• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8

Autor 9A2JK, 31. Listopad 2017, 10:06:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5N

Martine,

Na dobrom si tragu - CRC.
Pogledaj ponovno svoju sliku, ispisane poruke i pročitaj navode u svom postu.
Za sve ispisane poruke CRC ja u redu ali u nekim porukana nama raporta/RR73.
Zaključak: U "praznim" porukama raport/RR73 nije ni poslan.

Ako ne vjeruješ, usporedbu dekodiranja JTDX i WSJT-X možeš na svom računalu napraviti sam i vidjeti rezultat.

Priznao si da je kvaliteta prikaza na vodopadu bitna za pronalaženje slobodne frekvencija za TX.
To je osnovna funkcija vodopada.
73 de Neno 8)

9A2JK

Citat: 9A5N  u 09. Svibanj 2019, 14:56:00

Priznao si da je kvaliteta prikaza na vodopadu bitna za pronalaženje slobodne frekvencija za TX.
To je osnovna funkcija vodopada.
Alo, đeš na me.   ;) Mala šala, ne ljutim se ja. Ponavljanje je majka znanja.  8)
Davnoooooo sam napisao: ''...postavke vodopada nemaju baš nikakav utjecaj na sposobnost dekodiranja FT8 signala.''

Ako ne vjeruješ pogledaj PDF upute ''Uvod u FT8'' negdje na forumu.

Citat: 9A5N  u 09. Svibanj 2019, 14:56:00
...
Za sve ispisane poruke CRC ja u redu ali u nekim porukana nama raporta/RR73.
Zaključak: U "praznim" porukama raport/RR73 nije ni poslan.
..

Pa cijelo vrijeme ja govorim da operatoru na TO19A, na njegovom ekranu, piše
da šalje raport, ali taj raport softver nije zapakirao u poruku, pa do primatelja to
niti ne može doći. Međutim, to što nije došao raport nije problem, jer su uredno
prošli ostali dijelovi poruke namjeni određenom primatelju – potvrđeno sa CRC.

Kod primatelja WSJT-X uredno ispisuje primljenu poruku i pokreće slanje raporta
za TO19A, bez obzira da li poruka  sadrži raport ili ne. Ponekad se dogodi da
WSJT-X od prve ne pokrene slanje Tx 3 poruke (slanje raporta). Tada operater
može reagirati i manualno pokrenuti ispravan tijek.

Npr. dobio sam poruku 9A2JK TO19A –
Ako softver ne reagira, reagiram ja i šaljem:
TO19A 9A2JK +02

Kada TO19A primi moju poruku sa raportom šalje mi: 9A2JK TO19A RR73
i logira vezu sa raportom koji je trebao biti zapakiran u poruci, a nije poslan i
sa raportom koji je primio od mene.

TO19A SVAKOM od koga je primio raport šalje RR73 i to je OK.
Drugim riječima, svima kojima je TO19A poslao RR73
to je do njih i došlo, jer je i bilo zapakirano u poruku.

TO ŠTO JA NISAM PRIMIO RAPORT U OVOM KONKRETNOM SLUČAJU NE
ZNAČI DA QSO NE VALJA JER RAPORT NIJE UVIJEK UVJET ZA ISPRAVNI QSO.

U TO19A adif logu to izgleda ovako:

<call:6>9A1CBK <gridsquare:4>JN86 <mode:3>FT8 <rst_sent:3>+16 <rst_rcvd:3>-14 <qso_date:8>20190503 <time_on:6>142900 <qso_date_off:8>20190503 <time_off:6>142900 <band:3>15m <freq:9>21.095300 <station_callsign:5>TO19A <my_gridsquare:6>LG78ab <eor>

Primijeti da je TO19A za 9A1CBK poslao raport +16, a primio -14.

Gornji primjer je simulacija koju sam napravio doma i nije iz TO19A loga, ali
sam siguran da je tako i kod njih. Da nije, ADIF fajl bi bio neispravan i nebi
prošao na ClubLog.

73

Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Ovo mi je novo, da raport nije uvjet za vezu. Molio bih te Martine da objasniš koji su to slučajevi i podupreš to pravilnikom. S obzirom da smo u Hrvatskoj, hrvatskim pravilnikom.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A5CW

Stanimo na loptu!
WSJT-X i JTDX koriste isti protokol, isti propust je u oba programa. Izvorni kod nije mijenjan što se tiče pfxa !
Definitivno prikaz je isti u ovom slučaju.
Definitivno da JTDX po periodu ima više dekodea ali ima i Falših dekodea na koje sam ukazao autoru programa.
Grešku je ispravio jučer ;)
Svaki program je specifičan tj.jedinstven za sebe.
Kod JTDX autor popravlja bugove češće nego WSJT-X ekipa koji su u par navrata izdali bugovite programe kao što je zadnja verzija sa FT4 protokolom i koji neće ispraviti do sezone krastavaca ovdje u Istri. Rekli bi Istrijani :ćemo ben ;)

Lp,
Patrik 9A5CW

73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A5N

Ja bih zaključio slijedeće:

