• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8

Autor 9A2JK, 31. Listopad 2017, 10:06:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Naravno da nemam nikakve mjerene rezultate.
Ali imam poprilično iskustva u DX radu na 80 m i manje na 160 m.
Propagacije na 160 i 80 m, ove zime, daleko su od onih pravih za donje opsege.
Za 160 m imam obrnuto L na visini 10m, na udaljenosti 3 m od 20 m stupa i 10 m od 1/4 lambda
vertikalke za 80 m. Dakle obična žica uz ''fiberglass'' štap, nešto što se može postaviti u manjem
dvorištu, a podešavam je sa tunerom. Japance sam radio na 160 m sa nekih 50 W !!!
Temeljem iskustva teško mi je povjerovati da bi to uspio na CW.

Na 80 m odradio sam 103 DXCC entiteta (91 potvrđeno). I to u svega nepuna tri mjeseca.
Ne vjerujem da bi to uspio na CW čak i kad bi propagacije na 80 m bile ''one prave''.

OK, primjedba da je to samo moje mišljenje može stajati, jer ovo nije mjereno nikakvom egzaktnom
metodom, ali iskustvo ipak nešto vrijedi. Zato mislim da je FT8 ipak bolji od CW.
Slažem se da je zadovoljstvo CW veze veće nego sa FT8.

Slažem da je moja tvrdnja ''kompjutor će jednako prikazati svaki signal, slab ili jak'' samo uvjetno
točna. Da, imao sam prilike svjedočiti da je jači FT8 signal pregazio slabiji, ali u puno većem broju
slučajeva, kad je više stanica pozivalo na istoj frekvenciji, nitko nije prošao. Prošao je onaj koji je
radio split. Ta situacija mi je poznata iz RTTY rada, gdje snaga igra veću ulogu nego kod FT8.
Skoro sve velike DX ekspedicije posljednjih 15-ak godina uspio sam napraviti RTTY, ali nisam sve
uspio napraviti SSB. Tvrdim da je to zato jer DX operator na RTTY gledao signale koje je kompjutor
dekodirao, bili oni jaki ili slabi. Kad sam pratio kako DX radi, pozvao ga na pravom mjestu, u pravo
vrijeme i na pravi način, njegov kompjutor je dekodirao moj slabiji signal i ja sam napravio vezu.
Na SSB to ne bi bio slučaj, jer ako je DX umoran ili mu se ne da gnjaviti sa slabim signalom, onda
''big gunovi'' pobjeđuju. Slično vrijedi i za FT8 – ako se potrudim (mjesto, vrijeme, način), DX neće
ni znati da li je moj signal slab ili jak.

Bilo bi zanimljivo čuti iskustva operatora iz urbanih sredina sa skromnim antenama.

FT8 je trenutno hit. Što će biti u budućnosti? ''Bomo vidli, kako so rekli slepi!'' (stara podravska).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

DK8ZZ

Evo da i ja napišem poneku. :) Prvo, volim CW i SSB, nisam digitalac  ;D ;D ;D
S FT8 sam poćeo prilično rano, do sada imam nekih 5000 QSO, 171 DXCC rađen. FT8 je FUN, htjeli to CW/SSB priznati ili ne. Hardcore RTTY OPs takođe imaju problem s time da je trenutno na digitaliji lakđe odraditi neku vezu nego ranije. Prednost FT8:
- sa malom snagom mogu se lakše raditi DX veze;
- Sama veza je prilično brza. Kad se sjetim mojih početaka na PSK31, i kad operator krene nabrajati koji OS koristi, broj obrtaja ventilatora na PC, RAM memorija itd itd  ::)
- Ne vidim problem u korišćenju veće snage. Ja koristim u redovnom radu snagu do 150W, ALC 0. Na 80m sam ove zime odradio nekoliko bandslotova koje na DK8ZZ nisam imao (TG, ZS, AP, BV...). Rađeno nekoliko West Coast na 80m. Takođe par slotova na 24 MHz iz EU na short skip (pri tome pratio CW/SSB kao i Cluster spotove, aktivnost 0)
- Split rad je veoma lak i uz malo sreće i znanja moguće je raditi DX QSO.
- Na CQ se ljudi JAVLJAJU. Siguran sam da na CW bi odziv bio kdikamo manji.
FT8 mane:
- Nedisciplinovani OPs koji zovu, zovu, zovu i zovu DX bez da sačekaju kraj veze (isto kao i na CW/SSB)
- Poneki overdrived signali koji stvarno prave splatter na 2 ili 3 mjesta po FT8 spektru.
- Činjenica da je mode nov, hype, interesantan dovodi HAMs da malo lete, brljaju, ne aze na pravila ali, svi smo mi samo HAMs.
- Takodje, nedisciplina je u vezi QRG, otimanje, zvanje preko slabih signala. Izgleda da je 2 KHz malo :D

