Zvone,
ja nikako ne sporim da je moguće napraviti program da kompjutor sam radi veze.
O digitalnim vrstama rada i općenito ulozi kompjutora u radioamaterizmu možemo pričati u
beskraj (o dobrim i lošim stvarima), ali to nije predmet ove teme.
Ja govorim o FT8 na kratkom valu.
Činjenice su:
1. FT8 je za rad sa slabim signalima, na kratkom valu, sa signalima koje ljudsko uho ne može čuti.
Taj signal (koji ljudsko uho ne može čuti) naš prijemnik uredno demodulira, ali (ponavljam se)
signal je tako slab i prekriven šumom da ga mi ne možemo čuti. Zato nam služi pomagalo,
a to je kompjutor.
2. FT8 otvara mogućnost DX veza kod izuzetno loših propagacija, kada veza sa izuzetno velikim
snagama i natprosječno dobrim antenama ne bi bila moguća, sad postaje moguća bez linearaca.
3. Kod dobrih propagacija (NE odličnih) DX-ove mogu raditi amateri iz urbanih sredina sa skromnim
antenama i malim snagama. Kad su propagacije na bandu bolje od prosječnih, običan dipol i 20-ak
vata čuda radi!
4. U FT8 QSO-u razmjenjujemo realan raport, što je od velike koristi onome koji želi malo
eksperimentirati.
FT8 postaje jako popularan najviše zato jer se u lovu na DX-ove sada ravnopravnije može
natjecati operator sa skromnom opremom sa ''big gun-om''. Pogotovo kad izađe nova verzija
WSJT-X sa modom za DX ekspedicije (FT8 DXpedition mode) gdje će ekspedicija u programu
moći blokirati ispisivanje jakih signala. Ekspedicija neće vidjeti jake signale, pa ih neće moći
ni raditi. Citat iz uputa: ''You can limit displayed callsigns to those no stronger than Max dB.
As Fox you can use this feature to work weaker stations, thereby discouraging Hounds from
engaging in a high-power “arms race”. Remember that FT8 is designed as a weak-signal mode,
and it provides reliable decoding at signal-to-noise ratios down to about –20 dB.''
I, ne manje važno, za uspješan lov na DX-ove u FT8 itekako je važan operator. Itekako treba
voditi računa o propagacijama, gdje, kada i kako početi pozivati DX-a i sl. Naravno, možete
potpuno ignorirati propagacije i ne voditi računa gdje, kada i kako pozivati DX stanicu,
ali onda će i uspjeh u DX radu biti slab.
73
Martin 9A2JK