• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat: 9A2Z  u 25. Prosinac 2019, 13:40:01
Niti jedan post od članova HRS-a nije obrisan. Sve je pod kontrolom moderatora i to je u redu   :)

++

zczc

Ne razumjem baš gore napisano, brišu se postovi od ne članova HRSa, kako su onda prošli
registraciju na forum ako nisu članovi HRSa?

nnnn

9A3IV

Istina je da se postovi brišu. Obrisan je moj i obrisan je post od 4qv. Sve jučer, negdje od 19 do 21 sat.

Ako administrator misli da su neprikladni i obrisao ih je, ja se ne bunim. Pristupanjem forumu pristao sam na pravila foruma, sviđala mi se ili ne
SVE ILI NIŠTA

9A6WW

Štef,
Citat:Niti jedan post od članova HRS-a nije obrisan.

Točno, jer član HRS niti ne može napisati post na ovom forumu. Logiranje pod klubskim znakom je zabranjeno. No ako si mislio na doprinositelje HRS, da. Naime, ja plaćam "doprinos" HRS i moj post je nestao.

Ali ne bunim se. I sam sam u postu napisao da ga pišem i pod cijenu da bude obrisan. I poručio moderatoru da se neću ljutiti ako to i učini.

Naime, posumnjao sam u zdrav razum nekih koje jedan post pohvale kao vrh mudrosti, a onda u daljem tekstu, koje li demagodije, pišu suprotno.

Ne smije se "ad hominem", ali nekima izvrtanje činjenica služe za ruganje logici svake razumne diskusije.

73

9A6XX

Pozdrav svima,
samo želim reći da mi nije do kraja jasno zašto su postovi maknuti, ali svakako svima preporučujem da ih pročitate - u košu su.
Hamradio.hr, kao i svi servisi će i dalje ostati otvoreni svima, bez obzira plaćao se članski doprinos ili ne. Barem kroz moj glas u IO i dok sam ja u IO.

Često se spominje pa bi samo htio napomenuti oko brojki. HZTK boli kiki koliko nas ima; 5, 50, 500 ili 5000. Njih, odnosno Ministarstvo koje financira HZTK zanima (uglavnom) samo rad s klincima u STEM području. Da li je ovdje 5 klubova ili 100, da li mi skupljamo QSLke, radimo conteste, brojimo DXeve, to njih NE ZANIMA. Mi nemamo potrebu objašnjavati HZTKi tko je ili nije platio članarinu/članski doprinos. Njih zanima tko će, kada i s kime odraditi neki program i to očekuju da se ostvari. Dakle, priče o fabriciranju brojki ili slično, zbog HZTKe, jednostavno ne stoji. I drugo, i sami smo svjesni da broj članarina i članskih doprinosa pada. Ali, sad će netko odmah skoknuti i reći da nam i to odgovara jer time tako održavamo vlast :-)

Dodat ću da HRS nije tamo neko mitsko biće. Odluke donose radioamateri koje jako dobro poznajete, Mark, dva Zlatka, Ivica, Željko, Hrle i Jerko, a te ljude su postavili vama bliski ljudi.
I dok će neki doživjeti onih mojih par rečenica kao hvalospjeve, ja sam htio samo skrenuti pažnju da se ipak nešto napravilo i/ili pokušalo napraviti. Ali, ako ste primjetili - napisao sam i da će biti jako teško u budućnosti održati i ovu razinu, pogotovo s obzirom na energiju, kritičnu masu i sve ostalo što je potrebno za rast i razvoj jedne zajednice.

Ne želim u ove dane sreće i veselja doljevati ulje na vatru, nadam se da će se u 2020. pojaviti neko novo lice, neka nova energija, jer nam to najviše fali.
Ja se odjavljujem iz ove teme, ako netko ima neko pitanje iz rada HRSa u koji ja imam uvid, može me pronaći na e-pošti.

Svako dobro svima!

73,
Hrle - 9A6XX

9A6WW

Hrle,

Citat:HZTK boli kiki koliko nas ima; 5, 50, 500 ili 5000. Njih, odnosno Ministarstvo koje financira HZTK zanima (uglavnom) samo rad s klincima u STEM području. Da li je ovdje 5 klubova ili 100, da li mi skupljamo QSLke, radimo conteste, brojimo DXeve, to njih NE ZANIMA. 

Ne sumnjam da je istina ovo što si napisao. Imamo i mi u klubu ljudi koji itekako rade s djecom (ardf, konstruktori, pa i mladi operateri). Mi to radimo zato da ih uključimo u naš hobi. Ali mi nismo plaćenici ministarstva ili hazeteke. I mi imamo svoje ciljeve u našem hobiju koji su drugačiji od toga što plaća ministarstvo.  I upravo zato jer, kao što si rekao, njih ne zanima što mi radimo, HRS niti ne smije ovisiti o NJIMA. Mi smo kakvi jesmo, bavimo se našim hobijem,  pa ako nas neko smatra korisnim, donacije su dobrodošle, ali nismo ničiji plaćenici.