Mislim da je LotW potvrda FT8 veza veća nego CW/SSB. Ovo pišem kao neko koji jeste na LotW ali ipak puno više voli paper QSL i iste i dalje skuplja.

Na kraju, prilažem QSLku koja je danas stigla. K9FD (Hawaii) na 40m FT8, rađen sa nekih 170-180W i home made GP na spiderbeam štapu, 4 elevated radijala. , +01 raport može se dobiti i sa ovakvom malom snagom :D

73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A4QV

Martine ja baš i nisam iskusan operator na 80m ali sam zato samo u dvije noći sa horizontalnim delta loopom podešenim na 3650kHz 10 metara od zemlje odradio CW 76 DXCC i to sa 80w i bez clustera:

Band     QSOs     Pts  ZN   Cty  Pt/Q
   3.5    1369    1534   15   76   1.1
Total    1369    1534   15   76   1.1
Score: 139,594
1 Mult = 15.0 Q's

Tako da oni koji su "bolesni" od DXCC-a mogu to namlatiti u jednom poštenom kontestu kroz dvije noći...
FT8 je kao i svaki drugi digitalni mode, stvar osobnog izbora i dobrog računala

9A6AA

Razumijem se u FT8 k'o Mara u ...

Neka mi stručnjaci odgovore kako podesiti FT8 da prihvati prigodnu pozivnu oznaku 9A200S.
... a poslije 9A90P
(da ne bude zabune, svugdje su nule a ne slovo O, kao Osijek)

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A1AA

Emire, FT8 ne dozvoljava prigodne pozivne oznake već samo strukturu oznake 9A, broj, dva ili tri slova.
Naravno, tako je i za druge DXCC entitete ne samo za Hrvate, hi
Nemoj se patiti bez potrebe.....ne može ;)
73, Ivo 9A1AA

9A2JK

Citat: 9A1AA  u 22. Veljača 2018, 08:29:18
Emire, FT8 ne dozvoljava prigodne pozivne oznake već samo strukturu oznake 9A broj dva ili tri slova.
Naravno, tako je i za druge DXCC entitete ne samo za Hrvate, hi
Nemoj se patiti bez potrebe.....ne može ;)

Točno tako!
To je zbog načina na koji je FT8 napravljen
...structured messages that compress user-readable information into fixed-length packets of 72 bits.
Each message consists of two 28-bit fields normally used for callsigns and a 15-bit field for a grid locator,
report, acknowledgment, or 73.

The basic aim is to compress the most common messages used for minimally valid QSOs into a fixed
72-bit length. Information payloads in FT8 include 3 additional bits (75 bits total), with definitions
yet to be defined.

Za pozivne znakove, u uputam piše:
A standard amateur callsign consists of a one- or two-character prefix, at least one of which
must be a letter, followed by a digit and a suffix of one to three letters.

Hoće li se to promjeniti ili će izmisliti novi FT mod u kojemu će
i takovi znakovi biti mogući, ne znam. Vjerojatno hoće.

73
Martin 9A2JK

9A6AA

Evo, u prijepisci sam s autorom (Joe Taylor), pa bumo vidjeli što će na kraju ispasti.

(Joe kaže: Obviously a new mode could be designed that would handle a wider range of callsigns...)

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5N

Jućer je izašla verzja 75 programa JTDX.
Za one koji neznaju, JTDX je dorađenija verzija WSJT-X.
JTDX ima vrlo korisne opcije koje WSJT-X nema.

