• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Ima nas koji ni sami ne znamo što bi htjeli,
ali to želimo odmah, sad, mam !!!  ;D

Citat: 9A8A  u 21. Prosinac 2019, 06:38:10
A sada svi u 9ACW  ;)

Predpostavljam da si to mislio na radioamatere.  ;)

Puno uspjeha svima u 9ACW.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Pozdrav svima,

Koliko meni izgleda sve diskusije i svađe oko HRS na ovom forumu se odvijaju između ljudi koji su članovi nekih tjela HRS ili su to bili.
Možda me dojam vara, ali meni izgleda da tu ima dosta pozadinskih stvari koje nisu za javnost, i da se frustracije često vežu uz LOVU. Bilo od profi uhljebljavanja, isplate ili neisplate dnevnica, ili ko-zna-kojeg djela kolača koji se na kapaljku daje HRS-u iz močvare zvane HZTK.

Problem nastupa među radioamaterima koji se takvim stvarima ne žele baviti.

Kao što je poznato, kod nas radioamater ne treba biti član HRS. Odnosno kluba preko kojeg plaća članarinu HRS (da ne ulazim u daljnje apsurde te smiješne kostrukcije kako je to već sročeno u statutu HRS).

No to je na žalost formalno jer se zna da svatko ko želi položiti ispit i doboti pozivni znak mora biti član HRS. Pa se, ako mu volja, dok to obavi, tek tada može ispisati.

Stoga ću se ubuduće zalagati da svatko ko želi biti radioamater, položi ispit i izvrši sve ostale zakonske obaveze, te dobije pozivni znak pod jurisdikcijom jedinog tjela koja je za to ovlašteno, a to je državna agencija HAKOM. Pa da konačno zakon profunkcionira i da to nema veze s HRS.

Do sad sam se više puta uvjerio da HAKOM dobro obavlja svoje poslove, pa je vjerojatno i tu dodatnu sitnicu u stanju uspješno izvršiti.

Tek nakon toga možemo stvarno reći da radioamater u Hrvatskoj ne mora biti član HRS ako to ne želi. Kad se jednom HRS stavi u tu poziciju, možda će se početi brinuti o sadržajima kojim može pridobiti potencijalne članove.

U tom smislu napisati ću i službeni upit HAKOM pa ću objaviti odgovor kad stigne.

73 Zvonko (član HRS).

9A2BX

Načelo slobode udruživanja (ustavna kategorija) znači i da nitko ne može uvjetovati djelatnost članstvom u nekoj organizaciji.
Zato posjedovanje i korištenje radio-postaje ne može se uvjetovati članstvom u HRS-u, kao što niti korištenje osobnog vozila nije uvjetovano članstvom u Hrvatskom auto klubu.
To je osnovni demokratski standard.
Što je učinio HRS?
U statut je uvrstio da je HRS član HZTK!!!
Time je Hrvatska ostala jedina država bivših jednopartijskih sustava u Europi, koja je zadržala građansku djelatnost pod kontrolom.
Ako pogledate slijed novca, razumijet ćete:
Državni proračun - Ministarstvo - HZTK - projekti/klubovi. Novac u tijeku distribucije odlazi na nepotrebno administrativno osoblje, koje je naravno zainteresirano da takav sijed novca ostane.
Svaka sličnost sa nepotrebnim državnim agencija, lokalnoj samoupravi, pripadnom birokratskom aparatu nije slučajna.
Takav je sustav u Republici Hrvatskoj.
Niti jedna europska država, članica EU, ne poznaje ništa slično HZTK i HRS-u.
Pročitajte statut OVSV ili DARC-a primjerice.
U međuvremenu, radioamaterstvo u Hrvatskoj opstat će tek kao posljedica nekog osobnog rada pojedinca, u kojem HZTK i briga za svoje administrativno osoblje ne će imati nikakvog udjela u uspjehu. Tek kao osnov da se dobije novac iz Proračuna.
I tako je izgubljeno gotovo 30 godina.
Ne samo u radioamaterstvu.

9A6WW

Pozdrav,

BX, moram komentirati da si u potpunosti u pravu. Ne bi me začudilo da netko ko želi dobiti 9A znak, a zainati se da ne želi biti član HRS ni formalno i na kratko, pokrene ustavnu tužbu. 