1. WSJT-X softver u Fox modu je smeće i potrebna mu je dorada.
2. Članovi TO19A tima ispali su pijanice, neznalice itd. zbog WSJT-X smeća.
3. Oni koji su imali sreću i primili raport završili su u TO19A logu i veze su im 100% ispravne.
4. Oni koji su se snašli i naprave vezu bez primljenog raporta također su završili u TO19A logu.
Te veze možda nisu 100% ispravne ali za to nisu krivi oni nego WSJT-X softver koji im nije poslao raport.
Bitno je da su u logu i veze će im biti potvrđene.
Nažalost, hrpa stanica se nije snašla i nisu u logu.
Kako nisu shvatili da je problem u lošem softveru, pisali su gluposti po clusteru.
73 de Neno 8)

9A2JK

Citat: 9A5N  u 09. Svibanj 2019, 20:27:09
...
4. Oni koji su se snašli i naprave vezu bez primljenog raporta također su završili u TO19A logu.
...

... a snašli su se oni koji su se potrudili (čitaj: uključili ''moždane vijuge'')
i tako si dali malčice truda pa shvatili kako radi FT8. Da je operator, ne
oprema, glavni faktor u svakoj vezi (bila ona CW, SSB ili FT8), znali su
od prije.

73
Martin 9A2JK

9A6WW

Martine,

Zadnji post ti je bullshit. Što su upisali u log?

Jedino što mogu je čekati QSL pa prepisati rcvd raport na svoju poslanu kao send na tnx qsl. Znam da se taj nedostajući podatak može danas pronaći na internetu, no pravi ham bi vratio qsl natrag s napomenom "not in log".

Toliko o "moždanim vijugama"  i neprimljenom (ili neposlanom raportu). Da ne načinjemo temu o ham spiritu...

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 14. Svibanj 2019, 13:34:58
Kao što je netko rekao, Martin brani neobranjivo. Tvrdoglavo se drži toga da kid ft8 ili ima poruke ili nema. To sto je ili-ili nije bitno. To što se zna da si ispravno primio praznu poruku ne znači da je veza ispravna.

Ono što je činjenica je da se radioamaterizam mijenja. A ljudi ostaju isti. Ljubomorni su na svoje stavove i nece priznati da su u krivu pa sjekire padale. Ako je netko bio dovoljno inteligentan iskodirati ft8, iskodirati komadić zadužen za nestandardne znakove, to mu je mačji kašalj. Ali, to nece. Zašto? Priznao bi da je pogriješio. Pa će rađe dopustiti da se minimum minimuma promijeni i nestane. Pa ako je cinjenica da softver radi probleme, tim gore po činjenice.
Očekujem da će se uskoro pojaviti preporuke da nije pottebno izmijeniti ni raporte, ni znakove ni potvrde. Pošalješ qsl i ako dobiješ nazad, sve u redu. Nece biti obavezno ni održati vezu.
Ja sam nedavno dobio od ekspedicije svoju qsl nazad i na njoj piše not in log. Nakon ove rasprave, ponosan sam na to. I ja i ekipa s druge strane radimo stvari na ispravan način.
Ft8 ne radi stvari na ispravan način.

73 Damir
Damire,

u FT8 nema prazne poruke.

Osoba koja je iskodirala ''komadić zadužen za nestandardne znakove'' Joseph Hooton Taylor Jr.,
K1JT, je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. Ni manje ni više, doktor znanosti, fizičar, profesor! 
Radioamaterizmom se počeo baviti još 1954. g. Zna i aktivno radi čak i CW. 
Šalje i QSL karte.  8)

Nije K1JT ništa pogriješio.
FT8 je posebna vrsta rada radioamaterskih komunikacija u kojoj je
prilično dobro napravljen kompromis između količine informacija u
jednoj razmjeni, brzine rada i sposobnosti dekodiranja slabih signala
.

Iskodirati ''komadić zadužen za nestandardne znakove'' nije mačji kašalj.
To bi značilo povećanje FT8 poruke, ali na štetu brzine komunikacije i
sposobnosti dekodiranja slabih signala. Konačno, možda je to ipak i moguće?
Izvorni kod softvera je otvoreni kod, svatko ga može preuzeti i mijenjati.

Očito je potrebno po n-ti put ponoviti: u FT8 nema prazne poruke.
Više o FT8 i najavi FT4 osobno od K1JT, na fenomenalno jasnoj prezentaciji
na linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=0edSacXsSco

https://www.youtube.com/watch?v=2Pd7zB40xdY

73
Martin 9A2JK

9A3IV

To što je netko doktor znanosti, što je dobio Nobelovu nagradu, zbog toga nisam šokiran i da ostanem bez riječi. Poštujem postignuća ali to ne znači da netko takav nemože zaj...... Ako je ft8 tako izvrstan, sto ce ft4?????

Ako je to najbolji kompromis, sačuvaj me bože kompromisa. Kod mene ih nema.

