• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8

Autor 9A2JK, 31. Listopad 2017, 10:06:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

Citat:možemo se ne slagati itd... jedino što ne želim je da se posvadimo.

Martine,

Ako imamo suprotna mišljenja, to po meni nije nikakav razlog za svađu. Ja ću naravno svoje mišljenje uvijek iskreno reći, što naravno ne znači da uvijek moram biti u pravu. To radim i najboljim prijateljima. Ako i ti misliš tako, sigurno se nećemo posvađati.

Što se wsjt-x dx moda tiče, komentirao sam samo ono što sam pročitao na:
https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FT8_DXpedition_Mode.pdf

Ako je tako kao što sam to ja shvatio, stojim kod svega napisanog u zadnjem postu. Ako smo se složili da roboti baš nisu u duhu ham spirita, ne vidim zašto to ne bi vrijedilo za ekspedicije. Pravila su samo jedna i vrijede za sve. Naravno, ostaje problem:  Ako tehnologija nešto omogućava, to će se sigurno i iskoristiti...

Do viđenja (na Jarunu ili bilo gdje drugdje),
Zvonko

9A2JK

Citat: 9A6WW  u 18. Svibanj 2018, 10:00:39
Ako imamo suprotna mišljenja, to po meni nije nikakav razlog za svađu. Ja ću naravno svoje mišljenje uvijek iskreno reći, što naravno ne znači da uvijek moram biti u pravu. To radim i najboljim prijateljima. Ako i ti misliš tako, sigurno se nećemo posvađati.
Hvala Zvonko. Uljepšao si mi dan!  8)
(Vidio sam ovo ranije, ali tek sad sam uhvatio vremena za odgovor).

Što se tiče robota, svašta je moguće. Ljudi rade CW preko kompjutora, a da ne znaju primati na sluh,
postoji CW Skimmer, dakle moguće je robotizirati i CW. RTTY je također moguće robotizirati isto kao i
FT8, itd... Naravno da će netko napraviti nekakav softver i neki će ga koristiti, ali velika većina će raditi 
poštujući ham spirit.

WSJT-X bez dodatnog ekstra softvera ne može raditi QSO-e bez operatora.

Možemo nastaviti o robotizaciji, ali predlažem da otvorimo novu temu, a ovu ostavimo za FT8.

FT8 DXpedition mode je napravljen sa ciljem da bi što više amatera napravilo bar jednu vezu 
sa DX ekspedicijom.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3KB

Ja sam napravio tridesetak EU veza FT8 i JT9 na 630m.
Raporti su uglavnom ispod -10dB barem na jednoj strani.
Često i slabiji od -20dB. Npr. LA3EQ -27dB/-14dB.
Kako čuti CW kod takvih uvjeta?
Može se napraviti samo digitalna veza. Može i QRSS ili DFCW
ali to je sporo i podložno gubitku signala u toku veze.

73,
Boki

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 25. Svibanj 2018, 21:10:29
Ne znam da li se netko već dosjetio toga ali evo jedne ideje koja mi je pala na pamet .....

Kako bi brojno članstvo po klubovima moglo istovremeno raditi FT8 na jednom jedinom radio uređaju (uz mala ograničenja) dovoljno je poredati X računala (može i svatko donijeti svoj laptop ako u klubu nema računala), audio signal provući kroz miksetu, na svakom računalu odabrati drugačiju (audio) frekvanciju oliti FT8 kanal, sinkronizirati se u isti period emitiranja i isključiti fake-it (to su ta mala ograničenja).

Što vam se čini? Koliko mladih bi mogli privući u klub s takvim setupom ?
Ivo, ideja ti je odlična.  8)
Naravno uz određenu doradu.
Sa WSJT-X istovremeno se može emitirati samo na jednoj audio frekvenciji.
Ali, nema veze. Može se primati preko mikrofona na laptopu, zvuk iz zvučnika radija i svi u
sobi preko mikrofona primaju i dekodiraju na WSJT-X.