HAKOM je kriv što je ovlastio za te poslove HRS bez alternative, a HRS što ne želi obavljati iste za nečlanove iako su mu prenešene ovlasti državne agencije.

U svakom slučaju tražitelju su povrijeđena zakonska prava da dobije pozivni znak kad prođe provjeru znanja.

73

9A2JK

9A2BX je jasno i glasno napisao gdje je problem.
Umjesto da se ''glođemo'' međusobno, za početak, prvi mali
koračić možete napraviti već u nedjelju, 22.12.2019., poslije
9ACW natjecanja.

Inače, mislim da za nas ne bi bilo dobro kad bi HAKOM dodjeljivao
znakove, jer to onda ne bi bilo besplatno kao sada. Podsjećam,
HRS samo PREDLAŽE znakove, a mi, TRAŽITELJI ZNAKA imamo
OGROMAN utjecaj koji znak možemo dobiti. I to potpuno besplatno.
HAKOM i danas ne mora prihvatiti PRIJEDLOG i njihova je konačna.
Točno, to je ostatak iz prošlog sustava. Onda je bilo dobro, a dobro
je i danas.

73 i puno uspjeha u 9ACW

Martin 9A2JK

9A6WW

Martine,

Sve si objasnio osim sitnog detalja kako NEČLAN može dobiti znak.

A o ovom OGROMNOM utjecaju na dodjelu znakova (istina, postoji), samo toliko da nisam siguran da je pozitivan i doprinosi razvoju radioamaterstva. To je utjecaj lobija i pojedinih kasti da zadrže pozicije.

A ovo da to HRS radi besplatno, he.. da za članarinu i sve ostalo što dolazi "odozgo".

73

9A3TY

Citat: 9A6WW  u 21. Prosinac 2019, 21:30:32
U svakom slučaju tražitelju su povrijeđena zakonska prava da dobije pozivni znak kad prođe provjeru znanja.

Moram te ispraviti. Svi s položenim ispitom, pa i nečlanovi članica HRS-a, imaju pravo na prijedlog za dodjelu pozivne oznake (barem s troslovnim sufiksom za ostalo trebalo bi provjeriti jer nije taksativno navedeno).
Za to postoji definirana naknada (smanjena sa 500 kn ali još uvijek bezobrazno visoka : 300 kn) :
Dodjela prijedloga pozivne oznake s troslovnim sufiksom –za radioamatere  koji ne uplaćuju članski doprinos (nisu članovi HRS-a) i strane državljane koji nisu članovi HRS-a ... 300,00 ( Izvor: https://www.hamradio.hr/download/Odluka_clanarina_2019.pdf )

Da u tom dokumentu ima i nebuloza, ima (ne samo zbog naziva "Prijedlog potvrde")
"Izdavanje Prijedloga potvrde pozivne oznake (PPO) za osobe koje već imaju pozivnu oznaku ali nisu članovi HRS-a ... 100,00"
Nakon što jednom pribavite famozni Prijedlog, pod uvjetom da redovno produljujete dozvolu, taj prijedlog vam više NE TREBA. Ne trošite novac uzalud.

Uvjeren sam da bi, kad bi HAKOM znao koliko HRS naplaćuje ljudima ovakve stvari, sigurno došlo do promjena. Možda i nabolje.  ;D

U svakom slučaju, više nego očito je da je cilj ovakvog cjenika usluga natjeravanje ljudi da plate članski doprinos (zaprimaju se i nelegalne uplate direktno na račun HRS-a ali Nadzorni odbor ne reagira na to) samo i isključivo u svrhu pumpanja broja "članova" i zadržavanja kakvog takvog statusa.