Mi učimo djecu i što su to propagacije, hf, vhf, shf, dx-ovi, qsl-ke, dxcc, uživanje u rijekom qso, kontesti, ham-spirit... sve ono što i sami radimo i što nas same veseli.

Tu je 2bx apsolutno u pravu. Nasljeđe prošlosti, financijski tokovi koji služe ko alat kontrole poslušnika. Od ovog što dolazi od HZTK radioamateri (ne mislim tu na HRS) imaju jako malo koristi. Da samo usput spomenem kolko je naša "bratska" udruga cb-amatera dobivala donedavno od te iste hazeteke a koliko mi... valjda za STEM, kako ti kažeš.

Svako dobro svima!
Zvonko

9A2JK

U zadnjih nekoliko dana dosta je napisano u ovoj temi, od toga kako ništa ne valja do toga da ima i puno dobrih stvari,
a neke postove je moderator s punim pravom obrisao.

Pravih i konkretnih prijedloga kako nešto promijeniti na bolje bilo je jako malo, usuđujem se reći ništa. Kritiziranje kako
ništa ne valja, a bez pokušaja da se predloži kako bi se to moglo popraviti ne doprinosi ničemu dobrom.

Dajte prijedloge kako popraviti neku konkretnu stvar koja nije do sada valjala. Da raspravljamo o načinu poboljšanja.

Usput, forum je oduvijek bio otvoren za sve. Čitati ga može svatko tko ima pristup internetu, a pisati samo oni koji se 
registriraju.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A6XX  u 25. Prosinac 2019, 20:05:58
HZTK boli kiki koliko nas ima; 5, 50, 500 ili 5000.

Kad bi to bilo zaista tako onda bi ispalo da ne rade svoj posao kako treba i da krše ono što su napisali u svojim vlastitim dokumentima.
Uzmimo na primjer famoznu RMZO ili kako je god želite zvati. Da li istu možeš organizirati s jednim čovjekom? Možeš, na papiru. No tko bi ti povjerio bilo što da mu kažeš da imaš jednog jedinog čovjeka. Ta stvar jednostavno ne može funkcionirati bez kritične mase ljudi. I opreme. Ili jednom rječju resursa. To je ono što se ocjenjuje u točki A) Institucionalna sposobnost prijavitelja (Ima li prijavitelj dovoljno iskustva, uspješnosti, stručnosti i resursa za provedbu prijavljenog programa? ) Obrasca za vrednovanje programa.
Ako brojnost nije bitna zašto se traži da se navede u programima broj, dob, spol , način odabira, .. korisnika ?

Bacimo pogled na HRS-ove programe i pogledajmo kako zadovoljavaju prioritete u Pozivu HZTK za 2020. :

Prioritet 1) Cjeloživotno tehničko obrazovanje svih dobnih skupina, s naglaskom na djecu i mlade te učitelje i mentore tehničke kulture

Već godinama se domaća natjecanja na silu uguravaju u "cjeloživotno tehničko obrazovanje". Ne znam što vi mislite o tome ali meni se čini da ako netko npr. u atletici po cijele dane trči po stazi bez stručnog vodstva (npr. trenera) da se to ne može zvati obrazovanjem. Isto tako smatram i da organizacija KV, UKV, i dr. natjecanja u kojima se ne daje nikakva nova znanja ne mogu biti svrstana u "cjeloživotno tehničko obrazovanje".
Kad bi visoko plasirani natjecatelji video-dokumentirali svoj rad ili održali predavanja kako su postigli taj uspjeh ili kad bi HRS npr. organizirao predavanje poput Contest Akademije e to bi bilo nešto sasvim drugo. I kad bi to bilo dostupno svima a ne samo nekima (čitaj ZG) onda bi to bilo na nacionalnoj razini.

Osim toga, kao što je vidljivo iz teksta prioriteta, nije istina da se financiraju isključivo programi za djecu i mlade jer se taksativno navode "sve dobne skupine".

2)Smanjivanje   regionalnih   nejednakosti   u   Republici   Hrvatskoj   provedbom   programa tehničke kulture na državnoj ili regionalnoj razini i u suradnji s različitim dionicima

Biser HRSove prijave programa koji bi (kao) trebao smanjiti regionalne nejednakosti je financiranje OiV-a.

5)Uključivanje  socijalno  ugroženih  i  marginaliziranih  skupina  te  osoba  s  posebnim potrebama u programe tehničke kulture
Cilj ovog prioriteta je jačanje uključenosti socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina te osoba s posebnim potrebama u programe tehničke kulture.

Nemamo druge skupine osim slijepih? Što je sa starcima po domovima, što je sa djecom po đačkim i drugim domovima, što je sa malim područnim školama, što je sa .... Svima bi trebalo biti jasno da dok god se jednako vrednuje jedan polaznik tečaja u toploj prostoriji u centru Zagreba kao i jedan polaznik u sobičku izbušenom granatama i punom kanti za prikupljanje kiše da to nije pravedno.
I kako HRS nije sramota uopće spominjati slijepe nakon "rezultata" proteklih godina.

