Ivo, ti bar voliš konkretno, pa te zato molim (i onu ''veliku većinu'') nabrojite bar pet stvari
koje bi članovi trebali dobivati od saveza. I, molim lijepo, definirajte tko bi trebao to pružiti:
Predsjednik HRS-a, članovi Izvršnog odbora, članovi Nadzornog odbora, tajnica ili netko
drugi.
Martine, nije nikakav problem odgovoriti na to.
1. Trebali bi dobiti priručnik za školovanje mladih radioamatera. Ne znam zašto su neki dobili u pdf-u radnu verziju priručnika koji nikako da ugleda svjetlo dana a drugi (poput našeg kluba) nisu. Koliko godina treba da se isti pošalje klubovima e-mailom?
Koji je problem naručiti tiskanje određenog broja primjeraka (može i kod Težaka) i podijeliti besplatno po klubovima?
Tko treba napraviti? Izvršni odbor donijeti odluku, tajnica koordinirati naručivanje i realizaciju, administrativna djelatnica spakirati i poslati. Da tekst nije napisan onda bi trebalo raspisati natječaj za njega i liepo platiti autoru zasluženu naknadu.
2. Ako netko zastupa mene (pred ITU, IARU, HAKOMOM, RH, ...) onda želim i mogućnost utjecanja na stavove koje zastupa na tim i takvim sastancima i Skupštinama. Dakle, ne želim da npr. Darko ode u Beč bez da je prethodno informirao članstvo o skupu, proveo javnu raspravu po pitanjima o kojima će se odlučivati te da obvezno po povratku podnese javno izvješće.
Sada imamo situaciju da nas netko "zastupa" a u biti samo idu na besplaten izlete jer nitko na ništa ne može utjecati niti itko zna što se konkretno događalo na tim skupovima niti zna da li je izaslanik uopće otvorio usta na tom skupu.
3. Da se brine o infrastrukturi od "važnosti za RH". Ako se prijavi da neki repetitor ne funkcionira da se promptno reagira i riješi. Neprihvatljivo je da npr. jedini repetiror na našem području ne radi godinama. Ako je problem u odgovornom operatoru istoga treba po hitnom postupku promijeniti. Ako se u određenom trenutku ne može pronaći novi treba ga privremeno zamjenjivati UKV manager a po potrebi i profesionalnac (tvrtka ili pojedinac) kao i u slučajevima problema koji izlaze iz okvira amaterskog znanja.
Isti vrijedi i za infrastrukturu koja nije od važnosti za RH al je za malog čo'eka radioamatera.
Naravno, treba voditi računa o praćenju stanja u svijetu. Uvoditi modetne tehnologije a ne gurati zastarjele ili za većinu neprihvatljive.
4. Aktivna promičba radioamaterizma. Izrada reklamnih materijala (plakata, letaka, video zapisa, ...). Redovno izvješćivanje medija (tiskovina, portala, radija i televizija) o aktivnostima i postignućima. To je po Statutu obveza tajnice. Na temelju odluke IO angažirati profesionalce za izradu materijala. Tajnica = "časnik za vezu" (kako se neki vole kititi) sa grafičkim i audio-vizualnim dizajnerima.
5. "Školovanje školovatelja" - organizacija seminara gdje bi pedagozi osposobili ljude po klubovima koji drže ili bi držali tečajeve kako ostvariti kvalitetnu komunikaciju s maldima (i ostalima) i kako najbolje prenijeti svoje znanje na njih. Organizirati seminare gdje bi marketinški stručnjaci i psiholozi prenijeli svoje znanje kako privući mlade u ovaj prekrasan hobi. Pronaći egzaktne primjere povezanosti znanja koje se dobije sa poslovima na kojima bi mladi sutra mogli raditi. Odluke IO, koordinator tajnica, angažman vanjskih suradnika (naručen posao).
6. Modernizacija HRS-a u svim pogledima. Izbacivanje evidencija po bilježnicama. Izdavanje svih potrebnih dokumentata online. Uvid u sve podatke online. Sastanci, Skupštine, tečajevi, predavanja - online. Dostupno svima. Smanjeni troškovi poslovanja - nema putnih troškova za sastanke IO na trošak HRS-a, nema troškova Skupštinara na teret klubova (ili osobni trošak), Odluka Skupštine, IO, koordinator provedbe tajnica, izvršitelji : dragovoljci i plaćenici :-) .
7. Organizacija contest akademije ili sličnih predavanja. Osigurati da budu dostupni svim zainteresiranim.
8. Modernizacija natjecanja u organizaciji HRS-a. Uvesti nova, promijeniti stara. Dodati malo žara. Umjesto "dasaka" mladima a i siromašnim klubovima za nagradu dijeliti Baofeng, lemilice, konektore, ...Tko? Svi. IO, tajnica, povjerenstva, administrativna djelatnica.
9. Organizirati povoljne grupne nabavke uređaja i raznoraznih kitova. Tko - tajnica i administrativna djelatnica.
10. Izboriti se pred Hakomom da je pozivna oznaka=pojedinac ili klub a ne radijska postaja. Izbaciti nepotrebno iz procedure. Kakve veze ima da li radim sa TS-440 ili sa TS-2000 i u čijem je vlasništvu? Ako imam ovlasti za rad s jednom imam i za rad s drugom. Ionako ja stojim iza kvalitete rada i poštivanja zakonskih okvira i u konačnici odgovaram za to dok god moja pozivna oznaka ide u eter. Tko: Predsjednik u suradnji sa IO i tajnicom.
Ovo je samo djelić stvari koje su mi pale na pamet i redoslijed nije po važnosti.