• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A6NDD  u 28. Prosinac 2019, 18:46:15
Koliko HRS ima članova (bolje, koliko klubovi učlanjeni u HRS imaju članova...)? Koja je od njih korist za Državu ili HAKOM? Imaju samo "štete" od nas jer se moraju bakčati i sa nama i trošiti svoje vrijeme... Možda to što neke "više" frekvencije koristi mali broj članova govori o "tehnološkom" napretku samog članstva? A na kraju svega koncesije za 5G mrežu ipak donose profit...
Naravno, svatko ima pravo baviti se onim dijelom što voli, ali treba podržati i druge da se bave onim što oni vole u ovom hobiju. Dakle, 9cm band ne treba 10tak amatera koji rade na tom bandu nego ga trebaju svi radio amateri u 9A i to je po meni jedini ispravan stav. Isto tako treba podržati i one koji rade na i na 135kHz kao i one što rade na 241GHz, pa makar i jednih i drugih ne bilo više od 3-4. Ako ćemo mi sami sebe vrednovati po tome koliko nas ima na kojem bandu, onda nećemo ni kod drugih proći bolje. Ja se samo nadam da će HRS odlučno reagirati po ovom pitanju, jer sutra se to može desiti sa nekim drugim bandom...

73
Apsolutno se slažem sa gore rečenim.

Ako dođe do oduzimanja dijela frekvencija u korist 5G mreže, onda to neće biti samo u Hrvatskoj. 
To će biti mnogo šire (iz posve ''banalnog'' razloga – proizvodnja 5G opreme).

Drugo, HRS tu ne može baš ništa. Opet iz posve ''banalnog'' razloga. 
HRS zastupa premali broj korisnika u odnosu na broj budućih korisnika 5G mreže.

Moj konačni komentar je isti kao i prijatelju ''koji nikad ne zove CQ'', a žali se
kako nikoga nema na bandu. Počnite konačno zvati CQ. Na bandu.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6NDD

Ja mislim da HRS može nešto, samo ako se to napravi na pravi način. Do sada je HRS imao dobru suradnju sa HAKOMom, pa zašto ne bi imao i dalje...
Zakoni i pravilnici nisu stvari za "inženjere" ili laike... koliko god mi dobronamjerni bili. Tu su ipak na svom terenu pravnici, a mi među radioamaterima imamo najmanje jednog sveučilišnog profesora prava. Možda ne bi bilo loše kontaktirati takvog čovjeka i da on uz pomoć stručnjaka za tehnička i stručna  pitanja odradi ovu, ali i druge javne rasprave... U drugim državama se isto radio amateri bore sa ovakvim stvarima, pa nije loše pogledati niti preko "ograde" i vidjeti što i kako oni rade...
Među članovima u HRS sigurno ima stručnjaka, kao i u stručnim tijelima HRS, samo je pitanje organizacije i dobre volje... a tu smo izgleda najslabiji.
Pozdrav svima i toliko od mene, da ne tušim temu dalje... izgleda preveć vremena na godišnjem... tko će me trpjeti kada za 30-tak godina dođem u mirovinu  8)

73

9A2JK

Citat: 9A6NDD  u 28. Prosinac 2019, 19:55:55
.. tko će me trpjeti kada za 30-tak godina dođem u mirovinu  8)
Sad vidiš kak je to.  ;) :D

73 i sretna nova godina svima (nova sa malim slovom n !)

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

E Adame, stvarno si vidovit.

Citat:...I kaže još vidoviti Milan da će se na forumu oglasiti izvjesni 9A2JK koji će slavodobitno izjaviti kako je korisno biti član HRS-a jer da njema HRS-a tko bi branio područja koja imamo....

A na sve napisamo u diskusiji, i kontraverze, i vrijeđanja (na sreću u košu), i gluposti, i pametne prijedloge (ipak ih je bilo), Martin uvijek ima odgovor kojem se pridružujem:

Citat:Apsolutno se slažem sa gore rečenim.

Nakon što prođe slavlje možda malo "za ozbiljno", bez ironije rezimiram sve dobro u diskusiji i ono ostalo...

Sretna Nova godina svima (s veliko N).

9A6WW

Pozdrav,
Obećao sam da ću nešto napisati nakon slavlja i praznika, pa nemojte zamijeriti ako to i činim. Ispalo da je tekst malo duži...