Siguran sam (100%) da bi u slučaju da QSL služba i dodjela famozne Potvrde nisu u domeni HRS-a broj "članova" pao na otprilike isti broj kao broj uplaćenih članskih doprinosa 9A1A (koji kako imamo prilike vidjeti na naslovnici "redovno podmlađuje članstvo" ali zato broj njihovih plaćenih članskih doprinosa HRS-u redovno pada). Baj d vej, jeste li primjetili kako samo njima na popisu članica stoji jednoslovčana oznaka uz naziv?  ;D
( Izvor: http://www.hamradio.hr/download/HRS_popis_clanica_311218.xls )

73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

Nekoliko činjenica:

OVSV (austrijski savez) ima jednog jedinog zaposlenika (računovođu/tajnika) na ugovor o djelu.
OVSV odnose sa drugim udrugama rješava ugovorima, a ne statutarnim podilaženjima paradržavnim udrugama (HZTK).
Pozivnu oznaku u Austriji određuje njihov HAKOM, ali to nitko ne smatra nedemokratskim. I u Hrvatskoj oznake na avionima (9A-ABC) ne određuje
aeronutički klub.

Nije "ustavna tužba", već prijedlog za ocjenu ustavnosti.
Taj problem je riješen. Davno sam objavio presudu Upravnog suda RH u mom slučaju koji se jasno odredio. Nikakvo članstvo ne može biti uvjet.

Ali samo za one koji imaju osjećaj za empatiju, pravdu i osnove morala:
Zamislite, meni koji sam učinio sve da HRS uđe u IARU i bude priznat kao međunarodni subjekt, uskratili su mi dozvolu za bavljenje radioamaterstvom.
Otuda moja gorčina prema HRS-u. Ne iz razloga postojanja HRS-a, već zbog kontinuiteta jednog morala, koji je i u vrijeme SRH je bio neprihvatljiv i sa radioamaterstvom nikad nije imao veze.

Radioamaterstvo ne živi izolirano od društvenih okolnosti.
Nekad su radioamateri bili predvodnica globalizacije, razumijevanja među ljudima, tehnološke inovacije...
Danas su potrošači tuđih tehnologija i ideologija.

9A2JK

Ukratko, sve je odraz stanja u našem društvu. I slabosti HRS-a i opravdano/neopravdano nezadovoljstvo pojedinaca ...

9ACW je prošao. Napravite koračić na bolje. Još imate vremena
izaći na izbore. ''Loši političari pobjeđuju kada dobri ljudi ne izađu na izbore''.

Glede pozivnih znakova:
Ja sam svoj vanity dvoslovni sufiks, JK, dobio još ''u ono doba'' u telefonskom razgovoru sa tajnikom tadašnjeg 
Saveza radioamatera Hrvatske. Razgovor je trajao manje od 3 (tri) minute u kojem sam JA SAM ODABRAO sufiks sa 
liste tada raspoloživih dvoslovnih sufiksa. Naravno, razgovoru je prethodio  dopis predsjednika mojega kluba u 
kojemu je klub izjavio da sam ja, Martin, ukratko ''zaslužio dvoslovni sufiks''. Mjerilo je bila kvaliteta i kvantiteta 
odrađenih veza. Kvaliteta se mjerila DXCC listom i uspjesima u natjecanjima. Slično kao i danas. Naravno da ja 
nisam jedini koji je na taj način zaslužio dvoslovni (ili jednoslovni) sufiks. Svi su tako dobili znakove.

Rušiti takav sustav za nas bi bilo jako loše.

O obaveznom članstvu u HRS-u i načelu slobodnog udruživanja:
Meni je nepojmljivo da radioamater ne želi biti član nacionalnog saveza. Za mene HRS nije servis koji mi 
pruža nekakve usluge.

Kako prijedlog znaka može dobiti netko tko nije član HRS-a, napisao je 9A3TY. Ovako bi nekako, ili mnogo lošije 
za nas radioamatere, moglo izgledati kad prijedlog ne bi davao HRS.

Ni HAKOM nije imun na (loše) stanje kod nas, iako je, po mojem mišljenju, jedna od rijetkih agencija ove države 
koja dobro radi svoj posao. Dokaz tome je da NEKIMA ne treba prijedlog pozivne oznake kod produljenja dozvole 
iako na web stranici HAKOM-a, jasno i glasno, masnim slovima piše:

''potvrdu o prijedlogu pozivne oznake i razredu amaterskog radio-operatora koju izdaje Hrvatski radioamaterski savez''

https://www.hakom.hr/default.aspx?id=348

Svi se moramo pridržavati onoga što piše u zakonima i pravilnicima. Nitko ne bi smio biti iznad zakona (čak ni Trump).  ;)