Mogao bih ja tako unedogled, ali neke stvari mi se toliko gade (poput one da ima za debelo potkožene izaslanike na konferencije i hamfestove a nema za svu djecu koja su se plasirala na međunarodno natjecanje) da mi kvare ove dane koji bi trebali biti ugodni pa ću jedostavno stati.   
73 de Ivo, 9A3TY

9A5ST

Onda?
Ima li koji predlog klubova , članova ...HRSa u javnoj raspravi?
Možemo li to doznat na forumu , ili već kako ?

73 de 9A5ST

9A8A

Citat: 9A5ST  u 27. Prosinac 2019, 17:35:00
Onda?
Ima li koji predlog klubova , članova ...HRSa u javnoj raspravi?
Možemo li to doznat na forumu , ili već kako ?

73 de 9A5ST

Pozdrav !
Ja (kao clan Skupstine i navodno "dopredsjednik") sam informiran da su bile dvije primjedbe ali o cemu se radilo nisam doznao ???
Mozda nas na kraju, netko, ipak informira?
Ili ce sve ostati u sferi nagadjanja?

73
Mark

9A4QV

Sfera nagađanja  ;D ;D ;D
U prijevodu sfera nagađanja bi bila kristalna kugla? Vidoviti Milan i tako to?

Evo kontaktirao sam vidovitog Milana i priupitao sam ga da li ćemo uskoro u Hrvatskoj izgubiti 9cm područje rada ilitiga 3400-3410 MHz?
I odgovara meni vidoviti Milan:

Pa kakva je situacija, vjerojatno hoćete.
Na stranicama HAKOMA traje e-rasprava a koliko vidim HRS nije uopće učestvovao u e-raspravi.
Nema nikakvih primjedbi na novu podjelu spektra od 3.4 do 3.6 GHz.
Izgleda da su radioamateri suglasni da 10 MHz na koje imaju pravo korištenja prepuste teleoperaterima za potrebe 5G mreže (2x 5MHz).
U e-raspravu koja je produžena do 20.01.2020. vjerojatno će se HRS ogasiti isto kao i u slučaju klasifikacije udruga, gdje nas nije bilo nigdje samo zato što netko tko to mora pratiti ne prati, nakon što rasprava završi.

I kaže još vidoviti Milan da će se na forumu oglasiti izvjesni 9A2JK koji će slavodobitno izjaviti kako je korisno biti član HRS-a jer da njema HRS-a tko bi branio područja koja imamo....

Da, kaže vidoviti Milan da moderator neće obrisati ovaj post.
Vidjet ćemo da li dobro vidi....

9A3SM

9A2JK

Koliko radioamatera u Hrvatskoj radi na 3,4 GHz?
Kokizmi nas sigurno neće spasiti od gubitka privilegija na korištenje dijelova radiofrekvencijskog spektra.

Jedan moj prijatelj, dugogodišni radioamater, (radi 99% CW i samo DX-ove), žali se kako ''na CW više nema
nikoga'', a već u drugoj rečenici kaže da nikad u životu nije zvao CQ. On samo ''lovi'' DX-ove.

73
Martin 9A2JK

9A6NDD

Citat: 9A2JK  u 28. Prosinac 2019, 13:58:30
Koliko radioamatera u Hrvatskoj radi na 3,4 GHz?

Stvarno lijepo pitanje od jednog radio amatera! Samo nažalost takvih je mnogo od nas malo... Nije niti čudo što smo tu gdje jesmo...  :'(

73 i NHF

9A2JK

NHF. Ne kod mene.

Nema glupih pitanja! Ima samo glupih odgovora!
Ako ne koristimo frekvencije, onda ih gubimo.
Onaj tko će nas zastupati sa stavom da nama trebaju neke
frekvencije, to može samo ako iza njega stoje korisnici.

73
Martin 9A2JK

9A6NDD

Koliko HRS ima članova (bolje, koliko klubovi učlanjeni u HRS imaju članova...)? Koja je od njih korist za Državu ili HAKOM? Imaju samo "štete" od nas jer se moraju bakčati i sa nama i trošiti svoje vrijeme... Možda to što neke "više" frekvencije koristi mali broj članova govori o "tehnološkom" napretku samog članstva? A na kraju svega koncesije za 5G mrežu ipak donose profit...
Naravno, svatko ima pravo baviti se onim dijelom što voli, ali treba podržati i druge da se bave onim što oni vole u ovom hobiju. Dakle, 9cm band ne treba 10tak amatera koji rade na tom bandu nego ga trebaju svi radio amateri u 9A i to je po meni jedini ispravan stav. Isto tako treba podržati i one koji rade na i na 135kHz kao i one što rade na 241GHz, pa makar i jednih i drugih ne bilo više od 3-4. Ako ćemo mi sami sebe vrednovati po tome koliko nas ima na kojem bandu, onda nećemo ni kod drugih proći bolje. Ja se samo nadam da će HRS odlučno reagirati po ovom pitanju, jer sutra se to može desiti sa nekim drugim bandom...

73