U dogovoru smo sa jednim profesorom iz osnovne škole za tečaj na jesen i to bi moglo biti
jako zanimljivo. Istina, ne znam kako klinci stoje sa laptopima, ali nema veze. 
Treba to samo malo razraditi. Hvala na ideji.  8)

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Martine, čini mi se da me nisi skužio do kraja pa evo malo pojašnjenja ...

Citat: 9A2JK  u 25. Svibanj 2018, 21:56:17

Ali sa 10 računala tj. 10 WSJT-X se može istovremeno emitirati na 10 audio frekvencija. Samo se na svakom računalu podesi druga audio frekvencija.

Ali, nema veze. Može se primati preko mikrofona na laptopu, zvuk iz zvučnika radija i svi u
sobi preko mikrofona primaju i dekodiraju na WSJT-X.

Nema razloga za to. Može se svako računalo spojiti kabelom. Zato sam i spominjao miksetu. Konkretno, riječ je o audio splitteru i možda malom audio pojačalu (za prijem) i audio combineru (za predaju).

Čim uspijem napravit ću eksperiment (proof of concept) .
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

To neće dobro raditi.
Probaj i kad napraviš eksperiment javi rezultat.

73
Martin 9A2JK

9A5CW

Radi, radi... 2JK probaj i vidi...
Startaj 2x WSJT-X -rshortcut itd... stavi prvi wsjt da emitira na 800Hz a drugi da emitira na 855Hz u istom periodu...

Amen
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A5CW

Vidi malo 5B4AMX kako radi od 15m do 6m! 2 ili 3 signala zna imat po bandu ... naravno sve robotizirano. Zaboravih, i ne koristi dxped mode.
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A2JK

Patrik, govoriš o jednom PC-u, sa jednom zvučnom karticom i 2 ili više WSJT-X.

73
Martin 9A2JK

9A5CW

Jedna zvucna, vise wsjt-x.
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A2JK

Evo što kaže Ivo, 9A3TY

Citat: 9A3TY  u 26. Svibanj 2018, 08:49:58Martine, čini mi se da me nisi skužio do kraja pa evo malo pojašnjenja ...

Ali sa 10 računala tj. 10 WSJT-X se može istovremeno emitirati na 10 audio frekvencija. Samo se na svakom računalu podesi druga audio frekvencija.

On govori o više računala (npr 10 komada), svako sa svojom zvučnom karticom i WSJT-X i
onda sve spojeno na jedan TX i svi istovremeno emitiraju preko jednog TX-a na npr. 14074 kHz,
ali svako računalo na drugoj audio frekvenciji.

73
Martin 9A2JK

9A5CW

Martine,
Probaj startati 2x WSJT-X, jedan wsjtx-x TX freq postavi na 800Hz, drugi na 860 Hz. Naravno oba emitiraju u istom periodu.
Prvome ogranici RX na waterfallu od 100Hz do 1500Hz, drugome podesi waterfall od 1500 do 3000Hz. Znaci jos uvijek koristimo samo jednu zvucnu karticu.

Svaki Wsjt-x primat ce odredjeni raspon frekvencija i selektirati kome ce odgovarati na pozive... tako ces imati 2 ili vise signala po bandu u razmaku od 50+Hz... naravno preporucam da aktiviras neku skriptu koja ce automatski logirati veze ili u slucaju QSBa i nedovrsene veze krenuti ispocetka na CQ. Uz to ako koristis JTDX u njemu aktiviras opciju S/P koja ce se automatski javljati novim jos neradjenim postajama na tom bandu...
Imas milion varijacija na temu ;)
Pat 9A5CW
73, Pa3k 9A5CW
B. Đorđević napisa:

9A2JK

Patrik, izgleda da se ne razumijemo. Ja pišem o prijedlogu koji je dao Ivo, 9A3TY.
Prijedlog je napisan ovdje.