73
Martin 9A2JK

P.S. Nitko u ovoj državi ne brani nikome osnovati privatni QSL biro. Uostalom to nije ništa novo.
Znamo kako to funkcionira u npr. SAD – skupo i loše.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 22. Prosinac 2019, 16:03:13
Ni HAKOM nije imun na (loše) stanje kod nas, iako je, po mojem mišljenju, jedna od rijetkih agencija ove države 
koja dobro radi svoj posao. Dokaz tome je da NEKIMA ne treba prijedlog pozivne oznake kod produljenja dozvole 
iako na web stranici HAKOM-a, jasno i glasno, masnim slovima piše:

''potvrdu o prijedlogu pozivne oznake i razredu amaterskog radio-operatora koju izdaje Hrvatski radioamaterski savez''

Martine, a jel možda piše i da ne smije biti starija od 6 mjeseci? Tko mi brani potvrdu od prije 5 godina ponovno priložiti?
Kao što ne moram ponovno prilagati dokument s kojim dokazujem svoj OIB tako ne moram niti ovo. Meni sasvim logično.  Nekima se to očito ne sviđa  :'(
Nikome se ne može izdati potvrda s mojim, još uvijek važećim, znakom. A važit će dok god ja na vrijeme produljujem svoju dozvolu.

Što se biroa tiče, ajde mi molim te objasni kako to funkcionira sa dva ili više nacionalnih biroa. Još se nisam susreo s tim. Kako bi npr. OVSV znao na koji nacionalni biro će poslati QSLke za 9A3TY a na koji za 9A2JK? Što se cijene tiče, najskuplji je onaj koji ne radi svoj posao. 
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 22. Prosinac 2019, 17:29:05

Što se biroa tiče, ajde mi molim te objasni kako to funkcionira sa dva ili više nacionalnih biroa. Još se nisam susreo s tim. Kako bi npr. OVSV znao na koji nacionalni biro će poslati QSLke za 9A3TY a na koji za 9A2JK? Što se cijene tiče, najskuplji je onaj koji ne radi svoj posao.
Nikako, osim ako pošiljatelj na karti nije napisao ispravno QSL VIA:

Ima država gdje postoje i drugi biroi. Npr. u Velikoj Britaniji osim RSGB
biroa postoji i ISWL. U SAD postoji 12 biroa.

Zato je najbolje ovako kako je kod nas. Mijenjati postojeće stanje QSL
biroa, koji dobro radi, je jako loša ideja. Isto tako kao što je i loša
ideja mijenjati puno dobrih stvari u HRS-u. Primjerice, jako loša ideja
je odbaciti stečevinu da HRS daje prijedlog pozivnih znakova.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

P.S. Nitko u ovoj državi ne brani nikome osnovati privatni QSL biro.

Martine, čini mi se da ja pričam o jabukama a ti o kruškama.
Dosta ljudi se buni da ne primaju qslke. Dok postoji monopol to se ne može promijeniti. Čemu osnovati privatni QSL biro kad ne možeš preuzeti dolazni promet? Možeš li se natjecati za koncesiju na njega? 
Odlazni promet nije upitan. To može odraditi svatko. Neki to već i rade  ;D

No, ako pričekamo još malo i ovi problemi će nestati. I IARU je već prije nekoliko godina pokrenuo diskusiju o promjenama u QSL prometu jer se vidi trend opadanja interesa za isti. Što više starih operatera budu SK to ćemo biti bliže konačnom rješenju. Nažalost. Otprilike isti način rješavanja problema kao što se kod nas rješavaju problemi zaštićenih najmoprimaca. Pričekajmo da većina bude SK pa će biti jeftinije.

