Autor Tema: Rad HRS-a  (Posjeta: 53192 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A8A

 • Master
 • ******
 • Postova: 641
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #180 u: 18. Prosinac 2019, 09:13:27 »
Ivo,
lijepo si to opazio, a ima toga jos ali napisi to tamo gdje je mjesto?
Slazem se sa dosta toga ali na "elektronskoj skupstini" nitko od zastupnika  nije nista napisao?
Ako tako prodje ispasti ce da nam tece "med i mlijeko"  ;D

73
Mark
« Zadnja izmjena: 18. Prosinac 2019, 09:15:14 od 9A8A »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.446
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #181 u: 18. Prosinac 2019, 12:39:57 »
Rok za upis u Registar stvarnih vlasnika je 31.12.2019.
Možemo li očekivati pomoć (stručni savjet) za popunjavanje
obrazaca za upis?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A6XX

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.041
  • http://rkp.ice.hr/hrle
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #182 u: 18. Prosinac 2019, 14:29:49 »
Podsjećam da postoji mogućnost da se sakupi nekoliko klubova i predloži neku novu vladajuću garnituru, i to svako proljeće, bez obzira da li se radi o izbornoj ili redovnoj Skupštini. Ali i tamo je copy-paste, odnosno 0.

Ipak, u 2020. nas čeka nekoliko zanimljivih aktivnosti (prije svega dosta veliki YOTA projekt), ali i povećan budžet za rad s mladima - posebice u smislu NMT. Oni koji žele raditi s mladima mogu očekivati nekakve rezultate - možda nekog novog klinca, poneki komad opreme. Za sve ostale, ni ove godine nema osobitih vijesti.

S obzirom koliko brzo starimo, ali i odlazimo, sve će veći izazov biti održati i ovu razinu koju trenutno imamo, a koja nije baš tako mala kao što se čini. Puno toga uzimamo zdravo za gotovo.

73,
Hrle - 9A6XX

Offline 9A2Z

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 283
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #183 u: 18. Prosinac 2019, 23:50:33 »
Hrle, ti uvijek nešto napišeš a u stvari ništa nisi napisao oko svega spomenutog. Nema konkretnog odgovora. Zašto ništa neznamo konkretnog o radu HRS-a, planovima, financijama barem mi koji smo članovi HRS-a. Pišeš o nekakvim aktivnostima, projektima,  povečanju buđeta i da osobitih vijesti nema i gotovo. Možda ja ne kužim o čemu se tu sve radi. ???

Mene konkretno interesira zašto se HRS odrekao radioamatera. Netko je "izmislio" da se više ne treba plačati članarina HRS-u. Dali može postojati aktivni radioamater sa pozivnim znakom ako nije član HRS-a. Po mojemu razmišljanju ne može biti. Zašto ribić ne može  loviti ribu ako nije član saveza. Lovac, kako da ide u lov ako nije član saveza. Postoje nogometni savezi, rukometni savez, košarka, neki trubaduri ? ima još toga. HAKOM izdaje dozvole a da ne kontrolira valjanost dozvole. Sve besplatno bez ikakvih kontrola. Kuda to vodi ?? Radioamaterizam pomalo bez ikakve kontrole gubi svoj smisao. Moraju i radioamateri biti pod nekakvom kontrolom? O tome sam već pisao jer na nekim bandovima vlada opča anarhija, bezumlje, ometanja, svaki dan sve više ometača. Tko želi biti radioamater mora biti član HRS-a i platiti članarinu HRS-u baš svi, radi nekakve kontrole i evidencije u savezu.
Neka mi netko objasni kako je to organizirano recimo u Njemačkoj. Kakav je status radioamatera u Njemačkoj. Kome oni plačaju članarinu ili nikome. Kako je to tamo organizirano. Neznam, vjerujem da tu ima nazočnih koje to interesira.

Lp. 73!
++ 
« Zadnja izmjena: 19. Prosinac 2019, 07:53:42 od 9A2Z »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.446
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #184 u: 19. Prosinac 2019, 08:57:39 »
Stjepane,

slažem se s tvojim razmišljanjima oko članstva u HRS-u. Malo me zbunjuje ono ''da se više ne
treba plaćati članarina HRS-u''. Od kad to? Koliko je meni poznato, članarina HRS-u se treba plaćati 
i, ako dobro pamtim, za 2019. iznosila je 100,00 kuna i 500,00 kuna za radioklub.


U Njemačkoj ne moraš biti član saveza.

Usput, a usko vezano za rad HRS-a, ponovno pitam, možemo li očekivati stručni savjet oko
popunjavanja obrazaca za upis u Registar stvarnih vlasnika. Rok je 31.12.2109.
 