Započnimo od HZTK. U diskusiji je HZTK bio spomenut kao relikt prošlosti.

Zakonom o tehničkoj kulturi HZTK je definirana kao "Hrvatska zajednica tehničke kulture osniva se kao najviše nacionalno tijelo tehničke kulture čija je
djelatnost od značenja za promicanje svekolike tehničke kulture u Republici Hrvatskoj".

Istom zakonom propisuje se i osnivanje županijskih i gradskih ZTK, ali i saveza udruga tehničke kulture, a to znači i HRS-a:  "Nacionalni savez tehničke kulture osniva se ukoliko na području Republike Hrvatske djeluju najmanje tri udruge tehničke kulture istog područja (grane) tehničke kulture. U jednom području (grani) tehničke kulture može se osnovati samo jedan nacionalni savez tehničke kulture."

Znači, i HRS je propisan zakonom, i dapače, zakon mu daje monopol, odnosno, prema tom zakonu, u Hrvatskoj može postojati samo jedan savez radioamatera. Sve je to već prije u par postova napisao Mark, no neka bude kao uvod za priču o HZTK. 

Zašto "ne" za HTZK i ostale ZTK? Razlog je jednostavan. Već navedenimm zakonom propisana je i slijevanje budžetskih sredstava (od igri na sreću i ostalih) u HZTK. Otprilike 50% ovih sredstava istopi se na sam rad HZTK, a tek ostatak stigne do članica (saveza) Iznosi o kojima govorim variraju iz godine u godinu,  cca 16.000.000 kn od kojih otprilike 8.000.000 nestane u HZTK. Slično je i s županijskim i gradskim ZTK (npr. Međimurska županija - za transfere ostaje cca 90.000 kn od 135.000 - u radio-klubu završi različito iz godine u godinu, npr. 1917. godine 6.600 kn).

Tu je razlika u usporedbi s "običnim" neprofitnim udrugama građana, koje sredstva dobivaju direktno iz budžeta bez isparavanja putem do njihovih računa. Krovne udruge su jako skupe u Hrvatskoj.

Mi smo siromašna zemlja siromašnih građana, i to i jedan od razloga (između ostalih) zašto postoje radio-klubovi. Ne mogu si svi priuštiti skupu opremu i njeno održavanje i to financirati iz vlastitih siromaških prihoda.

Znači, klubovi trebaju injekcije "odozgo" i donacije za svoj rad, jer ga sami članovi u većini slučajeva ne mogu financirati (kako je to uobičajeno u bogatijim zemljama), i tu je problem od kojeg ne možemo pobjeći.

Gdje je tu HRS u tom cijelom lancu budžet-hztk-klubovi-članovi ? Od 675.000 kn dobivenog od HZTK, odnosno 913.000 sveukuno s ostalim prihodima (180.000 kn članarine), na troškove pogona ode 380.000 kn. Ostatak  ode uglavnom na kampove za mlade (200.000 kn) i ARG natjecanja. Sve ostalo su sitnice.

Ne kritiziram. HRS tu još ima dobar omjer prema nekim drugim udrugama.

Klubovi ne mogu računati na financijsku pomoć HRS (nekad u prošlosti su mogli). Sva stredstva klubova dolaze uglavnom od lokalne ZTK, te pomoći iz kase gradova i županija.

Pitanje je koliko je HRS s raspoloživim sredsvima mogao postići više. Možemo diskultirati da li je više trebalo ono što je napravljeno ili nešto drugo. Npr., meni repetitori ne znače ništa, ali se ne bunim ako to nekome koristi. Ja sam reagirao samo zato jer me zasmetalo nepotrebno hvaljenje nekim virtualnim uspjesima i deklarativnim dostignućima. Radije napišimo "koliko love toliko i muzike".  No neke stvari se mogu i bez novaca, ali su ipak propuštene (npr. zaštitita radio-amaterskih frekvencija, kao što je napisao Adam).

Da li HRS kao krovna udruga ili centralni radioklub (fizičkih osoba)? O tome sam sve napisao i neću se ponavljati. Može ostati i krovna udruga, ali onda riješimo kontradikcije u dokumentima HRS, a ne da na jednom mjestu govorimo o članovima kao klubovima, a drugdje kao fizičkim osobama (npr. Pravilnik o članarini i doprinosu). I naravno, poštujmo ustav i omogućimo da se svatko može baviti radioamaterstvom bez obzira na članstvo u nekoj udruzi. Ako se to riješi, HAKOM nema nikakvog razloga da povjerene poslove oko predlaganja pozivnih znakova "makne" iz domene HRS.