Ukratko, da ponovim sto sam vec rekao. FT8 i digitalije su smrt za radio amterizam. Mislim da se zaraza vec toliko proširila da ju je nemoguce zaustaviti. Umjesto da si na stanici buljiš u "vodopad". Umjesto da radiš vezu, da si aktivan element, ti si pasivan. Kvrcas mišem po ekranu. To je moderno, to je cool. Pa, budite moderni i cool. Nemam ništa protiv. Svatko ima izbor.

Moj izbor je samo cw i ssb. Može i am i fm. Šaljem i primam samo papirnate qsl karte. Ne koristim eqsl, lotw, pdf diplome i priznanja. Ako mi hoceš dat priznanje, daj mi papir. Ne skupinu elektrona ili magnetski zapis na disku. Ja sam naravno "dinosaur". Ali to je moj izbor. Isto kao što su digitalije nečiji drugi. Pa, s obzirom da sam probao digitalije i po mom skromnom mišljenju su smeće a po nečijem nisu, isključujem se iz ove rasprave. Rekao sam što sam imao.

Ubijate radio amaterizam. Jest da je to u trendu, kompjuteri, tableti, smartphoni. Ubijate dušu radioamaterizma. Nažalost, to se ne shvaća. Obično se priča da digitalne tehnologije su jedini spas za radioamaterizam, jedini načun da se privuku mladi. Da, vidim. Tolika je gužva od mladih da se nemože disati.

Toliko od mene. Ubuduće me možete nać na tehničkom forumu. Ili shtf forumu. Ili planinarskom.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4HP

Imam pitanje u vezi FT8 NA 144 Mhz....Naime pojavljuju mi se stanice koje imaju od 2-5 signala na opsegu.
Uvijek se radi o istim stanicama , a jačina signala nije osobito velika i sve frekvencije su približno iste jačine.Neke stanice zauzmu i po 200 Hz...inače uređaj je FT-897 ...
9A4HP OGULIN

9A2JK

Da li ti je dobro podešena zvučna kartica?

Razinu prijemnog signala treba podesiti tako da zvučna kartica ne
pojačava niti ne slabi audio signal. U postavkama Recording – Levels
pojačanje treba biti na oko 0 dB – u Windows 7 to praktično znači -0,4
dB jer se Win 7 u većini slučajeva ne može staviti na 0 dB.

Ne znam kako na JTDX, ali na WSJT-X RX na kratkom valu treba
postaviti na čistu SSB frekvenciju i jačinu prijema podesiti tako da
indikator prijema s lijeve strane WSJT-X sučelja pokazuje oko 30 dB.
Jačina  prijema se regulira sa potenciometrom na ''audio interface-u''.

Tek kad je razina prijema OK, onda možemo raspravljati
o kvaliteti signala koji primamo.

Osim toga bilo bi dobro znati koji softver koriste ti talijani?

73
Martin 9A2JK

9A8A

Citat: 9A2JK  u 25. Svibanj 2019, 19:49:02

Osim toga bilo bi dobro znati koji softver koriste ti talijani?

73
Martin 9A2JK

Pozdrav !
A mozda i Talijan ima "jaci" linear pa signal dodje sa refleksijom...?
Inace, to je dosta, cesti slucaj na 6m, vecina onih postaja sto rade s linearom imaju po dva i vise signala  ;D

73
Mark

9A2JK

Citat: 9A8A  u 27. Svibanj 2019, 06:32:36
A mozda i Talijan ima "jaci" linear pa signal dodje sa refleksijom...?
Inace, to je dosta, cesti slucaj na 6m, vecina onih postaja sto rade s linearom imaju po dva i vise signala  ;D

To te ja pitam Mark.  ;)
Zato sam u gornjem postu riječi ''na kratkom valu'' napisao masnim
slovima. Nisam aktivan na 2m pa mi je malo bedasto komentirati,
ali bi to moglo biti to.

Kako god okreneš, treba krenuti od sebe i provjeriti da li su
audio postavke zvučne kartice u Windowsima OK. Windowsi
nakon svake nadogradnje to poremete.

73
Martin 9A2JK

9A4HP

Malo ću obratiti pažnju ,ali koliko sam primijetio uvijek se radi o stanicama koje imaju PA ...tako da....Iako talijan kaže u e- mailu da je probao lokalno i da je kod njega sve ok ( sa linearom 360 w), i da ne valja moj prijemnik, naravno ....javim kad nešto utvrdim...pozdrav
9A4HP OGULIN

9A4ZM

Postoji izreka "Čudni su putevi gospodnji".

Isto tako čudni su putevi radio-valova. To što ti primaš su višestruki signali iz istog izvora (multi-path propagation), doprli do tebe različitim putevima zbog odbijanja od prirodnih ili umjetnih prepreka, kao što su brda i planine, ili veći objekti na vrhovima (kao TV-predajnici, planinarski domovi i slično). To je redovita pojava na UKV frekvencijama, ja ih redovno viđam svaki dan na 50 i 70 MHz, pogotovo od stanica koje koriste veće snage. Ne se sekiraj, radi i uživaj.

73 de Maki