• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Martine, naravno da nemaš pravo ocjenjivati rad kolege s kojim radiš. S obzirom da radiš u HRS-u mislim da si u sukobu interesa kad govoriš o ocjenjivanju kolega i radu HRS-a općenito.

Ja, vidiš, ne radim u HRS-u. HRS je servis radioamatera. Kao općina, gruntovnica, bolnica, škola, da ne nabrajam dalje. Oni su servisi građana. I građani imaju pravo komentirati, hvaliti ili žaliti se na rad tih ustanova. Pa se tako ne samo ja, nego svi radio amateri smijemo žaliti ili hvaliti rad udruge u koju smo učlanjeni.

Poslodavac ako želi, može uzeti u obzir naše primjedbe. Pa će to utjecati na status ili plaću onog na kog se žalim ili kog hvalim.
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 15. Veljača 2019, 23:09:09
HRS je servis radioamatera. Kao općina, gruntovnica, bolnica, škola, da ne nabrajam dalje. Oni su servisi građana. I građani imaju pravo komentirati, hvaliti ili žaliti se na rad tih ustanova. Pa se tako ne samo ja, nego svi radio amateri smijemo žaliti ili hvaliti rad udruge u koju smo učlanjeni.

Damire, 9A3IV, HRS NIJE SERVIS RADIOAMATERA !!

Izvoli pročitati Statut Saveza. Statut je na ovim stranicama i sve lijepo piše.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Ah, beskoristan trud objasnjavati nekome tko nece shvatiti. Odustajem

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3LI

Citat: 9A2JK  u 16. Veljača 2019, 09:00:15

A tak, pa zakaj bi onda netko od radio-amatera bio član HRSa ??

9A2JK

Citat: 9A3LI  u 25. Veljača 2019, 22:26:27
Citat: 9A2JK  u 16. Veljača 2019, 09:00:15

A tak, pa zakaj bi onda netko od radio-amatera bio član HRSa ??
Zbog svega kaj piše u Statutu HRS-a, a posebno u
članku 10.  stavak 5.

''zaštita amaterskih radijskih komunikacija,
a posebno frekvencija namijenjenih radioamaterskoj službi
''

Ništa od toga NIJE SERVIS.
Servis ima cjenik po kojem naplaćuje usluge.

73
Martin 9A2JK

9A3LI

Citat: 9A2JK  u 26. Veljača 2019, 08:07:59

Zbog svega kaj piše u Statutu HRS-a, a posebno u
članku 10.  stavak 5.

''zaštita amaterskih radijskih komunikacija,
a posebno frekvencija namijenjenih radioamaterskoj službi
''

Ništa od toga NIJE SERVIS.
Servis ima cjenik po kojem naplaćuje usluge.

Zaštita ??????
A od koga to treba zaštita? Onih luđaka po repetitorima?
Po 9A ne vidim neku zaštitu, zapravo meni svejedno ne koristim ih.
Ali kad dođe vrijeme da neka telekom industrija baci kanđe na amaterske bandove
nema tog HRSa koji će ih zaštititi.
nego, u cijenu članarine je valjda uračunat neki servis, npr. potvrda o članstvu radi HAKOM dozvle
ili sam malo neinformiran pa ni to više ne treba!?
Nekad su to slali u papirantom obliku, sad je i to prevelika tlaka, previše posla, valjda.

PS
Aha, veliš ti nije servis

Citat: 9A2JK  u 19. Veljača 2019, 19:30:50
Svega ima na web stranicama našeg saveza.  8)

Npr. oni koji su platili članarinu, trebali bi moći preuzeti
Prijedlog pozivne oznake u PDF formatu, sa ovih stranica.
(Iz menija SERVISI – HRS e-Usluge)

73
Martin 9A2JK

9A2Z

Citat: 9A3IV  u 15. Veljača 2019, 23:09:09
Martine, naravno da nemaš pravo ocjenjivati rad kolege s kojim radiš. S obzirom da radiš u HRS-u mislim da si u sukobu interesa kad govoriš o ocjenjivanju kolega i radu HRS-a općenito.

