potvrde o prijedlogu pozivne oznake koja ruku na srce HRS ne košta niti jedne jedine lipe (ako se pošalje e-mailom).
Po meni krajnje nelogično i nemoralno.Rezultat : tišina. Idemo dalje po starome.
Jesam li pronašao neispravnost na prijedlogu financijskog plana? Jesam. Svaka čast to je ispravljeno.
Što sam više trebao napraviti da ispadne da se "trsim" kako ti kažeš?
Nije li ovakvo iskustvo dovoljno (čak i glupome čovjeku) da prestane slati svoje komentare i upite? Ili kako ti "fer i korektno" kažeš
od tebe ni bu ni muI da bude jasno, ne očekujem da na svaku moju IO odmah skoči i nešto napravi ali bi bilo ljudski da se barem da svoj osobni komentar ali ne u stilu
ovo nije forum na jamradio.hr.
P.S. Iako sam odavno tražio od stručne službe
molim vas da mi dostavite na uvid analitičke konto kartice konta 11110 Žiro račun, 11310 Blagajna, 1111 Devizni računi za 2012, 2013, 2014, 2015 i do sada proknjiženo u 2016 god., bruto bilance za navedene godine te popise dugotrajne imovine na dan 31.12.2012.,2013.,2014.,2015.nisam ništa dobio.
Pretpostavljam da ćeš to komentirati tako da ćeš reći da sam nakon ulaska u NO to ponovno trebao tražiti. Jesmo li možda mala djeca?
Kako bi NO trebao provoditi kontrolu taksativno navedenu u Statutu ako nema uvid u dokumente?
Da li je 2016. godina gotova? Da. Da li ovaj saziv NO treba izvršiti kontrolu. Treba. Zar je toliki problem u današnje doba instalirati pdf printer driver i dati print svega što se treba kontrolirati? Koliko vremena treba za to 15 min.? Koliko to košta? Ništa. A koliko košta dolazak članova NO (onih s prebivaljištem izvan ZG) u Zagreb na x dana? Po mom mišljenju previše. Zar onda nije bolje napraviti nešto za nula kuna? Ili se, da sad budem zločest, računa da će NO linijom manjeg otpora jednostavno preskočiti kontrolu?
Uh, mogu samo zamisliti kako bi reagirali kad bi predložio da se svaki račun skenira...
Svima je jasno da nadzor nikome nije ugodan, koliko god "čisti" bili. Ali moramo se svi naučiti da je riječ o normalnoj pojavi i da nema nitko ništa osobno protiv nekoga zato jer mu je pronašao neku grešku u radu.
Ja prvi priznajem da znam pogriješiti. Najčešće nesvjesno ili zbog neznanja. Ali zato kad mi netko argumentirano ukaže na grešku ja je ispravim i nastojim više ne griješiti tako. Radite li tako i vi? Nešto nemam takav feeling.
P.S. Nemoj misliti da zato jer se više ne javljam ne radim koliko god mogu. Evo, već sam primjetio neka kršenja Statuta pa skupljam kao hrčak zabilješke za sjednicu NO kad god da je predsjednik sazove.
Nisam optimista jer znam da IO ne mora uopće reagirati na primjedbe NO i da ga samo Skupština zbog toga može sankcionirati.
A kako je Skupština pokazala da ne sankcionira nerad i pogreške (najbolji dokaz je izbor ovog predsjednika) onda nemam što ni po tom planu očekivati. Stoga mi pomalo ostaje "gorak okus u ustima" da samo bez veze trošim svoje dragocjeno slobodno vrijeme.
Zdravi i veseli bili ...