O FT8 DXpedition modu:Ranih 70. učili su nas (prvenstveno tu mislim Ivo, 9A3TY, na tebe i na sebe

) da se DX veze rade kratko,
samo poz. znak i raport. Zašto? Zato da omogućimo i drugima da ''dođu na red'' i odrade DX ekspediciju,
jer DX ekspedicija nije tu dugo.
FT8 otvara šanse za rad sa DX ekspedicijama i onima koji su se žalili da ne mogu odraditi ekspediciju jer
nemaju mogućnosti za bolje antene itd… Ali, pojavio se drugi ''problem''. FT8 QSO traje dugo u usporedbi
sa CW/SSB/RTTY. Onda su se FT8 developeri dosjetili kako povećati ''QSO rate'' – ako nejde serijski, ide
paralelno!
U DXpedition modu, DX može raditi maksimalno pet stanica u jednoj sekvenci tako da istovremeno emitira
na pet frekvencija u audio području 300 – 900 Hz. (U WSJT-X terminologiji DX je lisica, Fox, a mi ostali smo
lovci, Hound). Lovci pozivaju iznad 1000 Hz. Fox odgovara na poziv sa raportom na jednoj od svojih radnih
frekvencija. Npr. 9A2JK zove na 2120 Hz. K1JT odgovara na 305 Hz porukom 9A2JK <K1JT> -17. Po primitku
ove poruke frekvencija TX-a kod 9A2JK se mijenja i 9A2JK sada odgovara na 305 Hz (na frekvenciji na
kojoj je K1JT pozvao) sa porukom K1JT 9A2JK R-12. K1JT potvrđuje (i u istoj poruci daje raport drugome)
9A2JK RR73; W9BS <K1JT> -16. Ovakvim načinom rada realni ''QSO rate'' može biti oko 300 veza na sat,
ili jednostavnije rečeno, šanse da svi ''dođu na red'' su značajno povećane.
Što je sa snagatorima?
U DXpedition modu DX operator (Fox) može odabrati prikaz samo slabijih signala. Npr. u softveru odabere
-12 i prikazivati će se samo signali slabiji od -12. Na taj način se obeshrabruje korištene prevelikih snaga.
Testirano, vidi sliku. Tek kad sam snagu sa nekih 40-ak vata smanjio na 20 W napravio sam QSO nakon
drugog poziva i dobio raport -20.
Kažu da će konačna verzija WSJT-X v1.9 sa DXpedition modom biti gotova ovog mjeseca.
Što se frekvencije i banda tiče, SDR radio ne treba gumb za namještanje frekvencije. U SDR-u odabereš
širinu opsega koji želiš gledati na ekranu npr. 14000 kHz do 14350 kHz. Vidiš sve signale, njihovu jačinu,
širinu … i klikom miša odabereš koji signal želiš primiti, bez obzira bilo to CW, SSB, FT8 … i stvar riješena.
Nema više traženja sa ''velikim gumbom'', ali to spada u temu o SDR-u. Kotač napretka je nezaustavljiv.
73
Martin 9A2JK