Patrik, izgleda da se ne razumijemo. Ja pišem o prijedlogu koji je dao Ivo, 9A3TY.
Prijedlog je napisan
ovdje.
Da bude svima lakše, ponovno citiram Ivin, 9A3TY, prijedlog:
Ne znam da li se netko već dosjetio toga ali evo jedne ideje koja mi je pala na pamet .....
Kako bi brojno članstvo po klubovima moglo istovremeno raditi FT8 na jednom jedinom radio uređaju (uz mala ograničenja) dovoljno je poredati X računala (može i svatko donijeti svoj laptop ako u klubu nema računala), audio signal provući kroz miksetu, na svakom računalu odabrati drugačiju (audio) frekvanciju oliti FT8 kanal, sinkronizirati se u isti period emitiranja i isključiti fake-it (to su ta mala ograničenja).
Što vam se čini? Koliko mladih bi mogli privući u klub s takvim setupom ?
Ako sam dobro razumio, on predlaže spajanje više računala na jedan TX, kako bi više operatora
istovremeno radilo sa jednim primopredajnikom. Što bi se time postiglo, nije mi baš jasno, ali neka.
Čim 9A3TY napravi taj eksperiment, očekujem da će nas ovdje izvijestiti.
Patrik, ono o čemu ti govoriš je nešto sasvim drugo i ja to ne sporim.
Po peti put, citiram samoga sebe što sam napisao u ovoj temi još 18.02.2018.
ja nikako ne sporim da je moguće napraviti program da kompjutor sam radi veze.
O digitalnim vrstama rada i općenito ulozi kompjutora u radioamaterizmu možemo pričati u
beskraj (o dobrim i lošim stvarima), ali to nije predmet ove teme.
Automatizirati tj. robotizirati, kompjutorizirati, nazovite to kako god hoćete, moguće je sve
vrste emisija uključujući i foniju (koliko amatera koristi tzv. papigu u contesima ?).
Ja tvrdim da korištenjem samo WSJT-X, bez dodatnog softvera, nije moguće napraviti FT8
QSO bez operatora. Ali, čak ni to nije važno.
Najvažnije je koliko amatera uopće pokušava u FT8 radu, osim WSJT-X, koristiti dodatne
softvere, skripte itd. (Kaj je to ''skripta'' ? Da li su to one knjige koje se kupuju u skriptarnici?

).
99,99 % amatera zanima samo WSJT-X i kako logirati vezu u softver za vođenje dnevnika.
Mnogi su konačno počeli stvarno raditi DX-ove o kojima su prije mogli samo sanjati (jer nisu
imali prostor za antene, stupove i sl., a sada FT8 kao da njihove vertikalke i dipole pretvara
u 3 el. yagice).
Nas 99,99 % zanima napraviti DX-a, aktivno, samo sa WSJT-X. Onaj 1
promil (ili manje), koje zanimaju robotizacije, automatizacije, postupci koji MOŽDA nisu baš
ham spirit, rade to za svoje veselje i nama uopće nisu zanimljivi.
73
Martin 9A2JK