73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2Z

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 283
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #185 u: 19. Prosinac 2019, 10:15:06 »
Martine,  koliko ja znam radioamater u HR ne mora više biti član nekog radio kluba niti HRS-a. Tko je takvu odluku u HRS-u donio i kada neznam. Na temelju čega sada HRS zna koliko ima radioamatera u HR. Ako ne postoje uplačene članarine nema niti nekih evidencija o radioamaterima u RH.
Napisao si da u Njemačkoj ne moraš biti član saveza. Mene interesira ako možda znaš pojedinosti , kako je kod njih  riješeno oko dozvola, pozivnih oznaka, financiranja, kontrola spektra frek. itd. Mi smo u EU zašto izmišljati "toplu vodu" ako je to već izmišljeno i dobro funkcionira kod njih. Možda mi nismo u stanju, takvo nešto primjenit kod nas ili se ne žele promjene. Možda nekome odgovara takva "anarhija" koja se vuće godinama kod nas. Nija baš sve "demokracija" kako si neki uzimaju za pravo. Ima u tome svega i svačega.

Lp.
++

Offline 9A2TE

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 95
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #186 u: 19. Prosinac 2019, 10:16:28 »
Martine hvala na upozorenju
Nisam imao informaciju o novom registru
na secu ipak se digitalizacija pokazala korektna barem za nas klub
na stranici https://www.fina.hr/registar-stvarnih-vlasnika imas dosta informacija i obrazaca
Ako ti je udruga registrirana i upisana u registar udruga tamo si upisan
provjerio sam za nas klub i upisan je

Citat:
U Registar stvarnih vlasnika preuzeti su podaci o udrugama iz Registra udruga RH koji vodi Ministarstvo uprave. Slijedom navedenoga u Registar stvarnih vlasnika upisani su podaci o osobi/osobama ovlaštenim za zastupanje udruge koje se smatraju stvarnim vlasnikom/icima udruge, a naknadna ažuriranja i promjene podataka dužne su izvršiti osobe ovlaštene za zastupanje udruge na način propisan Pravilnikom.
-----------------------

Imenjace 9A2Z samo mala informacija
ja sam kao zastupnik dobio materijale za elektronsku Skupštinu i mogu sudjelovati u raspravi
članovima kluba sam proslijedio iste da budu upoznati i da mogu dati primjedbe ili pitanja ako ih imaju

član si nekog kluba imas zastupnika pitaj ga materijale i uzivaj u citanju
rok ti je 23,12,2019
Javna rasprava počinje 18.12. i završava do 12 sati 23.12.2019
73 svima i uzivajte u materijalima
Stjepan 9A2TEOffline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 359
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #187 u: 19. Prosinac 2019, 10:37:11 »
Pozdrav Štef,

Citat:
Dali može postojati aktivni radioamater sa pozivnim znakom ako nije član HRS-a. Po mojemu razmišljanju ne može biti.

Udruživanje građana u udruge je stvar izbora pojedinca. Ne može se dobivanje licence koju izdaje državna agencija uvjetovati članstvom u nekoj udrugi. Na HRS je da se potrudi da bude dovoljno koristan i privlačan članovima, pa da se onda odluče učlaniti.

Citat:
Kuda to vodi ?? Radioamaterizam pomalo bez ikakve kontrole gubi svoj smisao. Moraju i radioamateri biti pod nekakvom kontrolom?

U svakoj pravnoj državi ima tjelo koje je zaduženo za  sprovođenje zakonskih propisa, pa i kažnjavanje. HRS to sigurno nije. HRS ne može kažnjavati radio-amatere pojedince. Radio klub može člana isključiti, ali to još uvijek nije kazna za kršenje zakonskih propisa. Isključenje iz radio-kluba ne povlači oduzimanje licence za rad. Tijelo koje je izdalo licencu, može je oduzeti.  Ako primjetiš evidentno kršenje propisa, napiši predstavku HAKOM-u, jer ovako sve ostaje na beskorisnom zgražanju u kukanju.

Vidim koristiš paralelu s ribičima i ribičkim društvima, ali niti ti to ne stoji. Na određenim vodama kupiš dnevnu dozvolu i nitko te ne pita za članstvo u ribičkom društvu. Možda je bolja paralela s licenciranim vozačima. Svi imaju vozačke dozvole, za svoje postupke snose odgovornost pred zakonom,  a ne trebaju biti članovi HAK-a.