Osim primjera gdje su nacionalne udruge centralni radio-klubovi, imamo i takvih gdje je nešto slično ko kod nas (npr. ZRS).

A za kraj još nešto. U statutu HRS ima taksativno naveden niz točaka kao ciljeve saveza (od promicanja tehničke kulture, preko odgoja mladih do promicanja domoljublja i zaštite okoliša), nedostaje jedna najbitnija, a to je da smo zajednica građana koji su se prvenstveno udružili da se mogu baviti zajedničkim hobijem, radio-amaterstvom. Zvuči li to previše banalno ? Ili ljepše zvuči ako samo navodimo neke više ciljeve ?

73 Zvonko

9A3TY

Citat: 9A6WW  u 08. Siječanj 2020, 14:51:48

Gdje je tu HRS u tom cijelom lancu budžet-hztk-klubovi-članovi ? Od 675.000 kn dobivenog od HZTK, odnosno 913.000 sveukuno s ostalim prihodima (180.000 kn članarine), na troškove pogona ode 380.000 kn. Ostatak  ode uglavnom na kampove za mlade (200.000 kn) i ARG natjecanja. Sve ostalo su sitnice.

Ne kritiziram. HRS tu još ima dobar omjer prema nekim drugim udrugama.

Klubovi ne mogu računati na financijsku pomoć HRS (nekad u prošlosti su mogli). Sva stredstva klubova dolaze uglavnom od lokalne ZTK, te pomoći iz kase gradova i županija.

Da se nadovežem na ovo ...
U usvojenom financijskom planu za 2020. stoji 150.000 kn za radioamaterske kampove za djecu i mlade.
Ako radi jednostavnosti podijelimo 100.000 kn koji će se transferirati organizatorima (njih 5) imamo 20.000 kn troška po kampu.
Prema objavljenim izvješćima vidimo da se organiziraju za cca. 20 polaznika. Dakle, 1000 kn po polazniku.
Ima li to smisla? Da li je itko napravio cost-benefit analizu? Zamislite koliko bi djece tijekom pet mjeseci punog radnog vremena moglo saznati svašta o radioamaterizmu da imamo jednog jedinog educiranog nastavnika koji bi imao neto plaću od 11000kn. Ili od dva sa neto plaćom od 5500kn. A zamislite da se još uključi i tajnica i tajnica tajnice pa održe koje predavanje. Ne moraju ići daleko. Ima poprilično osnovnih škola u Zagrebu. A putni troškovi su im ionako (pre)plaćeni.
Možda netko ima ideju za još bolji način za potrošiti tu lovu ali meni se čini da bi ciljevi navedeni u službenim HRSovim dokumentima ovako bili puno bolje ostvareni. 

A s obzirom da se (naravno) kamp ne može održati a da ga ne posjeti netko od glavešina eto ti još 12.000 kn putnih troškova. Pa još 19.394 kn troškova "internet/telefon/pošta/grafičke usluge". Valjda koriste satelitski telefon i internet kad je toliko skupo. Ja imam flat telefon i internet za 150kn mjesečno. A 5x20 karata terena sigurno ne košta 18.000 kn. Bar ne kod nas u Zadru.
Nabavlja se i oprema. Za 10.000 kn. Ali (naravno) nikad nećemo saznati koja je to oprema niti će drugima biti na raspolaganju jer je popis opreme zamislite - tajna (iako to nitko nikada službeno nije proglasio tajnom). A siromašni klubovi nek se snalaze i traže tko će biti dobra duša i posuditi ARG prijemnike da bi im klinci mogli sudjelovati na natjecanju.

73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Postoje u Hrvatskoj koliko toliko uspješni modeli rada sa mladima.
Ono što sam ja zapazio kao zanimljivi pristupi su rad sa mladima u RKP u Pazinu i rad u Zagrebu u srednjoj školi Ruđer.
To su dva kompletno suprotna pristupa pa daju i takve rezultate.