Osnovne prednosti:
- Skip grid
- RR73
- automatic logging of QSO
- kontrola odrađenih DXCC po bandovima
- kontrola odrađenih gridova

Nedostatak:
Ne može se izvršiti kalibracija prijemnog spektra kao u WSJT-X.
Međutim, to što su raporti +/- koji dB korespodentu neće previše znaćiti u životu tako da je nedostatak nebitan.
73 de Neno 8)

DK8ZZ

Citat: 9A5N  u 22. Veljača 2018, 14:30:32
Jućer je izašla verzja 75 programa JTDX.
Za one koji neznaju, JTDX je dorađenija verzija WSJT-X.
JTDX ima vrlo korisne opcije koje WSJT-X nema.

Osnovne prednosti:
- Skip grid
- RR73
- automatic logging of QSO
- kontrola odrađenih DXCC po bandovima
- kontrola odrađenih gridova

Nedostatak:
Ne može se izvršiti kalibracija prijemnog spektra kao u WSJT-X.
Međutim, to što su raporti +/- koji dB korespodentu neće previše znaćiti u životu tako da je nedostatak nebitan.

JT Alert radi sve to, a WSJT-X ima RR73.
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A5N

Raport +29.  ???
73 de Neno 8)

9A2JK

Sigurno greška u dekodiranju ili ti je to uspio poslati prije nego je zvao vatrogasce.  ;D

73
Martin 9A2JK

9A5N

Misterij je riješen!
Čovjek je koristio predpotopnu verziju JTDX na prebrzom računalu pa je SNR kalkulator malo "divljao".
Raport na moj CQ je bio -10 pa je on uzet kao realan.

"Tip" za one koji koriste WSJT-X a to neznaju,
Isto kao što možete duplim klikom na Tx4 u prozoru "1" RRR promijeniti u RR73, isto tako duplim klikom na tipku Tx1 možete poruku 1 eliminirati iz sekvence pozivanja i izbjeći gubljenje vremena slanjem svog grida.
Nažalost izbor tih opcija se ne vidi u prozoru "2" - tipka Grid ne posivi niti se natpis na tipci RRR promijeni u RR73.
To je samo mali "bug".
73 de Neno 8)

9A5CW

Jtdx je bio dobar i jos uvijek odlican za jt65... FT8 je jos uvijek u razvoju i brate mili steka da pop...
Valjda ce rus dokuciti sta treba uciniti.
Djaba ti sve mogucnosti kad obican wsjt-x radi bez greske dok ovaj ima milion bugova prilikom rada na FT8...

Pat 9A5CW
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A5N

Meni i onima za koje znam da ga koriste, JTDX radi bez greške.
Oćito se problemi javljuju na brzim računalima.

Naravno da program nije dorađen do kraja isto kao i WSJT.

Sad sam skinuo WSJT-1.9 da vidim kako radi.
To je beta rc2, verzija za debagiranje, zato navalite na skidanje i pišite razvojnom timu koje ste bagove primjetili.
73 de Neno 8)

9A2JK

Poziv svima zainteresiranima na javno testiranje FT8 DXpedition moda :

Citiram
A "Release Candidate"  version (WSJT-X v1.9.0-rc2) of the WSJT-X digimode  software  has
been released.  A primary purpose of this  beta  release is  to  allow  field testing  of the
new  FT8 DXpedition Mode, which facilitates  high QSO rates  in pileup situations.  A
public test run is scheduled for 6-7 March.  The goal is to simulate a rare- DXpedition pileup
by having many  stations ("Hounds") calling and trying  to work a designated pseudo-DXpedition
station ("Fox"). Those participating  in the test  MUST  use WSJT-X v1.9.0-rc2.  Installation
packages for  Windows, Linux, Macintosh and Raspian Jessie are available  on
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html.

Participants in the test  MUST read and carefully follow  the  instructions:
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FT8_DXpedition_Mode.pdf

The scheduled test will take place as follows:
6 March  23.00 UTC  14080 kHz
7 March  00.00 UTC  10141 kHz
7 March  01.00 UTC   7080 kHz
7 March  02.00 UTC   3585 kHz

The USB dial  frequencies are  subject  to change, depending  on other  band usage at the time.
If last-minute instructions  are necessary, they will  be posted on
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/DXpedition_Mode_Test.txt.
Note  that  the  dial  frequencies  are NOT the  conventional  FT8 operating frequencies  for each
band.  DXpedition Mode should NOT be used  on standard FT8 operating frequencies.

Kraj citata

73
Martin 9A2JK