Citat:
Neka mi netko objasni kako je to organizirano recimo u Njemačkoj. Kakav je status radioamatera u Njemačkoj. Kome oni plačaju članarinu ili nikome. Kako je to tamo organizirano

U Njemačkoj je cca 60% licenciranih radio-amatera (oko 34000 njih)  koji su članovi DARC (usput,DARC je član IARU). Znači poveći broj licenciranih radio-amatera (visokih 40%) nije član DARC. Kod nas je daleko, daleko manje nečlanova HRS. Oni koji nisu članovi DARC, ne moraju plaćati članarinu nikome i ako ne žele ne moraju biti članovi neke druge udruge ili radio-kluba. Inače, DARC članarina + CQ DL pretplata za punoljene članove je 99 EUR godišnje. Članovi DARC su radio-amateri a ne isključivo klubovi ko kod nas (naravno, DARC ima i lokalne klubove, oko 1000). Znači, sve je prepušteno izboru pojedinca, koji se može odlučiti za DARC ukoliko smatra da će mu to članstvo biti korisno. HRS nije udruga članova, nego savez udruga, stoga ie i pitanje plaćanja članarine od pojedinca pravno upitno.

73's Zvonko
« Zadnja izmjena: 19. Prosinac 2019, 10:40:58 od 9A6WW »

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 359
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #188 u: 19. Prosinac 2019, 14:24:29 »
Štef, dok sam ja pisao ovaj odgovor, vidim postavio si nova pitanja....

Citat:
Napisao si da u Njemačkoj ne moraš biti član saveza. Mene interesira ako možda znaš pojedinosti , kako je kod njih  riješeno oko dozvola, pozivnih oznaka, financiranja, kontrola spektra frek. itd

Sve to u DL obavlja Bundesnethagentur, odnosno njihova državna agencija. Oni organiziraju ispite i dodljeluju znakove. DARC s time nema ništa. DL callbook dodljeljenih znakova je javan, s imenom prezimenom i adresom i izgleda da se tu nitko nema pravo buniti zbog zaštitu privatnosti. Pretpostavljam da je i ažuran:

https://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Downloads/DE/Sachgebiete/Telekommunikation/Unternehmen_Institutionen/Frequenzen/Amateurfunk/Rufzeichenliste/Rufzeichenliste_AFU.pdf?__blob=publicationFile&v=62

Ako te interesiraju detalji, nije to teško pronaći na internetu, moram priznati da su jako detaljni u informacijama:

https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Sachgebiete/Telekommunikation/Unternehmen_Institutionen/Frequenzen/SpezielleAnwendungen/Amateurfunk/amateurfunk_node.html

A po pitanju financiranja, pretpostavljam da je to tamo jako jednostavno: privatno i iz članarina, ko i svaki drugi hobby...

Pozdrav
« Zadnja izmjena: 19. Prosinac 2019, 14:26:44 od 9A6WW »

Offline 9A2Z

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 283
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #189 u: 19. Prosinac 2019, 14:39:21 »
Pozdrav Zvonko,
Hvala stari prijatelju. Nemam što dodat na tvoj komentar. Prije je bilo to sve jednostavnije, jedan redoslijed od polaganja ispita, članstva pa do kupovine radio uređaja. Sada je demokracija, pa si neki dozvoljavaju svašta, rade koje kakve gluposti na nekim frek. Sada se kupi najprije radio stanica a sve ostalo nije važno i eto ti problema.
Idiota ima sve po svuda. Takvima ne pomaže lijepa rijeć. U tom slučaju je najbolje ugasiti uređej i maknuti se. To sam ja i napravio. U Njemačkoj je to sve drugačije ne usporedivo sa nama u HR.
Tu smo, prek Drave, mogli bi si nekaj i spiti Hi.
Lijep pozdrav i sve najbolje u 2020.

GL, 73!
++
« Zadnja izmjena: 19. Prosinac 2019, 20:07:04 od 9A2Z »

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.328
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #190 u: 20. Prosinac 2019, 18:27:11 »
lijepo si to opazio, a ima toga jos ali napisi to tamo gdje je mjesto?

Mark, čemu pisati komentare članovima IO kad ne sprovodite u djelo ni ono što sami kažete a mislim da u svojim dokumentima nerijetko i (ovdje ubaciti riječ koja se rimuje sa kažete  ;D ).

Najprije se kaže : "Stručna služba na dnevnoj bazi provodi i koordinira svim aktivnostima Saveza, organizira provedbu,
prati provedbu, daje podršku te izvještava članstvo i sve dionike o aktivnostima Saveza.
" a u stvarnosti imamo ovo :
Sjednica IO 4/2019 je bila 16.11. a danas, 20.12. još uvijek nema zapisnika na webu.

Onda se kaže : "Cilj ovoga programa također je i smanjivanje regionalnih nejednakosti u Republici Hrvatskoj."
a u stvarnosti se u Zagrebu održavaju predavanja koje mi diljem Hrvatske nemamo priliku vidjeti. Zar je zaista bilo teško npr. radionicu HAKOM-a i HRS-a, 10. prosinca 2019. godine snimiti kao youtube (ili neki drugi) video pa da je svi (a ne samo neki) mogu odgledati.