Ja, vidiš, ne radim u HRS-u. HRS je servis radioamatera. Kao općina, gruntovnica, bolnica, škola, da ne nabrajam dalje. Oni su servisi građana. I građani imaju pravo komentirati, hvaliti ili žaliti se na rad tih ustanova. Pa se tako ne samo ja, nego svi radio amateri smijemo žaliti ili hvaliti rad udruge u koju smo učlanjeni.

Poslodavac ako želi, može uzeti u obzir naše primjedbe. Pa će to utjecati na status ili plaću onog na kog se žalim ili kog hvalim.

Damire, slažem se sa tvojim mišljenjem. HRS je servis za nas radio amatere jer preko HRS-a ostvarujemo, dobijemo sve što nam treba.
Svi radio amateri MORALI BI BITI ČLANOVI HRS-a jer, radioamater bez te institucije nije radioamater.
Po mojemu mišljenju Statut HRS-a morao bi se pod hitno "doraditi" prema postojećoj situaciji u društvu. Svi radio amateri morali bi biti članovi HRS-a a radio kluba tko to želi biti ako ima još interesenata za te NEAKTIVNOSTI u pojedinim radio klubovima. Neću pisati što se radi (ne radi) u tim radio klubovima i kako se oni financiraju svi to znamo. Najgore je što neki radio klubovi ne plaćaju članarinu HRS-u koju su dobili od svojih članova tako da se ne zna koliko članova ima taj radio klub. Taj novac se troši u neke sumnjive svrhe. Pojedinci u tim radio klubovima koriste radio uređaje, pojačala i antenske sisteme u natjecanjima za svoje pozive oznake i naravno tu su uvijek dobri rezultati u natjecanjima. 
Može se slobodno konstatirati da radio klubovi više nisu temelj radio amaterizma i da se HRS mora prilagoditi momentalnoj situaciji u društvu sa promjenama na korist nas radio amatera.

++ 

9A2JK

Citat: 9A3LI  u 26. Veljača 2019, 08:39:59

Zaštita ??? ???
A od koga to treba zaštita? Onih luđaka po repetitorima?
Po 9A ne vidim neku zaštitu, zapravo meni svejedno ne koristim ih.
Ali kad dođe vrijeme da neka telekom industrija baci kanđe na amaterske bandove
nema tog HRSa koji će ih zaštititi.
Frekvencije se dodjeljuju temeljem ITU Radijskih propisa.
ITU Radijski propisi se mijenjaju svakih nekoliko godina na
svjetskim administrativnim radijskim konferencijama.
(Uostalom zato mi neke naše opsege nazivamo WARC bandovi).

Radioamatere na ITU konferencijama zastupa IARU.
Važni argumenti kojima IARU nastupa su broj članova i
korištenje frekvencija.

HRS je član IARU-a. Što više članova HRS-a, to su jači
argumenti IARU. Kao na izborima, svaki glas se računa.

Frekvencije – ''use it or lose it''. Radite veze. Ako ne može
na ''starinski način'' probajte FT8.

73
Martin 9A2JK

P.S. To što je naziv menija SERVISI ništ ne znači.
Moglo se zvati DOKUMENTI ili MARTIN, baš svejedno.

P.S.2
Statut HRS bi trebalo mijenjati. Npr. treba promijeniti znak HRS-a.
90-ih godina to je bilo OK, sad više nije. Znak HRS više liči na
značku inspektora neke državne agencije nego na znak radioamaterskog
saveza. Ali, Statut se neće promijeniti sam od sebe i dok god
vrijedi trebamo ga  poštovati. U klubove i Savez smo se učlanili
dobrovoljno, a poštovanje Statuta je obavezno.

9A8A

Pozdrav !