Evo Pazinjani imaju iz godine u godinu sve kvalitetnije radionice, zanimljiva predavanja, recimo...prate trendove ALI, oni se bave čistim STEM-om uz malo ARG-a.
Nikad od te ekipice radioamatera. To je super za te polaznike, program je zanimljiv i za starije. Nije mi samo jasno kako to ne dignu na veću razinu. Treba tu malo menadžerskog pristupa gdje se to treba održati u većim i kvalitetnijim prostorijama uz financiranje tvrtki koje traže takve profile radnika u Istri. Tako obrazovanih radnika, sa srednjoškolskom spremom traže u Istri sa povećalom.... Dakle, trošenje sredstava namjenjenih radioamaterizmu u ovom smislu je neproduktivno. Rezultati su vidljivi, tj. nisu vidljivi jer nema novonastalih radioamatera iz tih kampova i radionica. Bili bi daleko uspješniji da se prebace samo na STEM područje.

Suprotno gore navedenom, u Ruđeru je pristup puno smisleniji.
Imaš srednjoškolce u školi, ne trebaš trošiti za struju, grijanje, vodu, prostorije, čišćenje, prijevoz djece i sve ostalo što inače moraš.
Djeca su pod nadzorom u školi, možda čak i izvan nastavna aktivnost i svi profitiraju. I djeca, i škola i roditelji i radioamateri.
Svake godine održi se tečaj, položi 30 tak djece od kojih će valjda ostati dvoje troje koji će ostati u hobiju.
E tu se isplati ulagati novce radioamatera. Stanica i klub su u školi, antene vidim na krovu, svako malo jedan dipol više i to je to...
Znači da se može.

E sad, nije mi jasno, naravno ako postoji interesa, zašto se takav model ne preslika u druge škole?
Da li bi to tajnica trebala gurati? Mislim da bi upravo ona.
Postoji u Zagrebu nekoliko škola u kojima bi se mogao primjeniti ovakav model.
Postoji, siguran sam i u ostatku Hrvatske.
Pa eto, podijelite taj novac nekome tko će na taj način stvoriti nove snage....

QV

9A4DC

Bravo Adame.
Cestitke Pazinu,RBZu,Bracu,Kastelima i drugima koji tu i tamo uspiju nesto s klincima.
Nazalost,mi u JN74OC jedva da mozemo ponesto ponekad analogno napravit s klincima iz 2 OS (na Poluotoku i preko puta tzv Hotela IZ,ko zna mikro lok zna o cem se radi), al nazalost nemamo ni 1 operatora A razreda koji zavrsio ETF a ima 2slovni znak i 40ak god ham iskustva tj 30ak god profi iskustva kao dipl.ing informatike i da ima nekog u obitelji kao profu s 30ak god iskustva u nekoj skoli u blizini,tj ima pedagosko zvanje. Da uvede radioamaterizam medju te jako zainteresirane mlade u svojoj skoli.
Zalost ekipa,a sto cemo,nastavimo pisat na forumu,dica to i citaju.
Vy 73 de 9a1bst

9A8A

Pozdrav !

Zvuci nevjerojatno ali postoji jedan klub koji funkcionira na sasvim drugom sistemu nego ovi sadasnji?
Nas nekolicina, osnovala je Radioamatersku udrugu "KAJ" koja se bavi iskljucivo nasim hobijem (radioamaterzimom). Funkcioniramo tako da sami sve placamo i od drzave i lokalne samouprave ne trazimo nista! Cak se nismo niti uclanili u HZTK, a i necemo jer nas to ne zanima. Uclanili smo se u HRS zbog QSL biroa i zbog toga jer HRS smatramo vrhovnom radiomaterskom udrugom preko koje smo i clanovi IARU..
Sastanke i druzenja organiziramo po potrebi (vecinom se dogovaramo MAIL-om), javljamo se u natjecanjima pod svojim pozivnim oznakama, a i klub je povremeno aktivan kao 9A1KAJ.
Uglavnom, nikome nismo nista duzni, ne trebamo trositi tone papira da bi dobili nekakav novac pa onda opet opravdavali kuda smo potrosli taj novac, nemamo prostorije jer nam ne trebaju i, za sada, nam sasvim dobro ide! Nadamo se da ce i dalje tako  ;D

73
Mark, RU KAJ

9A4DC

Mark koliko ja poznam tebe a i ovo sto si tu napisao radi se o "iskonskom ham spiritu". Moj jedini komentar na to je GL YL-ke ET OMS-i! (osobno a i mi iz bsta vam necemo nikad smetat i ak mozemo cemo i pomoc.Osim ak vas cujemo u ctestima u istoj kat,e a onda se zna-"nes nesrico,hahaha" ).
Mark,VY GL
(ps-i da,zivot nije prekratak za qrp,hehe)

9A6WW

Mark,

Čestitam. Nisam znao, novost za mene ma kak god bili blizu.