Baš me interesira što bi to bilo tako loše da HAKOM preuzme vođenje pozivnih oznaka. Zamisli da naprave online aplikaciju i sve riješiš u par klikova. Što bi tu bilo tako loše? Možda to što bi neki izgubili "moć" odlučivanja da se nekome dodijeli a nekome ne dodijeli neki znak? To što podobni ne bi više dobivali po želji a oni drugi što im dopadne po redosljedu već bi svima bilo jednako?
73 de Ivo, 9A3TY

9A1AA

Citat: 9A3TY  u 22. Prosinac 2019, 17:29:05
..... NEKIMA ne treba prijedlog pozivne oznake kod produljenja dozvole 

NEKI = svi oni koji "produžuju" svoju Dozvolu i koji nisu mijenjali pozivnu oznaku za vrijeme proteklo pod Dozvolom koju produžuju

Dakle, nisu ti NEKI odabrani već postoji pravilo kojeg se HAKOM pridržava.....
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 22. Prosinac 2019, 21:30:55

Martine, čini mi se da ja pričam o jabukama a ti o kruškama.

Imaš pravo.
Ja se žestoko protivim bilo kakvoj promjeni onoga što je dobro.
Dobro je 9A QSL biro.
Dobro je da HRS daje prijedlog pozivne oznake.
Ima još toga što je dobro i što ne bi trebalo dirati.

Uglavnom, sve što su ''dežurni kritičari'' uspjeli promijeniti
završilo je katastrofalno loše. Školski primjer je časopis.

73
Martin 9A2JK

9A2TE

Martine upravo tako
zasto unistavat pozitivne stecevine koje smo ostvarili
jednostavno postoji bolji i gori nacini rada

za QSL biro nemam primjedbi
jednostavno ako saljes kartice dobit ces i  to je sve sto je bitno

ne vjerujem da netko namjerno zadrzava kartuice samo da bi nekom napakostio
a kako to vani dobro radi
ma ideal platis i dobijes sto dobijes sigurno ti ne tiskaju kartice samo da bi ih dobio
i ne moze ti se isporuciti kartica koju nitko nije poslao

a od povrata kartica iz F da ne pricam

od 100 poslatih  vrati se bar 20-30 sa naznakom NOT MEMBER

ako je to napredak u radu koji i ovdje zelimo
pa ja se s tim ne slazem a vjerujem i vecina koji se ne zele prepucavati s onima koji bi to sve unistili i isli na nest bolje

to me malo podsjeca na gadafija kojeg su unistili i sad ljudi imaju bolje neg prije (nema skola nema zdravstva drzava podkeljena po plemenima itd da ne pricam kak je sad bolja buducnost ljudi kad nemaju diktatora)

ne znam kako to vani ide  sa znakovima
ne vjerujem da se moze bas birati po nekoj listi slobodnih znakova
mozda gresim ali znam kako birokracija radi
nigdje ne radi da bude korisniku pristupacna
birokracija ima svoja pravila i sve ovisi o djelatniku koji provodi sluzbeni dio
ako je dobro placen (birokrati koliko znam bas i nisu osim nest kod nas) i kako se taj dan osjeca kad rjesava predmete

mi imamo srecu sto nam u HAKOM-u rade ljudi koji razumiju svoj posao pa nam je mnogo stvari olaksano
dozvole idu brzo, kontrola stanica i smetnji priliko trazenja dozvaola korektna (moje iskustvo priliko zadnje kontrole za dozvolu )

ne talasajte sa svojim idejama o nazadovanju nije sve bolje stio dolazi izvana ma koliko se trudili tako prikazat

probleme HRS-a rjesavajte sa udruzivanjem i boljim programima pa ce bit i podrska od drugih

ja sam previse bolestan da se zamaram s time a nisam niti nezadovoljan radom
jednostavno ne smeta me copy/paste ako nemam bolji izbor

evo kako nemam primjedbi a niti sam ih dobio od clanova kluba poslat cu svoj glas za usvajanje svih dokumenata sto sam dobio za elektronsku skupstinu

a nisam uvjeren da bi bilo bolje da birokracija radi posao koji ih ne interesira nego im je nametnut
a ima nas sve manje i manje osobito aktivnih
a nove operatore sigurno necemo privuci sa zanovjetanjem ili ukidanja ili unistavanja ili sto vec ne

ako ste nezadovoljni
jednostavno
skupite se
napravite plan
i ako je bolji nego postojece rjesenje imacete i podrsku
tolikp o tome
ja se ne slazem sa stavovima izrazenim u ovom problemu, i to je takodjer moje pravo kao
punopravnog člana  sa plačenom članarinom i klubu i HRS-u
73 Stjepan