Samo da Vas podsijetim da smo vec jednom pokusali mijenjati Statut HRS-a i omoguciti direkno clanstvo ali nam je Ured za opcu upravu odbio Statut?!
Na zalost promjene nisu moguce sve dok se ne promijeni Zakon o tenickoj kulturi ( https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1993_08_76_1549.html ).
U njegovom clanku 25, izmedju ostaloga,  pise:

- Savezi tehničke kulture osnivaju se na području Republike kao nacionalni savezi udruga tehničke kulture.

Sto znaci, da se pojednici uclanjuju u udruge, a udruge u Saveze. Sve dok se to ne promijeni stanje ce ostati isto.
Vjerojatno ima jos ogranicavajucih uvjeta u Zakonu o tehnickoj kulturi oko toga ali ja, kao laik, to nisam nasao..hi
Druga je mogucnost je da se HRS promijeni u HRK (Hrvatski Radio klub)..?
Ali ne vjerujem da ce biti sto od toga...

Kako rade klubovi na terenu je drugo pitanje?
Neki dobro, drugi jos bolje, a neki nikako  ???

73
Mark

9A2JK

Mark, naravno da imaš pravo kad se radi o promjeni Statuta
u dijelu izravnog članstva.

Međutim, postoje i drugi dijelovi Statuta koje bi trebalo mijenjati.
Na primjer članak 6. koji govori o znaku Saveza.

Znak bi trebalo mijenjati, tj. prilagoditi duhu vremena.
Postojeći znak više liči na značku inspektora neke državne
agencije nego na znak radioamaterskog saveza.
90-ih je to bilo potrebno, sad je, u najmanju ruku, kontraproduktivno.

Prijedloge, jako dobre, smo već vidjeli na ovom forumu.
Ako nekoga zanima, neka malo pretraži forum.

73
Martin 9A2JK

9A2Z

Sve je točno što si napisao Mark. Ali taj zakon je od 1993 godine, odnosno, 26 godina je na snazi taj famozni članak 25. 
U međuvremenu promijenilo se puno toga a zakon ostao isti i članak 25.  :-\
Po sada važećem zakonu radio amater ne mora biti član radio kluba a time i HRS-a
Zbog HAKOM-a HRS se odrekao radio amatera i članarine.
Sve je manje novaca za financiranje raznih udruga.
Puno radio klubova "preživljava". Jedan po jedan će po lako nestajati na žalost.
Mislim da su u HRS-u potrebne pod hitno neke "reforme" za bolju budućnost  :)
++

9A8A

Pozdrav !

Da, trebalo bi poraditi da tome znaku? Ali to je onda hrpa problema?
Najlakse ga je zamijeniti  drugim ali onda treba mijenjati te sve banere koje koristimo i ostalo, a to nece bas biti jeftino?

Stef (9A2Z), zakone donosi SABOR, mi, tu bas ne mozemo uciniti puno?
Ne vjerujem da ce HZTK tu nesto napraviti jer je njima dobro ovako?
Mozda da svatko pise svojemu zastupniku u SABOR-u pa da se pokrene inicijativa za promjenom zakona?

73
Mark

9A5HZ

Pozdrav!
Na ovim stranicama već smo skoro došli do rješenja znaka ali je tu stalo zbog procedure izmjene STATUTA. No i to se može ako postoji volja.
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A3LI

Citat: 9A2Z  u 26. Veljača 2019, 10:12:22

Može se slobodno konstatirati da radio klubovi više nisu temelj radio amaterizma i da se HRS mora prilagoditi momentalnoj situaciji u društvu sa promjenama na korist nas radio amatera.

++

Citat: 9A2Z  u 26. Veljača 2019, 22:18:11

Puno radio klubova "preživljava". Jedan po jedan će po lako nestajati na žalost.
Mislim da su u HRS-u potrebne pod hitno neke "reforme" za bolju budućnost  :)
++