Da bude svima lakše, ponovno citiram Ivin, 9A3TY, prijedlog:
Citat: 9A3TY  u 25. Svibanj 2018, 21:10:29
Ne znam da li se netko već dosjetio toga ali evo jedne ideje koja mi je pala na pamet .....

Kako bi brojno članstvo po klubovima moglo istovremeno raditi FT8 na jednom jedinom radio uređaju (uz mala ograničenja) dovoljno je poredati X računala (može i svatko donijeti svoj laptop ako u klubu nema računala), audio signal provući kroz miksetu, na svakom računalu odabrati drugačiju (audio) frekvanciju oliti FT8 kanal, sinkronizirati se u isti period emitiranja i isključiti fake-it (to su ta mala ograničenja).

Što vam se čini? Koliko mladih bi mogli privući u klub s takvim setupom ?
Ako sam dobro razumio, on predlaže spajanje više računala na jedan TX, kako bi više operatora 
istovremeno radilo sa jednim primopredajnikom. Što bi se time postiglo, nije mi baš jasno, ali neka.
Čim 9A3TY napravi taj eksperiment, očekujem da će nas ovdje izvijestiti.

Patrik, ono o čemu ti govoriš je nešto sasvim drugo i ja to ne sporim.
Po peti put, citiram samoga sebe što sam napisao u ovoj temi još 18.02.2018.
Citat: 9A2JK  u 18. Veljača 2018, 10:45:12

ja nikako ne sporim da je moguće napraviti program da kompjutor sam radi veze.
O digitalnim vrstama rada i općenito ulozi kompjutora u radioamaterizmu možemo pričati u
beskraj (o dobrim i lošim stvarima), ali to nije predmet ove teme.

Automatizirati  tj. robotizirati, kompjutorizirati, nazovite to kako god hoćete, moguće je sve
vrste emisija uključujući i foniju (koliko amatera koristi tzv. papigu u contesima ?).

Ja tvrdim da korištenjem samo WSJT-X, bez dodatnog softvera, nije moguće napraviti FT8
QSO bez operatora. Ali, čak ni to nije važno.

Najvažnije je koliko amatera uopće pokušava u FT8 radu, osim WSJT-X, koristiti dodatne
softvere, skripte itd. (Kaj je to ''skripta'' ? Da li su to one knjige koje se kupuju u skriptarnici?  ;) ).

99,99 % amatera zanima samo WSJT-X i kako logirati vezu u softver za vođenje dnevnika.
Mnogi su konačno počeli stvarno raditi DX-ove o kojima su prije mogli samo sanjati (jer nisu
imali prostor za antene, stupove i sl., a sada FT8 kao da njihove vertikalke i dipole pretvara
u 3 el. yagice). Nas 99,99 % zanima napraviti DX-a, aktivno, samo sa WSJT-X. Onaj 1
promil (ili manje), koje zanimaju robotizacije, automatizacije, postupci koji MOŽDA nisu baš
ham spirit, rade to za svoje veselje i nama uopće nisu zanimljivi.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 26. Svibanj 2018, 08:59:53
To neće dobro raditi.
Probaj i kad napraviš eksperiment javi rezultat.

Sinoć sam u klubu napravio eksperiment. Spojio sam dva PC-ja na jedan uređaj najglupljim mogućim načinom - Y adapterima. Na oba PC-ja sam postavio isti period emitiranja i isključio Fake-It. Na drugom PC-u sam isključio CAT i postavio VOX za način PTT upravljanja. Možda "nije dobro radilo" ali paralelno s kolegom 9A7JCY na prvom PC-ju koji je direktno spojen na uređaj radio sam i ja na drugom PC-ju .
Koliko izbor slobodnog FT8 kanala utječe na rezultate lijepo se vidi na PSK reporteru.

Sve u svemu - to radi. Sad treba samo napraviti bolja (tehnički ispravna) sučelja.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

A kaj bi ja sad tu napisal ?Vidi sliku !  8)
QSO napravljen odmah poslije utakmice Hrvatska - Argentina.

73
Martin 9A2JK