Ako ne vjerujete meni da se nešto treba promijeniti vjerujte svojim izabranim vođama :

"IARU President Tim Ellam, VE6SH/G4HUA, who chaired the AC meeting in Lima, Peru, observed that the IARU and amateur radio are reaching what he called “an inflection point.” He asserted that amateur radio is changing, but the IARU and its member-societies are not."

Za mene je gotovo. Ja sam izgubio povjerenje u sustav i 2020.-ta će, kako stvari stoje, biti zadnja godina u kojoj ću uplatiti članski doprinos HRS-u. Koliko god članarina bila "sića" jednostavno više ne vidim smisla podržavati ovakvu tvorevinu niti joj davati legitimitet.
No, ako mislite dobro onim mladima u koje se stalno zaklinjete, dobro razmislite da li se ovako može ići naprijed.
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.689
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #191 u: 20. Prosinac 2019, 18:29:27 »
Evo čitam materijale koje je dostavio HRS.
Mislim se, da li je to vrijeđanje naše inteligencije ili već ustaljena taktika APP.

Hrpa neistina i netočnih odredbi, nelektorirani prošlogodišnji copy/paste.
Žalosno....

Lp
QV

Offline 9A8A

 • Master
 • ******
 • Postova: 641
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #192 u: 20. Prosinac 2019, 21:00:59 »


Mark, čemu pisati komentare članovima IO kad ne sprovodite u djelo ni ono što sami kažete a mislim da u svojim dokumentima nerijetko i (ovdje ubaciti riječ koja se rimuje sa kažete  ;D ).Pozdrav,
Ivo, ne pises clanovima IO, nego clanovima Skupstine, a to je (ipak) najvise tijelo upravljanja?
Nemoj misliti da sam ja zadovoljan radom IO-a..HRS-a..itd..ali nedostaje "kriticne mase" za neke promjene?
Sutra je 9ACW..cujemo se !?

73
Mark

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.328
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #193 u: 20. Prosinac 2019, 22:58:25 »
Ivo, ne pises clanovima IO, nego clanovima Skupstine, a to je (ipak) najvise tijelo upravljanja?

Da li je to baš tako? Prisjetimo se teksta poziva prošle godine :
Molim Vas da proučite prijedloge Plana rada za 2019. godinu i Financijskog plana za 2019. godinu (u prilogu) i mišljenja i prijedloge dostavite elektroničkom poštom na službenu adresu HRS-a radioamateri@hamradio.hr do 12 sati 24. prosinca 2018. godine kako bismo mogli pregledati vaša mišljenja i prijedloge te staviti na glasanje konačan prijedlog zaključaka.

Tko je tu MI ?

Da li su zastupnici dobili na uvid komentare drugih zastupnika tijekom javne rasprave i mogli se tijekom te rasprave o tome očitovati?
Koliko ja znam - nisu. IO (ili neka druga siva eminencija) je filtrirala eventualne komentare i servirala na izglasavanje. 

Nemoj misliti da sam ja zadovoljan radom IO-a..HRS-a..itd..ali nedostaje "kriticne mase" za neke promjene?

Kolika je to kritična masa potrebna da npr. IO (kao poslodavac) natjera stručnu službu da radi svoj posao kako treba ?
Kolika je to kritična masa potrebna da npr. IO natjera QSL managera da dva puta godišnje uvijek u isto vrijeme pošalje Hrvatskom poštom ili Tiskom qsl-ke u klubove bez obzira da li se skupila jedna ili tisuću qslki?

Ali eto, naveo si još jedan argument za odluku da se dignu ruke ali ne za glasovanje nego da se ostavim(o) ćoravog posla  :-[

Sretno u 9ACW !


73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A8A

 • Master
 • ******
 • Postova: 641
Odg: Rad HRS-a
« Odgovori #194 u: 21. Prosinac 2019, 06:38:10 »
Pozdrav !

Uh, to je zbilja cudno da drugi zastupnici ne vide sto ostali pisu?
To mi je promaklo, a pitam se zasto nitko nista ne pise?
Bas sam naivac...kakva je to javnost rada Skupstine?
Logicno bi bilo da svi vide sto pisu drugi?!
Ovo je bez veze...slazem se s tobom, a kao clan IO-a mogu reci da IO nismo MI  jer ja nisam dobio nista od komentara ???

Sto se tice kriticne mase u IO, to je 4 clana, a ponekad je to jako tesko ostvarivo...

A sada svi u 9ACW  ;)

73
Mark