Sa Štefom se obično razilazim u mišljenjima ali ovaj puta se slažem sa njim u potpunosti. 
Evo baš gledam HRSov SERVIS /hrs-e-usluge/ i vidim da nema linka za skidanje potvrde o članstvu.
Dakle nisam platio članarinu, OK.
E sad, članarinu sam platio prije dva tjedna (malo zaboravio), klubu naravno, i tu je kvaka 25,
da bi moje novce za članarinu netko tko ima pristup računu prebacio na račun HRSa, taj mora uzeti slobodan dan i u banci
napraviti taj transfer. Kako svih, možda deset članova ne plati isti dan/mjesec tako ta osoba mora
pričekati par mjeseci da se novci skupe jer svaki tjedan ići u banku to provjeravati nema smisla.
Naravno, zaboravih napomenuti da klub postoji samo na papiru, kao udruga građana.
I onda netko kaže da se takvim sistemom prikupljanja članarine HRS brine za opstanak klubova, ma dajte si pameti.
Da je HRSu imalo stalo do klubova onda bi HRS našao način kako da se na njihov račun uplati članarina
pa od npr. uplačenih 200KN HRS dio zadrži za podmirenje svoje članarine a ostatak da uplati na račun
radio kluba u mjestu boravka člana. To bi se zvalo brigom za radio-klubove i njihov opstanak.
Ima HRS profesionalca koji bi taj posao obavio malim prstom lijeve ruke, nije valjda da bi morali zaposliti još par desetaka ljudi.
(možda penzionere na 4 vure?? )  ;D
I tako ja malo bolje pogledam famozni SERVIS zvan još i /hrs-e-usluge/ pa vidim da su me već prebacili
u drugi klub i više nisam u onome od kojega (valjda) dobivaju moju članarinu.
Zanimljivo  ;D ;D

9A3TY

S obzirom da je predsjednik otvorio JAVNU raspravu o planu rada i financijskom planu koja se ponovno vodi iza zatvorenih vrata (i ponovno nakon što je ZTK već odlučila što će financirati pa je odlučivanje zastupnika po ovoj temi potpuni nonsens) mislim da bi bio red da se barem JAVNO objave materijali.
Ako ništa drugo a ono da se narod malo nasmije.

Npr :

Za obradu rezultata domaćih KV i UKV natjecanja izrađena je posebna aplikacija koja u realnom vremenu vrši obradu rezultata koji su trenutno vidljivi na našim stranica.

ili

U stručnom časopisu za radioamatere pod nazivom Radio HRS objavljuju se najnovija dostignuća iz
radio komunikacija za radioamatere, članci o gradnji elektroničkih uređaja za radioamatere, promjene
zakonskih propisa, tekstovi vezani uz djelovanje i rad radioamaterskih udruga, rezultati natjecanja i
članci kojima se informira članstvo o radu Saveza.

ili

Stručna služba pruža
potporu tijelima upravljanja i nadzora Saveza kao i svim udrugama koje su članovi Saveza. Težišno
pružanje pomoći očituje se kroz:
- Pomoć udrugama oko izrade normativnih akata
- Pomoć oko organizacije i realizacije programskih aktivnosti,
- Pomoć udrugama oko izrade projekata za sufinanciranje projekata na temelju natječaja
- Izvještavanje udruga o promjenama zakonskih regulativa iz područja djelovanja Saveza
- Izvještavanje udruga o donošenju odluka IO na svojim sjednicama
- Stručna služba na dnevnoj bazi provodi i koordinira svim aktivnostima Saveza, organizira provedbu,
prati provedbu, daje podršku te izvještava članstvo i sve dionike o aktivnostima Saveza.

A ako niste znali za naučiti djecu lov na lisicu najbitniji su vam repetitori :

Uređaji i oprema Hrvatskog radioamaterskog saveza koji su potrebni i za održavanje kampova, odnosno za obuku djece i mladih, najvećim dijelom su montirani na objektima tvrtke Odašiljači i veze

Ono što se može iščitati iz onog "najvećim dijelom" je i da HRS, u biti, osim repetitora nema ništa.

Ukratko, tako nam dobro ide da stvarno ne znam zašto nije uzet plan rada za 2019. i napravljen Search-And-Replace 2019 u 2020.
(Ili možda jest?  ;D )

73 de Ivo, 9A3TY