Mislim da buš se složil z menom da takši klub treba malo bogatejše člane. A mi siromaki bumo navek nekog nekaj prosili. Nije opravdanje, da se mam razmemo...

Ajd da se pređem na standardni jezik da me svi razumiju.

I ja želim biti član udruge u kojoj su meni slični. Operatori, istraživači propagacija, elektronički istraživači i inovatori (u staroj terminologiji "konstruktori'), i da to bude primarna i interes zadaća našeg udruživanja. Ako usput našom djelatnošću možemo doprinjeti nekome ("široj društvenoj zajednici"), super.

Ja ne želim biti usputni član organizacije koja je primarno orjentirana na profesionalnu pedagogiju, rmzo, itd., a naše osobno veselje koje nalazimo u našem hobiju, istraživačka znatiželja,  nije pametno isticati. Nego se, kak mi tu velimo, moramo navek nekome pripicuknuti da opravdamo našu svrhu postojanja.

Imamo u HZTK i masno financiranu udrugu pedagoga tehničke kulture pa neka se oni time bave, i još masnije financirane državne mreže za opasnost koje za nas ne žele čuti. Jagma i podjela plijena.

Ako netko zamoli za pomoć, siguran sam da nitko od radioamatera neće odbiti, ali molim priznajmo iskreno što je naš hobi, koliko to god egoistično zvučalo. Za sad se skrivamo iza davno umrlih političkih fraza i floskula.

Mark, iskreni good luck klubu!

Zvonko

9A3R

Citat: 9A8A  u 10. Siječanj 2020, 06:55:09
Pozdrav !

Zvuci nevjerojatno ali postoji jedan klub koji funkcionira na sasvim drugom sistemu nego ovi sadasnji?
Nas nekolicina, osnovala je Radioamatersku udrugu "KAJ" koja se bavi iskljucivo nasim hobijem (radioamaterzimom). Funkcioniramo tako da sami sve placamo i od drzave i lokalne samouprave ne trazimo nista! Cak se nismo niti uclanili u HZTK, a i necemo jer nas to ne zanima. Uclanili smo se u HRS zbog QSL biroa i zbog toga jer HRS smatramo vrhovnom radiomaterskom udrugom preko koje smo i clanovi IARU..
Sastanke i druzenja organiziramo po potrebi (vecinom se dogovaramo MAIL-om), javljamo se u natjecanjima pod svojim pozivnim oznakama, a i klub je povremeno aktivan kao 9A1KAJ.
Uglavnom, nikome nismo nista duzni, ne trebamo trositi tone papira da bi dobili nekakav novac pa onda opet opravdavali kuda smo potrosli taj novac, nemamo prostorije jer nam ne trebaju i, za sada, nam sasvim dobro ide! Nadamo se da ce i dalje tako  ;D

Mark dobro došao u klub.
Ja znam još jedan takav klub koji postoji već 12 godina i okuplja preko 25 članova iz cijele Hrvatske. Svi članovi plaćaju klupsku članarinu (oko 20-25 kn, a poneku godinu i 0,00 kn - nula kuna) , a samo neki plaćaju h**ač HRS-u  ;)
Nema papira i troškova za struju, vodu, komunalije i sl. Bavimo se svojim hobijem i ničim drugim.
Trošimo samo svoje pare i opremu.

73, Rudy 9a3r

9A6WW

Pozdrav Rudy,

Samo primjedbe tehničko-forumaške naravi.

Citirao si cijeli Markov post nepotrebno, a citati bi trebali služiti za highliht par linija ili rečenice (puno njih osim tebe radi isto!).

Ne bih to niti spominjao, iako me malo nervira kod čitanja (a troši i neke KB na serveru), ali propustio si poantu: navesti koji je taj tvoj klub.

73 Zvonko

9A3TY

Citat: 9A3R  u 13. Siječanj 2020, 17:02:50
Nema papira

Jel može dodatni info kako je moguće da (legalno) postoji klub i da nema papira?
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Ako imaš dobrog tajnika kluba onda nemaš papira.
Što je tajnik bolji to je papira manje.